Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

7 mest legendariska filippinska författarna

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Ett land format av århundraden av kolonisering av våldsamma krig, långvarig politisk omvälvning och dess idylliska skönhet, Filippinerna erbjuder författare massor av material att arbeta med.

I berättelser från detta komplexa arv sticker filippinska författare ut för sina kreativa, övertygande röster.

Culture Trip sammanfattar sju av de bästa litterära talangerna som kommer från Filippinerna.

Jessica Hagedorn

Jessica Hagedorn är mest känd för sin 1990-roman Dogeaters. Hon föddes och växte upp på Filippinerna och flyttade till San Francisco i tonåren.

Hagedorns etniska arv är en blandning av spanska, filippinska, franska, irländska och kinesiska.

Dogeaters, som vann det amerikanska bokpriset och var finalist i National Book Award, skiner ett ljus på de många lagren i det filippinska samhället, särskilt det amerikanska inflytandet som finns inom underhållningsindustrin.

Hagedorn är också en poet och dramatiker. Hennes första pjäs, Mango Tango, producerades av Joseph Papp 1978, samma år som hon flyttade till New York, där hon för närvarande bor med sina döttrar.

Sionil Jose

En författare som är djupt bekymrad över social rättvisa, F. Sionil Joses romaner har översatts till 22 språk, och han är en av de mest lästa filippinska författarna.

Sionil Joses Rosales Saga är ett verk med fem volymer som följer Samson-familjen och deras föränderliga förmögenheter under en 100-årig tidsram.

Sionil Joses böcker är särskilt lysande för alla som är intresserade av provinslivet i Filippinerna, revolutionen mot Spanien och ramarna för den filippinska familjen.

Hans anti-elitistiska åsikter har gjort honom till en något opopulär författare inom Filippinerna, men Sionil Joses verk är bland de mest hyllade internationellt av någon filippinsk författare.

Han vann Ramon Magsaysay Award for Literature 1980.

Nick Joaquin

Nick Joaquín vinner National Artist Award for Literature och är förmodligen den mest uppskattade författaren som Filippinerna har producerat.

Joaquin kom från en välutbildad familj och publicerades tidigt 17 år. Efter att ha vunnit ett stipendium i en rikstäckande uppsatstävling lämnade han Filippinerna för att studera i Hong Kong.

När han återvände till Manila arbetade han i många år som journalist, och hans mycket intellektuella författare höjde standarderna för journalistik i landet.

Joaquins bok, The Woman With Two Navels, är viktig läsning i filippinsk litteratur. Men många av hans noveller, som “May Day Eve”, är extremt tillgängliga och roliga för dem som är nya på Filippinerna.

Merlinda Bobis

Den prisbelönta författaren Merlinda Bobis började som målare, men växte till en författare som “att måla med ord var billigare.”

Bobis böcker, noveller och dikter berättar om mindre kända aspekter av det filippinska livet, ofta från en stark feministisk hållning.

En av hennes mest kända romaner, Fish-Hair Woman, beskriver en romantik mellan en ung bykvinna och en australisk soldat mitt i en krånglande konflikt som hotar hela provinsen. Australieren kallade det en ”suverän roman” som ”bibehåller sin tragiska intensitet hela tiden.”

Bobis har också vunnit det internationella Prix Italia-priset för sin pjäs Rita’s Lullaby och Steele Rudd Award för sin novell “White Turtle.”

Jose Dalisay Jr.

Jose Dalisay Jr. skriver en populär onlinekolumn där han är mer allmänt känd under sitt pennanamn Butch Dalisay.

Dalisay fängslades under krigsrätten, och hans erfarenheter från denna del av den filippinska historien väcks till liv i hans första roman, Killing Time in a Warm Place.

Hans andra roman, Soledad’s Sister, tar itu med de utländska filippinska arbetarnas situation och var på listan till Man Asian Literary Prize 2007.

Inom Filippinerna har Dalisay vunnit 16 Palanca Awards, landets högsta pris för litteratur.

Luis Francia

Den prisbelönta författaren Luis Francia har bott i New York i årtionden, men hans erfarenheter av att växa upp i Filippinerna fortsätter att forma de berättelser han berättar för världen.

Poeten, författaren och läraren emigrerade till USA efter avslutad college, där han skrev och medredigerade tidningen Village Voice i mer än 20 år.

Hans memoar Eye of the Fish: A Personal Archipelago vann ett PEN Open Book Award och ett Asian American Literary Award.

Amitav Ghosh, författare till Glaspalatset, beskrev Francias memoarer som “en väldigt läsbar reseskildring och en oumbärlig guide till en fascinerande och rikt varierad skärgård.”

Jose Rizal

Filippinernas nationella hjälte var också en produktiv författare, poet och essayist. Jose Rizals två romaner, Noli me Tangere och El Filibusterismo, var sociala kommentarer som kraftigt avslöjade orättvisorna i den spanska koloniseringen samtidigt som de berömde filippinerna i sitt mest naturliga tillstånd.

Romanerna, som är överraskande krångliga och romantiska, kristalliserade den växande antispanska känslan och förbjöds inom Filippinerna. Avrättningen av Jose Rizal, 35 år gammal, startade den filippinska revolutionen och banade väg för landets självständighet.

Även utan dessa dramatiska händelser står Rizals böcker och hans sista dikt, “Mi Ultimo Adios,” på sin egen litterära förtjänst och har påverkat många filippinska författare sedan dess.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇