3 böcker om Estonia du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Det hÀr Àr vÄr lista över 5 böcker om Estonia-katastrofen vi anser att alla intresserade mÄste lÀsa.

1. Estonia av Björn Runeborg (2016)

»En av vÄra verkligt stora författare.«
EVA JOHANSSON, SvD

»En vÀlskriven roman i hög klass om svÄra livsval, skuld och försoning.«

– JACOB CARLANDER, ÖSTGÖTA-KORRESPONDENTEN

Tallinn 27 september 1994.

NĂ€r Karina besöker sin man Petter i Tallinn, dĂ€r han har en tillfĂ€llig tjĂ€nst, samlar hon mod för att sĂ€ga det dĂ€r svĂ„ra, att hon vill skiljas. Petter anar orĂ„d och vill Ă„ka hem tillsammans med henne, sĂ„ snart det bara gĂ„r. Det blir en överraskning – han bokar om hennes returbiljett och skaffar sig en egen. De reser redan samma kvĂ€ll, med fĂ€rjan Estonia.

BJÖRN RUNEBORG föddes 1937 i Visby. Han debuterade med romanen Utflykten 1962 och flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. För Dag [2007] mottog han Sveriges Radios Romanpris. Romanen Dödas kĂ€rlek [2011] blev en kritikersuccĂ© och belönades med De nios vinterpris.

»En okonventionell och komplex berÀttelse som i grunden handlar om avstÄnd och nÀrhet, dÀr Àven relationen mellan Sverige och Estland blir en viktig del.

SjÀlv olycksförloppet beskrivs konkret och utan sentimentalitet, men dÀr finns ÀndÄ en förtvivlan som strÀcker sig lÄngt bortom den dÀr iskalla natten i september 1994.«
– ANNINA RABE, EXPRESSEN

2. Kris: FrÄn Estonia till Corona av Sverker Sörlin, Antje Jackelén (2020)

Den pandemi som rasar i vÀrlden Àr pÄ mÄnga sÀtt unik, inte minst i sin globala och totala omfattning. Men den delar ocksÄ mÄnga egenskaper med andra kriser. I Kris! FrÄn Estonia till Corona sÀtter idéhistorikern Sverker Sörlin in coronakrisen i ett större historiskt sammanhang vad Àr en kris, hur ska vi förstÄ kriser och vad kan vi lÀra oss av dem? OcksÄ vÄr egen nÀra samtid Àr kantad av kriser: Estonia, tsunamin, och nu denna nya vÀrldsomspÀnnande pandemi. Liksom av mer djupgÄende moderna systemkriser för finanskapitalismen, demokratin, Europa, och som ett genomgÄende och Äterkommande tema: klimatkrisen.

Djupa kriser Àr avgörande , de kan hjÀlpa oss att finna nya vÀgar.

Antje Jackelén, Àrkebiskop i Svenska kyrkan, skriver i sitt personliga förord: Kristid Àr i hög grad Àven lÀrandets tid. Varje kris öppnar som bekant ocksÄ fönster av möjligheter.

Sverker Sörlin Àr författare, idéhistoriker och professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

3. Estonia sprÀngdes!: utförligt referat och kommentarer pÄ svenska till de kompletta dokumenten pÄ engelska av Sven Anér (2004)

I Estonia sprÀngdes! presenteras alla de förkrossande forskardokumenten.,

Text helt byggd pĂ„ de officiella dykarinspelningarna, visar det oförklarade orangegula paketet, det krysstejpade paketet, det uppflĂ€kta “kronblads”-hĂ„let.

“…en explosion orsakade skadorna pĂ„ bogvisirets styrbordslĂ„s…”
“omfattande explosionsskador pĂ„ styrbordsdelen av lastrampen…” osv.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!