Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

11 bosniska författare du borde känna till

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Författare underhåller och ger ett fönster till hur livet är eller var i deras samhällen.

Författare från Bosnien arbetar i alla tänkbara genrer, från romantisk fiktion till insikter i livet under de jugoslaviska krigarna och belägringen av Sarajevo.

Här är 11 bosniska författare att kolla in.

Semezdin Mehmedinovic

Semezdin föddes 1960 i Kiselja, en liten central bosnisk stad, och blev senare en framstående författare, tidningsredaktör och filmskapare.

Författarens åsikter och perspektiv under sitt liv i Jugoslavien ledde honom till en redaktionell position vid två tidskrifter som bildade en oppositionsröst till kommunistpartiet.

När Jugoslavien sakta upplöstes till kaos, valde han att stanna kvar i Sarajevo under belägringen.

Enligt Washington Post är Sarajevo Blues, Semezdins mest framstående verk, ett av de bästa litterära dokumenten från Bosnien kriget.

Bisera Alikadic

Denna poet och romantiker från västra Bosnien har en speciell plats i landets historia.

Bisera var en av de första bosniska kvinnorna som publicerade en roman i sin tidiga karriär. Idag finns hennes verk tillgängliga på flera språk, inklusive engelska, franska och tyska.

Hennes andra anmärkningsvärda prestationer inkluderar att dokumentera händelserna under Belägringen av Sarajevo.

Otto Lang

Otto Lang (1908-2006) föddes i det österrikiska-ungerska Bosnien, i dagens Tesanj. Han blev en skicklig åkare och flyttade senare till USA och startade ett antal skidskolor.

Efter att ha undervisat Hollywoodstjärnor befann sig Otto regissera filmer mellan 1930- och 1950-talet.

Senare i sitt liv författade han några böcker, inklusive hans berömda 1994 från Alperna i Österrike till Hollywood, USA och hans 2000 bilder från My Life’s Journey, som dokumenterade sitt liv genom en samling fotografier.

Aleksandar Hemon

Aleksandar, en bosnieramerikaner, befann sig strandad i USA när jugoslaviska krig började riva sönder sitt land.

Född i Sarajevo 1964 lärde sig författaren engelska när han bodde i USA. Senare började han skriva fiktion och uppsatser.

Mycket av hans fiktion inkluderar händelser som ägde rum under kriget och kampen för att hantera dem.

Karim Zaimovic

Den unga författaren mötte sin alltför tidiga död vid ett skal 1995, vid 24 års ålder.

Karim älskade serietidningar och konst och som spirande författare och journalist ville presentera Sarajevo för världen på ett helt annat sätt än den globala bilden av en krigshärjat land.

Raspberry Jams hemligheter, Karims mest kända verk, skrevs under belägringen och beskriver kriget utan att nämna det.

Zlata Filipovic

Zlatas dagbok beskriver belägringen av Sarajevo ur en ung flickas perspektiv.

Född 1980 i Sarajevo var Zlata bara 12 när krig bröt ut, och hon dokumenterade dagliga händelser såväl som sina tankar, i samma stil som Anne Frank.

1993 flyttade Zlata och hennes mamma till Paris med hjälp av FN.

Zlatas dagbok är en av de mest ikoniska böckerna från Bosnien om kriget, och en måste läsas för att förstå tiderna genom ett barns ögon.

Miljenko Jergovic

Född i Sarajevo 1966, har Miljenko starka åsikter, skriver med bitter ironi och undviker inte trubbiga observationer och kritik.

Han skriver romaner, noveller och poesi, och även om de är lätta att läsa har de komplexa övertoner.

En av hans mest kända är en roman på 700 sidor som släpptes 2003 med titeln Dvori od Oraha och täcker Bosnien från det österrikiska-ungerska imperiets fall, genom både världskrig och till slutet av socialismen.

Alija Izetbegovic

Ailja Izetbegovic (1925-2003) är mer känd för att vara den första presidenten för ett oberoende Bosnien (1992-1993) än för sitt skrivande.

Men den här före detta politiska aktivisten har skrivit några saker som är värda att läsa, till exempel hans mest kända verk, Islam mellan öst och väst (1993).

Boken behandlar olika frågor som muslimer står inför i den västerländska civilisationen och har varit en inflytelserik publikation runt om i världen.

Andra böcker om honom beskriver sin tid som politisk fånge i slutet av 1980-talet, inklusive en självbiografi.

Safvet-beg Basagic

Bosniak Safvet-beg (1870-1934) föddes och växte upp i Sarajevo under den österrikisk-ungerska eran och var en framstående poet och politiker.

I slutet av 1800-talet började nationella återupplivningsrörelser och Safvets tidiga arbete spelade en viktig roll.

Andra prestationer inkluderar hans bidrag till några av Bosnias första tidningar och tidskrifter.

Abdulah Sidran

Abdulah, eller Avdo, skriver manus, drama och dikter. Manus och manus presenterades i flera jugoslaviska och bosniska filmer, till exempel When Father Was Away on Business (1985).

Många av hans senare dikter berör olika aspekter av de jugoslaviska krigen och Belägringen av Sarajevo, som senare blev mycket symboliskt i dagens Bosnien.

Ivo Andric

Bosniens mest kända författare och Nobelpris för litteraturvinnare (1961) är Travnik-född Ivo Andric (1892-1975).

Ivo’s Bridge on the Drina är en historisk roman baserad på Visegrads Mehmed Pasa Sokolovic Bridge, och täcker fyra århundraden av ockupation under ottomanerna och österrikisk-ungrarna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇