Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

En introduktion till colombiansk litteratur genom 9 författare

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Colombia är en av stjärnorna i latinamerikansk litteratur, med ett stort antal colombianska författare som producerar världsberömda romaner; landet har till och med producerat en Nobelprisvinnande författare.

Under de senaste decennierna har Colombia producerat många prisbelönta författare, som har skrivit om en mängd olika ämnen och ämnen, som visar upp Colombias nutid och dess förflutna, dess problem och dess historia.

Här tittar vi på nio colombianska författare du behöver veta.

Laura Restrepo

Laura Restrepo föddes i Bogota 1950 och började skriva, om kärlek och minnen, vid nio års ålder.

Restrepo deltog i Bogotas Los Andes-universitet och under hela hennes tonårsliv bodde hon i Kalifornien, Danmark och Madrid tills hon återvände till Bogota och började arbeta för Semana-tidningen som politisk författare.

Hennes första roman var den prisbelönta Isle of Passion (2005), och en av hennes mest populära är Delirium, som handlar om våld i det colombianska samhället.

Evelio Rosero

Evelio Rosero föddes i Bogota 1958 och studerade journalistik vid University External de Colombia. Rosero blev en framgångsrik författare och journalist och släppte sin första roman Mateo Solo 1984. Denna roman var den första av en tredelad trilogi som heter Primera Vez (första gången).

Rosero är en av Colombias mest berömda författare. Hans arbete handlar om Colombias våldsamma politiska historia, rädsla och våld. Arméerna (2010) fokuserar till exempel på den colombianska konflikten.

2006 utnämndes Rosero till Colombias Premio Nacional de Literature av kulturministeriet. Hans verk har översatts till 12 europeiska språk. Förutom romaner har han skrivit dikter, pjäser och barnböcker.

Juan Gabriel Vásquez

Juan Gabriel Vásquez föddes i Bogota 1973 och studerade juridik vid Universidad Rosario. Vásquez bodde i Paris, Belgien och Barcelona innan han återvände till Bogota, där han för närvarande är bosatt.

Hans mest kända roman är The Sound of Things Falling (2014). 2014 fick han International IMPAC Dublin Literary Award.

Hans arbete har påverkats av Gabriel García Márquez, stadslivet och landsbygdslivet i Colombia och narkotikahandeln.

Germán Castro Caycedo

Germán Castro Caycedo är en colombiansk journalist och författare född 1940 i Zipaquira. Han studerade vid Universidad Nacional de Colombia i Bogota och började sin karriär på tidningen El Tiempo och som TV-regissör.

Hans arbete bygger på colombiansk verklighet, kulturell identitet, sociala och ekonomiska fenomen. Hans verk har publicerats i Spanien, Ungern, Frankrike, Japan, Kina och Grekland.

Hans berömda böcker inkluderar La Bruja (The Witch), El Alcaraván, Candelabra och Con las Mans en Alto (With the Hands Up).

Jorge Isaacs

Jorge Isaacs föddes i Cali, Colombia, den 1 april 1837 och dog den 17 april 1895. Han var en politiker och en solider som skrev en roman, Maria, 1867.

Denna roman uppnådde världsomspännande berömmelse och var toppen av den latinamerikanska romantiken. Ett viktigt arbete i spansk och amerikansk litteratur på 1800-talet och visar det colombianska samhället på den tiden.

Germán Espinosa

Germán Espinosa föddes i Cartagena 1938 och dog 2007. Espinosa var en författare, poet och författare som inspirerades av Cartagena och ofta använde den som bakgrund.

Hans romaner inkluderar fiktion om häxor, pirater och den spanska inkvisitionen. Espinosa kallas ofta ‘Gabo sin nobel’ eller ‘Gabriel García Márquez utan Nobelpris.’

Han har producerat över 40 romaner; en av de mest kända är La Tejedora de Coronas (krönarens vävare), baserad på Cartagena från 1600-talet.

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez var en av de viktigaste författarna på 1900-talet. Han var författare, novellförfattare, manusförfattare och journalist.

Han föddes i Aracataca, Colombia, den 6 mars 1927 och han dog i Mexico City den 17 april 2014. Han uppnådde världsomspännande berömmelse genom sina magiska realistiska romaner.

Hans mest kända och applåderade verk är 1967 Hundra år av ensamhet, som har översatts till över 30 språk och sålt 30 miljoner exemplar över hela världen.

Romanen är en tidlös klassiker och hjälpte honom att uppnå ett Nobelpris för litteratur 1982. Hans verk har påverkat många författare över hela världen.

Manuel Zapata Olivella

Manuel Zapata Olivella var läkare, antropolog och författare, född i Santa Cruz de Lorica, Colombia 1920. Han dog 2004. Han bodde i Cartagena och studerade medicin vid National University of Colombia i Bogota.

Manuel arbetade som läkare i Mexico City innan han fortsatte sin passion för att skriva. Hans litteratur baseras främst på kulturen och studierna av afro-colombianer, de kulturinvånarna i det colombianska Karibien, och han regisserade litteraturtidningen National Letters.

Olivella har undervisat vid ett antal universitet i USA, Kanada, Centralamerika och Afrika. Hans mest igenkännliga roman är Changó (1983), baserad på historien och historierna om afroamerikanska samhällen.

Héctor Abad Faciolince

Héctor Abad Faciolince föddes i Medellin 1958 och är författare, essayist, journalist och redaktör. Hans bästsäljande romaner är Angosta (2004) och El Olvido que Seremos (2006). Han studerade filosofi och litteratur vid University Pontifical Bolivariana, varefter han bodde i Italien och studerade moderna språk och litteratur vid universitetet i Turin.

När han återvände till Colombia arbetade han som chef för University of Antioquia Journal mellan 1993 och 1997. Han har arbetat som journalist för El Mundo, El Colombiano och El Espectador och som spaltist för Revista Cromos, La Hoja, El Malpensante, Revista Semana och Revista Cambio.

Hans verk har översatts till många olika europeiska språk.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇