7 bästa Harry Potter-böckerna, från värst till bäst

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Lanseringen av Harry Potter och de vises sten år 1997 markerade en revolution för världskulturen.

Vid den tiden hade historien om den unga trollkarlen introducerat en ny generation barn till läsvärlden, något som förstärktes när filmanpassningen 2001 släpptes.

Harry Potter fortsätter att vara ett kulturellt fenomen. Därför bestämde vi oss för att granska böckerna och betygsätta dem från den värsta till den bästa.

Populariteten hos pojken som bodde är sådan att enligt ABC, denna första del av de skrivna romanerna upptar den fjärde positionen av de bästsäljande böckerna i historien hittills, med cirka 120 miljoner sålda enheter över hela världen.

Man kan tro att Potter-fenomenet nästan är utrotat, eftersom det har gått länge sedan böckerna och filmerna kom ut.

Detta är dock inte fallet, eftersom Elle-webbplatsen nyligen kommenterade att i år kommer världens största trollkarlsbutik att öppnas i New York, med tre våningar och nästan 2000 kvadratmeter.

Därför bestämde vi oss för att granska alla Harry Potter-böckerna för att analysera vilka som är de bästa och värsta.

Det bör noteras att vi inte kommer att prata om den åttonde delen, Cursed Legacy, eftersom den har nackdelen att ha ett teaterformat.

7. Harry Potter och Fenixorden (2003)

Den femte boken markerar ett grundläggande steg i sagan, i den bemärkelsen att Voldemort lever helt och är ett hot i den magiska världen, eftersom hans återkomst är ett faktum.

Vi ser honom utöva sin makt över Harrys sinne, så han letar efter sätt att försvara sig med hjälp av Snape och Dumbledore.

Även om den har enorm betydelse i berättelsen, blir boken riktigt tung, med politiska intriger som gör att dess nästan 800 sidor inte känns lika viktiga som de var i slutet av sagan när man satte allt i sammanhang.

6. Harry Potter och Hemligheternas kammare (2016)

Den andra boken i serien, som visar Harrys återkomst till Hogwarts, har också samma problem som den tidigare.

Ibland visas fragment och delar av texten som verkar vara helt förbrukade, men senare, några böcker senare, skulle vi inse att de var väsentliga.

Trots dessa fel noterar vi att mysteriet och gåtans aura omsluter dess sidor, för vi vill alla veta vad hemlighetskammaren gömmer och avslöjar det förflutna av ett alltmer dyster Hogwarts.

5. Harry Potter och fången från Azkaban (1999)

Det här är den första boken där Voldemort inte längre är huvudantagonisten, men en ny mystisk figur dyker upp: Sirius Black, gudfadern till Harry Potter.

På samma sätt märker vi uppkomsten av berömda och kontroversiella uppenbarelser, som möjliggör nya förändringar under historiens gång.

Det finns väsentliga episoder i berättelsen, särskilt när man talar om det förflutna av några av de viktigaste karaktärerna i sagan.

Dessutom tjänar det perfekt att dekomprimera de två tidigare berättelserna, för hotet är en annan … och inte allt verkar så katastrofalt.

4. Harry Potter och de vises sten (1997)

Början av magi, i det här fallet, är inte bara Harry förvånad över världen som presenteras på Hogwarts, men läsarna själva, som återskapar fantastiska mentala bilder, i hopp om att de också, när de fyller 11 år, kan få sitt inbjudningsbrev för Hogwarts.

Detta arbete måste mätas efter vad det är: litteraturhistoria. Det faktum att dess författare, JK Rowling, har utvecklat sådana karismatiska karaktärer och en sådan fängslande historia, gör det till en vacker introduktion till en värld där även det omöjliga kan vara verkligt.

3. Harry Potter och den flammande bägaren (2000)

I det här fallet presenteras Hogwarts som värdskola för den farliga Three Wizards Tournament. Genom olika utmaningar, utmärkta på sidorna, noterar vi att vår huvudperson inte längre är säker. Tvärtom: det är brytpunkten mot en mörkare historia.

Det faktum att Voldemort återvände till sin “mänskliga” form gör att hotet förvandlas till något verkligt.

Naturligtvis ser den här boken ut som en av sagans mest tragiska dödsfall, där Harry återvänder med vinnarens trofé, men också med kroppen till sin vän, Cedric Diggory.

2. Harry Potter och Halvblodsprinsen (2005)

Även om många tror att det bara är förspel till den sista delen, är det en fantastisk bok att förstå Voldemorts motiv. Vi lär oss de olika sätt som han tänker på, vilket också återspeglas i Harry.

På hela dess sidor märker vi hur vår huvudperson kan bli galen och leta efter svar, samtidigt som vi har en av de sorgligaste dödarna i hela sagan. Vi talar naturligtvis om regissören Albus Dumbledore.

1. Harry Potter och dödsrelikerna (2007)

Den sista delen är en extremt tillfredsställande slutsats för hela konflikten mellan Harry Potter och Voldemort. Förutom att lösa många av gåtorna som väcktes genom alla bidrag, har vi många viktiga händelser som beskrivs perfekt.

Slaget om Hogwarts förkroppsligar perfekt andan i alla böcker, med några karaktärer som dog, förutom några spektakulära uppenbarelser, som den sanna historien om Snape eller Albus Dumbledores planer.


Det här var vår lista över vad vi anser vara de bästa till värsta Harry Potter-böckerna genom tiderna.

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att lusläsa!

Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.

Hanif Ehtesham

Latest posts by Hanif Ehtesham (see all)

    Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇