De 10 bästa brasilianska författarna

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Den mångkulturella sammansättningen av det brasilianska samhället, en blandning av tidigare europeiska bosättare, afrikanska slavar och infödda amerikanska folk, återspeglas i mosaiken av influenser och upplevelser som går in i landets berättande.

Det här är de tio bästa brasilianska författarna vars arbete du bör läsa för att lära känna detta stora land.

Machado de Assis (1839-1908)

En av grundarna i den brasilianska litteraturen, Machados lekfulla berättelser drar jämförelser med Laurence Sterne, som föregår postmoderna texter på det sätt som de undergräver berättelseskonventionerna – detta vid den tid då de vanliga västerländska romanerna övergick från romantiken till realismen.

Hans mest kända verk är Epitaph of a Small Winner (1881), en roman som presenterar en nyckfull, död berättare som insisterar på att berätta historien om sitt liv med Shandy-esque avvikelser.

Machado var son till en svart byggnadsarbetare och en portugisisk tvättkvinna, vilket gjorde honom till blandad ras i en tid då Brasilien fortfarande hade slaveri, vilket först avskaffades 1888. Hans framgång som författare bidrog till ett mer öppet samhälle.

Euclides da Cunha (1866-1909)

Euclides da Cunha var en viktig politiker, journalist och soldat i slutet av 1800-talet.

Hans mest kända verk är Backlands, Canudos-kampanjen (1902), en rapport om Canudos-kriget, som fördes av den brasilianska federala regeringen mot ett uppror av bosättare i staden Canudos, i staten Bahia, som protesterade mot överdriven beskattning och förtryck från lokala tjänstemän.

Regeringens propaganda vid den tiden försökte skildra rebellerna som monarkister som försökte störa den nya republikanska ordningen, men Euclides observationer på fältet skingrade denna berättelse och avslöjade den brasilianska arméns förtryckande svar på den fattiga befolkningen i Canudos.

Clarice Lispector (1920-1977)

Född i Ukraina till en judisk familj emigrerade Clarice Lispector och hennes föräldrar till Brasilien i början av 1920-talet och undkom förföljelse i Sovjetunionen.

Med tiden skulle hon bli en av de mest berömda modernistiska författarna i Brasilien och utveckla i sitt första publicerade verk Near to the Wild Heart (1943) många av de tekniker som används av James Joyce, William Faulkner eller Virginia Woolf, den senare är namnet mest ofta förknippad med Clarices skrivande.

Hennes berättelser följer noga hennes huvudpersoners inre liv och krönker deras känslor och känslor i medvetenhetsström med en kraft och passion som lägger en förtrollning på hennes läsare.

Jorge Amado (1912-2001)

Kanske den mest älskade författaren i Brasilien är Jorge Amado, som under sin livstid kunde sträcka sig både kritikerros och bred populär överklagande.

Hans romaner som Captains of the Sands (1937), Gabriela, Clove and Cinammon (1958), eller Dona Flôr och hennes två män (1966) är klassiker i samtida brasiliansk litteratur, kända för att framkalla folket och sederna i Amados inhemska Bahia-stat. , särskilt dess huvudstad, Salvador.

En humoristisk åder har gillat honom till allmänheten och många av hans verk har anpassats för film eller tv, särskilt Dona Flôr och hennes två män, berättelsen om en kvinna som lever stort med spöket från hennes döda älskare och hennes nya make.

Rubem Fonseca (1925-)

Rubem Fonseca bor och arbetar i Rio de Janeiro, där han har haft en lång karriär som polis och åklagare. På sidan började han publicera noveller och romaner som dokumenterade våldet och brottet i hans stadens mage.

Från och med 1970-talet och framåt grundade hans verk honom som en mästare i litterär brottslitteratur och motviktade de landsbygdsmiljöer som hittills hade skapat bakgrunden till brasilianska romaner med de urbana landskap som kännetecknar det moderna Brasilien.

Två novellsamlingar översattes nyligen till engelska: Taker and Other Stories (2008) och Crimes of August (2014). Fonseca är notoriskt publicitets-blyg och bilder av honom är sällsynta.

Hilda Hilst (1930-2004)

Född i São Paulo-staten, är Hilst en av de mest experimentella författarna i brasiliansk litteratur, blandar en mängd olika genrer, från poesi till romaner och teater, med olika skrivtekniker i sin långa, produktiva karriär.

Efter att ha studerat juridik i São Paulo under 1950-talet bosatte sig Hilst på sin gård i Campinas där hon skulle leda en litterär salong där målare, författare och musiker från hela Brasilien samlades under långa perioder av samarbete.

With My Dog Eyes (1986), nyligen översatt till engelska, är en samling noveller och noveller som fungerar som en perfekt introduktion till hennes värld.

Moacyr Scliar (1937-2011)

Kronikern av den judiska upplevelsen i Brasilien, Scliar föddes och tillbringade hela sitt liv i Porto Alegre, en stad i södra Brasilien känd för sin stora tyska befolkning.

Under krigstiden var ett stort antal av dessa invandrare judiska, och kontrasten mellan en tysk judisk bakgrund och att leva och växa upp i en brasiliansk kulturmiljö är Scliars gemensamma tema.

Max and the Cats (1981) är hans mest kända arbete internationellt, särskilt efter att en plagiatrad bröt ut när Yann Martel vann Bookerpriset med The Life of Pi (2002) – båda böckerna delar handlingen om en ung pojke och en stor katt dela en båt medan du driver i havet.

Paulo Coelho (1947-)

Det här mest sålda och mest igenkännliga namnet i den här listan, Paulo Coelho, hade en stenig start i livet och var förpliktad av sina föräldrar till en mental institution på grund av hans upplevda introspektion och upproriska attityd.

Efter att ha släppts 20 år gammal började han i en karriär som musiker och låtskrivare och samarbetade med 1970-talets psykedeliska band Os Mutantes, samt sångarna Elis Regina och Raúl Seixas.

Efter några års resa runt i världen satte han sig för att uppfylla sin dröm om att bli författare, så småningom hitta framgång och bli den bästsäljande brasilianska författaren genom tiderna.

Några av hans mest populära verk inkluderar The Alchemist (1984) och By the River Piedra I Sat Down and Wept (1994).

Bernardo Carvalho (1960-)

Carvalho sågs som ett mycket lovande nytt namn i brasiliansk litteratur under 1990-talet och han har mognat till en av de mest hyllade författarna under 2000-talet.

Han arbetade som journalist, korrespondent för Folha de São Paulo i Paris och New York, och kontakten med andra kulturer som dessa upplevelser gav honom att hitta en väg in i hans berättelser.

Hans verk Nine Nights (2002) har nyligen publicerats på engelska och berättar historien om en ung amerikaner som dödar sig själv i Brasilien 1939 och lämnar sju bokstäver med olika förklaringar till sina handlingar.

Adriana Lisboa (1970-)

En av de mest anmärkningsvärda rösterna i brasiliansk litteratur, Adriana Lisboa föddes i Rio de Janeiro, bodde i Frankrike och bor för närvarande i Colorado.

Hennes romaner, som Carvalhos, är inriktade på brasilianska karaktärer som rör sig i andra kulturer och språk än Brasilien och portugisiska.

Hon dokumenterar upplevelserna av att resa och interagera med andra kulturer, ofta som ett sätt att utforska anknytningen till sitt hemland och förstå dess historia och politik.

Crow Blue (2014) är hennes senaste roman som visas i engelsk översättning.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇