7 bÀsta Harry Potter-böckerna, frÄn vÀrst till bÀst


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Lanseringen av Harry Potter och de vises sten Är 1997 markerade en revolution för vÀrldskulturen.

Vid den tiden hade historien om den unga trollkarlen introducerat en ny generation barn till lÀsvÀrlden, nÄgot som förstÀrktes nÀr filmanpassningen 2001 slÀpptes.

Harry Potter fortsÀtter att vara ett kulturellt fenomen. DÀrför bestÀmde vi oss för att granska böckerna och betygsÀtta dem frÄn den vÀrsta till den bÀsta.

Populariteten hos pojken som bodde Àr sÄdan att enligt ABC, denna första del av de skrivna romanerna upptar den fjÀrde positionen av de bÀstsÀljande böckerna i historien hittills, med cirka 120 miljoner sÄlda enheter över hela vÀrlden.

Man kan tro att Potter-fenomenet nÀstan Àr utrotat, eftersom det har gÄtt lÀnge sedan böckerna och filmerna kom ut.

Detta Àr dock inte fallet, eftersom Elle-webbplatsen nyligen kommenterade att i Är kommer vÀrldens största trollkarlsbutik att öppnas i New York, med tre vÄningar och nÀstan 2000 kvadratmeter.

DÀrför bestÀmde vi oss för att granska alla Harry Potter-böckerna för att analysera vilka som Àr de bÀsta och vÀrsta.

Det bör noteras att vi inte kommer att prata om den Ättonde delen, Cursed Legacy, eftersom den har nackdelen att ha ett teaterformat.

7. Harry Potter och Fenixorden (2003)

Den femte boken markerar ett grundlÀggande steg i sagan, i den bemÀrkelsen att Voldemort lever helt och Àr ett hot i den magiska vÀrlden, eftersom hans Äterkomst Àr ett faktum.

Vi ser honom utöva sin makt över Harrys sinne, sÄ han letar efter sÀtt att försvara sig med hjÀlp av Snape och Dumbledore.


Även om den har enorm betydelse i berĂ€ttelsen, blir boken riktigt tung, med politiska intriger som gör att dess nĂ€stan 800 sidor inte kĂ€nns lika viktiga som de var i slutet av sagan nĂ€r man satte allt i sammanhang.

6. Harry Potter och Hemligheternas kammare (2016)

Den andra boken i serien, som visar Harrys Äterkomst till Hogwarts, har ocksÄ samma problem som den tidigare.

Ibland visas fragment och delar av texten som verkar vara helt förbrukade, men senare, nÄgra böcker senare, skulle vi inse att de var vÀsentliga.

Trots dessa fel noterar vi att mysteriet och gÄtans aura omsluter dess sidor, för vi vill alla veta vad hemlighetskammaren gömmer och avslöjar det förflutna av ett alltmer dyster Hogwarts.

5. Harry Potter och fÄngen frÄn Azkaban (1999)

Det hÀr Àr den första boken dÀr Voldemort inte lÀngre Àr huvudantagonisten, men en ny mystisk figur dyker upp: Sirius Black, gudfadern till Harry Potter.

PÄ samma sÀtt mÀrker vi uppkomsten av berömda och kontroversiella uppenbarelser, som möjliggör nya förÀndringar under historiens gÄng.

Det finns vÀsentliga episoder i berÀttelsen, sÀrskilt nÀr man talar om det förflutna av nÄgra av de viktigaste karaktÀrerna i sagan.

Dessutom tjĂ€nar det perfekt att dekomprimera de tvĂ„ tidigare berĂ€ttelserna, för hotet Ă€r en annan 
 och inte allt verkar sĂ„ katastrofalt.

4. Harry Potter och de vises sten (1997)

Början av magi, i det hÀr fallet, Àr inte bara Harry förvÄnad över vÀrlden som presenteras pÄ Hogwarts, men lÀsarna sjÀlva, som Äterskapar fantastiska mentala bilder, i hopp om att de ocksÄ, nÀr de fyller 11 Är, kan fÄ sitt inbjudningsbrev för Hogwarts.

Detta arbete mÄste mÀtas efter vad det Àr: litteraturhistoria. Det faktum att dess författare, JK Rowling, har utvecklat sÄdana karismatiska karaktÀrer och en sÄdan fÀngslande historia, gör det till en vacker introduktion till en vÀrld dÀr Àven det omöjliga kan vara verkligt.

3. Harry Potter och den flammande bÀgaren (2000)

I det hÀr fallet presenteras Hogwarts som vÀrdskola för den farliga Three Wizards Tournament. Genom olika utmaningar, utmÀrkta pÄ sidorna, noterar vi att vÄr huvudperson inte lÀngre Àr sÀker. TvÀrtom: det Àr brytpunkten mot en mörkare historia.

Det faktum att Voldemort Ă„tervĂ€nde till sin “mĂ€nskliga” form gör att hotet förvandlas till nĂ„got verkligt.

Naturligtvis ser den hÀr boken ut som en av sagans mest tragiska dödsfall, dÀr Harry ÄtervÀnder med vinnarens trofé, men ocksÄ med kroppen till sin vÀn, Cedric Diggory.

2. Harry Potter och Halvblodsprinsen (2005)

Även om mĂ„nga tror att det bara Ă€r förspel till den sista delen, Ă€r det en fantastisk bok att förstĂ„ Voldemorts motiv. Vi lĂ€r oss de olika sĂ€tt som han tĂ€nker pĂ„, vilket ocksĂ„ Ă„terspeglas i Harry.

PÄ hela dess sidor mÀrker vi hur vÄr huvudperson kan bli galen och leta efter svar, samtidigt som vi har en av de sorgligaste dödarna i hela sagan. Vi talar naturligtvis om regissören Albus Dumbledore.


1. Harry Potter och dödsrelikerna (2007)

Den sista delen Àr en extremt tillfredsstÀllande slutsats för hela konflikten mellan Harry Potter och Voldemort. Förutom att lösa mÄnga av gÄtorna som vÀcktes genom alla bidrag, har vi mÄnga viktiga hÀndelser som beskrivs perfekt.

Slaget om Hogwarts förkroppsligar perfekt andan i alla böcker, med nÄgra karaktÀrer som dog, förutom nÄgra spektakulÀra uppenbarelser, som den sanna historien om Snape eller Albus Dumbledores planer.


Det hÀr var vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta till vÀrsta Harry Potter-böckerna genom tiderna.

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att luslÀsa!

Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!