De 10 bÀsta brasilianska författarna


BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Den mÄngkulturella sammansÀttningen av det brasilianska samhÀllet, en blandning av tidigare europeiska bosÀttare, afrikanska slavar och infödda amerikanska folk, Äterspeglas i mosaiken av influenser och upplevelser som gÄr in i landets berÀttande.

Det hÀr Àr de tio bÀsta brasilianska författarna vars arbete du bör lÀsa för att lÀra kÀnna detta stora land.

Machado de Assis (1839-1908)

En av grundarna i den brasilianska litteraturen, Machados lekfulla berĂ€ttelser drar jĂ€mförelser med Laurence Sterne, som föregĂ„r postmoderna texter pĂ„ det sĂ€tt som de undergrĂ€ver berĂ€ttelseskonventionerna – detta vid den tid dĂ„ de vanliga vĂ€sterlĂ€ndska romanerna övergick frĂ„n romantiken till realismen.

Hans mest kÀnda verk Àr Epitaph of a Small Winner (1881), en roman som presenterar en nyckfull, död berÀttare som insisterar pÄ att berÀtta historien om sitt liv med Shandy-esque avvikelser.

Machado var son till en svart byggnadsarbetare och en portugisisk tvÀttkvinna, vilket gjorde honom till blandad ras i en tid dÄ Brasilien fortfarande hade slaveri, vilket först avskaffades 1888. Hans framgÄng som författare bidrog till ett mer öppet samhÀlle.

Euclides da Cunha (1866-1909)

Euclides da Cunha var en viktig politiker, journalist och soldat i slutet av 1800-talet.

Hans mest kÀnda verk Àr Backlands, Canudos-kampanjen (1902), en rapport om Canudos-kriget, som fördes av den brasilianska federala regeringen mot ett uppror av bosÀttare i staden Canudos, i staten Bahia, som protesterade mot överdriven beskattning och förtryck frÄn lokala tjÀnstemÀn.

Regeringens propaganda vid den tiden försökte skildra rebellerna som monarkister som försökte störa den nya republikanska ordningen, men Euclides observationer pÄ fÀltet skingrade denna berÀttelse och avslöjade den brasilianska arméns förtryckande svar pÄ den fattiga befolkningen i Canudos.

Clarice Lispector (1920-1977)

Född i Ukraina till en judisk familj emigrerade Clarice Lispector och hennes förÀldrar till Brasilien i början av 1920-talet och undkom förföljelse i Sovjetunionen.

Med tiden skulle hon bli en av de mest berömda modernistiska författarna i Brasilien och utveckla i sitt första publicerade verk Near to the Wild Heart (1943) mÄnga av de tekniker som anvÀnds av James Joyce, William Faulkner eller Virginia Woolf, den senare Àr namnet mest ofta förknippad med Clarices skrivande.

Hennes berÀttelser följer noga hennes huvudpersoners inre liv och krönker deras kÀnslor och kÀnslor i medvetenhetsström med en kraft och passion som lÀgger en förtrollning pÄ hennes lÀsare.

Jorge Amado (1912-2001)

Kanske den mest Àlskade författaren i Brasilien Àr Jorge Amado, som under sin livstid kunde strÀcka sig bÄde kritikerros och bred populÀr överklagande.

Hans romaner som Captains of the Sands (1937), Gabriela, Clove and Cinammon (1958), eller Dona FlÎr och hennes tvÄ mÀn (1966) Àr klassiker i samtida brasiliansk litteratur, kÀnda för att framkalla folket och sederna i Amados inhemska Bahia-stat. , sÀrskilt dess huvudstad, Salvador.

En humoristisk Äder har gillat honom till allmÀnheten och mÄnga av hans verk har anpassats för film eller tv, sÀrskilt Dona FlÎr och hennes tvÄ mÀn, berÀttelsen om en kvinna som lever stort med spöket frÄn hennes döda Àlskare och hennes nya make.

Rubem Fonseca (1925-)

Rubem Fonseca bor och arbetar i Rio de Janeiro, dÀr han har haft en lÄng karriÀr som polis och Äklagare. PÄ sidan började han publicera noveller och romaner som dokumenterade vÄldet och brottet i hans stadens mage.

FrÄn och med 1970-talet och framÄt grundade hans verk honom som en mÀstare i litterÀr brottslitteratur och motviktade de landsbygdsmiljöer som hittills hade skapat bakgrunden till brasilianska romaner med de urbana landskap som kÀnnetecknar det moderna Brasilien.

TvÄ novellsamlingar översattes nyligen till engelska: Taker and Other Stories (2008) och Crimes of August (2014). Fonseca Àr notoriskt publicitets-blyg och bilder av honom Àr sÀllsynta.

Hilda Hilst (1930-2004)

Född i São Paulo-staten, Àr Hilst en av de mest experimentella författarna i brasiliansk litteratur, blandar en mÀngd olika genrer, frÄn poesi till romaner och teater, med olika skrivtekniker i sin lÄnga, produktiva karriÀr.

Efter att ha studerat juridik i São Paulo under 1950-talet bosatte sig Hilst pÄ sin gÄrd i Campinas dÀr hon skulle leda en litterÀr salong dÀr mÄlare, författare och musiker frÄn hela Brasilien samlades under lÄnga perioder av samarbete.

With My Dog Eyes (1986), nyligen översatt till engelska, Àr en samling noveller och noveller som fungerar som en perfekt introduktion till hennes vÀrld.

Moacyr Scliar (1937-2011)

Kronikern av den judiska upplevelsen i Brasilien, Scliar föddes och tillbringade hela sitt liv i Porto Alegre, en stad i södra Brasilien kÀnd för sin stora tyska befolkning.

Under krigstiden var ett stort antal av dessa invandrare judiska, och kontrasten mellan en tysk judisk bakgrund och att leva och vÀxa upp i en brasiliansk kulturmiljö Àr Scliars gemensamma tema.

Max and the Cats (1981) Ă€r hans mest kĂ€nda arbete internationellt, sĂ€rskilt efter att en plagiatrad bröt ut nĂ€r Yann Martel vann Bookerpriset med The Life of Pi (2002) – bĂ„da böckerna delar handlingen om en ung pojke och en stor katt dela en bĂ„t medan du driver i havet.

Paulo Coelho (1947-)

Det hÀr mest sÄlda och mest igenkÀnnliga namnet i den hÀr listan, Paulo Coelho, hade en stenig start i livet och var förpliktad av sina förÀldrar till en mental institution pÄ grund av hans upplevda introspektion och upproriska attityd.

Efter att ha slĂ€ppts 20 Ă„r gammal började han i en karriĂ€r som musiker och lĂ„tskrivare och samarbetade med 1970-talets psykedeliska band Os Mutantes, samt sĂ„ngarna Elis Regina och RaĂșl Seixas.

Efter nÄgra Ärs resa runt i vÀrlden satte han sig för att uppfylla sin dröm om att bli författare, sÄ smÄningom hitta framgÄng och bli den bÀstsÀljande brasilianska författaren genom tiderna.

NÄgra av hans mest populÀra verk inkluderar The Alchemist (1984) och By the River Piedra I Sat Down and Wept (1994).

Bernardo Carvalho (1960-)

Carvalho sÄgs som ett mycket lovande nytt namn i brasiliansk litteratur under 1990-talet och han har mognat till en av de mest hyllade författarna under 2000-talet.

Han arbetade som journalist, korrespondent för Folha de São Paulo i Paris och New York, och kontakten med andra kulturer som dessa upplevelser gav honom att hitta en vÀg in i hans berÀttelser.

Hans verk Nine Nights (2002) har nyligen publicerats pÄ engelska och berÀttar historien om en ung amerikaner som dödar sig sjÀlv i Brasilien 1939 och lÀmnar sju bokstÀver med olika förklaringar till sina handlingar.

Adriana Lisboa (1970-)

En av de mest anmÀrkningsvÀrda rösterna i brasiliansk litteratur, Adriana Lisboa föddes i Rio de Janeiro, bodde i Frankrike och bor för nÀrvarande i Colorado.

Hennes romaner, som Carvalhos, Àr inriktade pÄ brasilianska karaktÀrer som rör sig i andra kulturer och sprÄk Àn Brasilien och portugisiska.

Hon dokumenterar upplevelserna av att resa och interagera med andra kulturer, ofta som ett sÀtt att utforska anknytningen till sitt hemland och förstÄ dess historia och politik.

Crow Blue (2014) Àr hennes senaste roman som visas i engelsk översÀttning.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!