Biografi: Alexandre Dumas

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Alexandre Dumas Ă€r en berömd fransk författare som Ă€r mest kĂ€nd för sina historiska Ă€ventyrsromaner, inklusive ‘The Three Musketeers’ och ‘The Count of Monte Cristo.’

Vem var Alexandre Dumas?

Alexandre Dumas etablerade sig som en av de mest populÀra och produktiva författarna i Frankrike, kÀnd för pjÀser och historiska Àventyrsromaner som De tre musketererna och Greven av Monte Cristo. Han dog den 5 december 1870 i Puys, Frankrike. Hans verk har översatts till mer Àn 100 sprÄk och anpassats för mÄnga filmer.

Tidiga Ă„r

Alexandre Dumas föddes Dumas Davy de la Pailleterie den 24 juli 1802 i Villers-CotterĂȘts, Frankrike, till Marie Louise Labouret och general Thomas-Alexandre Davy de la Pailleterie. Familjen Dumas antogs frĂ„n Alexandres mormor, en förslavad haitisk kvinna som heter Marie-CĂ©sette Dumas. Hans farfar var markisen Alexandre Antoine Davy de La Pailleterie. Thomas-Alexandre tog namnet Dumas nĂ€r han anslöt sig till Napoleons armĂ©, dĂ€r han förvĂ€rvade det tvivelaktiga smeknamnet “Black Devil”.

Dumas far, Thomas-Alexandre, steg till generalrangen vid 31 Ärs Älder, den högsta rang av nÄgon svart man i en europeisk armé. 1797 utmÀrkte han sig i slaget vid Adige nÀr han överraskade och besegrade ett österrikiskt batteri. Thomas-Alexandre lÀmnade de vÀpnade styrkorna efter en oenighet med Napoleon om sin Egypten-kampanj. Han fÀngslades i nÀstan tvÄ Är och dog strax efter att han slÀpptes. Efter sin mans död arbetade Marie Louise Labouret hÄrt för att ge sin son utbildning. Dumas gick i Abbé Grégoires skola innan han hoppade av för att ta ett jobb för att hjÀlpa en lokal notar.

FörfattarkarriÀr

1822 flyttade Dumas till Paris och fördjupade sig i litteratur. Han arbetade som skrivare för duc d’OrlĂ©ans (senare kallad kung Louis Philippe) under 1830-revolutionen. Han började skriva pjĂ€ser, bĂ„de komedier och drama. Dumas romantiska stil – ofta jĂ€mfört med hans samtida och rival, Victor Hugo – visade sig vara exceptionellt populĂ€r.

Dumas var en produktiv författare av uppsatser, noveller och romaner, liksom pjĂ€ser och reseskildringar. Hans intressen omfattade ocksĂ„ brott och skandaler och skrev Ă„tta volymer av uppsatser om ökĂ€nda fall i historien som Lucrezia Borgia och Cesare Borgia, och namnger mer samtida till sin tid, som Karl Ludwig Sand. Men han uppnĂ„dde stor framgĂ„ng med sina romaner Greven av Monte Cristo och De tre musketererna, som ursprungligen publicerades som serier. De tre musketererna var en av tre romaner i hans D’Artagnan-romanser, de andra var tjugo Ă„r efter och The Vicomte of Bragelonne: Tio Ă„r senare. Historien “Mannen i jĂ€rnmasken” frĂ„n Le Vicomte de Bragelonne, framstĂ„r ocksĂ„ som en av hans mest kĂ€nda. Bland hans mĂ„nga volymer av romantiska romaner finns Valois-serien, som Ă€r inriktad pĂ„ drottning Marguerite, den sista i den kapetianska dynastin, och Ă„tta romaner som kallas Marie Antoinette-romanser. Han skrev ocksĂ„ fantasyromanen The Wolf Leader, som anses vara en av de tidigaste varulv-temaböckerna. Populariteten av hans författarskap gjorde Dumas till ett kĂ€nt namn i Frankrike och en kĂ€ndis i stora delar av Europa.

Med de pengar han tjÀnade pÄ att publicera sina romaner köpte Dumas mark och byggde Chùteau de Monte Cristo i Port Marly, Yvelines, Frankrike. Det hÀr hemmet (som nu Àr ett museum) var tÀnkt att vara en fristad för författaren, och han tillbringade mycket av sin tid pÄ att skriva och underhÄlla dÀr innan skulden kom över honom och tvingade honom att sÀlja fastigheten. Han flydde till Belgien 1851 och senare till Ryssland för att undvika borgenÀrer. Dumas fortsatte att publicera böcker, inklusive reseböcker om Ryssland, under sin exilperiod.

Personligt liv

Dumas hade en son, Ă€ven kallad Alexandre, med Marie Laure Catherine Labay. Hans son följde i hans litterĂ€ra fotspĂ„r. År 1840 gifte sig Dumas med skĂ„despelerskan Ida Ferrier, men fortsatte sina affĂ€rer med andra kvinnor. Han hade Ă„tminstone en dotter, Marie Alexandrine, utanför Ă€ktenskapet och gifte sig med mycket yngre kvinnor i hans Ă„lderdom.

Död och arv

Dumas dog den 5 december 1870 i sin sons hem i Puys, Frankrike. Han begravdes pĂ„ kyrkogĂ„rden i Villers-CotterĂȘts. År 2002 flyttades hans kropp till PanthĂ©on i Paris, dĂ€r Dumas vilar bland sĂ„dana andra franska litterĂ€ra storheter som hans rival Victor Hugo, Émile Zola och Jean-Jacques Rousseau. “Alexandre Dumas kommer Ă€ntligen att ta sin plats bredvid Victor Hugo och Emile Zola, hans bröder inom litteraturen”, sĂ€ger president Jacques Chirac. “Med dig Ă€r det barndomen, lĂ€stimmar njutas i hemlighet, kĂ€nslor, passion, Ă€ventyr och panache som gĂ„r in i Pantheon. Med dig drömde vi. Med dig drömmer vi fortfarande.”

Dumas Ă€ventyr fortsĂ€tter att tilltala lĂ€sare över hela vĂ€rlden, med hans arbete som har översatts till mer Ă€n 100 sprĂ„k och anpassats till en mĂ€ngd filmer. År 2008 publicerades ett oavslutat manuskript, The Last Cavalier.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr biografi över Alexandre Dumas.

Vi hoppas du lÀrt dig nÄgot nytt om honom och att du hittat nÄgot nytt, intressant att lÀsa.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)