Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 böcker om Estonia du måste läsa

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Det här är vår lista över 5 böcker om Estonia-katastrofen vi anser att alla intresserade måste läsa.

1. Estonia av Björn Runeborg (2016)

»En av våra verkligt stora författare.«
EVA JOHANSSON, SvD

»En välskriven roman i hög klass om svåra livsval, skuld och försoning.«

– JACOB CARLANDER, ÖSTGÖTA-KORRESPONDENTEN

Tallinn 27 september 1994.

När Karina besöker sin man Petter i Tallinn, där han har en tillfällig tjänst, samlar hon mod för att säga det där svåra, att hon vill skiljas. Petter anar oråd och vill åka hem tillsammans med henne, så snart det bara går. Det blir en överraskning – han bokar om hennes returbiljett och skaffar sig en egen. De reser redan samma kväll, med färjan Estonia.

BJÖRN RUNEBORG föddes 1937 i Visby. Han debuterade med romanen Utflykten 1962 och flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. För Dag [2007] mottog han Sveriges Radios Romanpris. Romanen Dödas kärlek [2011] blev en kritikersuccé och belönades med De nios vinterpris.

»En okonventionell och komplex berättelse som i grunden handlar om avstånd och närhet, där även relationen mellan Sverige och Estland blir en viktig del.

Själv olycksförloppet beskrivs konkret och utan sentimentalitet, men där finns ändå en förtvivlan som sträcker sig långt bortom den där iskalla natten i september 1994.«
– ANNINA RABE, EXPRESSEN

2. Kris: Från Estonia till Corona av Sverker Sörlin, Antje Jackelén (2020)

Den pandemi som rasar i världen är på många sätt unik, inte minst i sin globala och totala omfattning. Men den delar också många egenskaper med andra kriser. I Kris! Från Estonia till Corona sätter idéhistorikern Sverker Sörlin in coronakrisen i ett större historiskt sammanhang vad är en kris, hur ska vi förstå kriser och vad kan vi lära oss av dem? Också vår egen nära samtid är kantad av kriser: Estonia, tsunamin, och nu denna nya världsomspännande pandemi. Liksom av mer djupgående moderna systemkriser för finanskapitalismen, demokratin, Europa, och som ett genomgående och återkommande tema: klimatkrisen.

Djupa kriser är avgörande , de kan hjälpa oss att finna nya vägar.

Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, skriver i sitt personliga förord: Kristid är i hög grad även lärandets tid. Varje kris öppnar som bekant också fönster av möjligheter.

Sverker Sörlin är författare, idéhistoriker och professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

3. Estonia sprängdes!: utförligt referat och kommentarer på svenska till de kompletta dokumenten på engelska av Sven Anér (2004)

I Estonia sprängdes! presenteras alla de förkrossande forskardokumenten.,

Text helt byggd på de officiella dykarinspelningarna, visar det oförklarade orangegula paketet, det krysstejpade paketet, det uppfläkta “kronblads”-hålet.

“…en explosion orsakade skadorna på bogvisirets styrbordslås…”
“omfattande explosionsskador på styrbordsdelen av lastrampen…” osv.

Inlägg senast uppdaterat: 1 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇