5 bÀsta Game of Thrones-böckerna, frÄn vÀrst till bÀst

BerĂ€knad lĂ€stid: 13 minuter ⏳

Jag skulle ha trott att mitt tillbakadragande frÄn Game of Thrones skulle passera nu, vad med att showen avslutade sin 3: e sÀsong för nÀstan tvÄ mÄnader sedan.

Men begÀret har fortfarande inte försvunnit och efter att ha omprövat alla tre sÀsongerna, Àr det enda kvar att göra som skulle tillfredsstÀlla dem att lÀsa om böckerna, nÄgot som mÄnga verkar göra för att fördriva tiden.

Den enda svÄra delen var att bestÀmma vilken som skulle lÀsas först. De Àr alla mÀsterverk av fiktion men till och med de mest döda fansen mÄste erkÀnna att vissa Àr bÀttre Àn andra.

Det Àr en debatt som pÄgÄr i mÄnga forum och i mÄnga mÀnniskors huvuden, inklusive mitt.

Slutligen kunde jag sammanstÀlla en lista över rankningar, frÄn vÀrsta (eller minst favorit. Kom ihÄg, de Àr alla fantastiska.) Till bÀsta (eller mest favorit). LÄt oss börja utan vidare.

5. A Feast for Crows

Jag tycker att de flesta hÄller med mig i detta sÀrskilt, Àven om listans nedre del Àndras beroende pÄ person.

Men mÄnga mÀnniskor som lÀste A Feast For Crows efter att ha lÀst de tre böckerna tidigare och vÀntat 5 lÄnga Är pÄ den hÀr, blev besvikna. Och det Àr inte svÄrt att se varför.

Medan böckerna strax före, A Storm of Swords, var fulla av action och Àventyr med fantastiska berÀttelser för de mest Àlskade karaktÀrerna, verkade A Feast For Crows vara i en lugn dÀr inget mycket verkligen hÀnde.

Visst, en hel del av synvinkeln hörde talas om intressanta saker som hÀnder över det smala havet eller lÄngt borta, men ingenting verkade verkligen hÀnda dem och det var detta böcker största problem.

Cersei-kapitlen, som var en stor del av boken, visade att hon inte gjorde annat Àn att skapa ett problem efter det andra. Samma kan sÀgas om Sansa-kapitlen och mÄnga Samwells.

Det fanns inte mycket fart framÄt, vilket Àr ett stort problem för en bok som Àr tusen sidor lÄng. En del av detta var nödvÀndigt för framtida böcker, men mycket av det var det verkligen inte. Inget av det var dÄligt, men mycket av det var meningslöst.

En annan frĂ„ga som folk tog med boken var avsaknaden av nĂ„gra kapitel för Jon, Tyrion och Deanery’s. Dessa Ă€r förmodligen de mest Ă€lskade karaktĂ€rerna som fortfarande lever i böckerna och en bok utan att de spelar nĂ„gon större roll kĂ€ndes vĂ€ldigt mycket.

Det fanns dock nÄgra höjdpunkter som gjorde boken trevlig. Det innehöll mycket utveckling för Jaime, vilket visade honom mogna till en mycket bÀttre person och en framgÄngsrik ledare.

Han som bland annat hanterade BelÀgringen av Riverrun var verkligen spÀnnande och lade till ett Àventyr i en bok som annars mest var instÀlld.

LÄt mig upprepa, inget av det var dÄlig instÀllning och det mesta förberedde sig för de spÀnnande sakerna som skulle sÀttas ner för karaktÀrerna.

ÄndĂ„ vĂ€ntade folk inte fem Ă„r pĂ„ installation och boken, Ă€ven om den fortfarande Ă€r bra, Ă€r lĂ€tt den minst favorit av serien.

4. A Clash of Kings

Om du nÄgonsin behövt bevis för att George R. Martin Àr en bra författare, hÀr Àr det. Av de fem böckerna i serien Àr de fyra böckerna som fick de fyra högsta rankningarna pÄ den hÀr listan böcker som jag kan sÀga att jag verkligen Àr kÀr i.

Även rankning fem Ă€r en bok som Ă€r bra och som jag verkligen tycker om. Men varje bok den hĂ€r punkten och bortom Ă€r en bok som jag anser vara enastĂ„ende och rankning gillade en nĂ„got bĂ€ttre Ă€n en annan.

Om bristen pÄ handling i A Feast for Crows nÄgonsin störde dig, kan du alltid gÄ tillbaka och lÀsa A Clash Of Kings. Det hÀr var boken som verkligen satte bollen i rullning efter utförandet av Ned Stark i den första boken och presenterar huvuddelen av det som sker i War of Five Kings.

Magiken kommer verkligen ut nÀr Deanerys drakar flyger, Stannis tar ljusets herre för sin gud och med sin röda prÀstinna, och en av de fem kungarna fÄr reda pÄ hur kraftfull magi Àr. Mellan Stannis och Renly, kungen i norr, Theon som tog Winterfell och Slaget vid Blackwater (sÀrskilt slaget vid Blackwater), var denna bok actionfylld frÄn början till slut och visade verkligen finess hos mÄnga av karaktÀrer, men sÀrskilt Tyrion.

Att se honom gÄ frÄn bara Tywin Lannisters dvÀrgson till den mycket listiga Hand of the King som nÀstan ensam rÀddar Kings Landing var en syn att se.

Detta i kombination med den nordliga arméns vÀxande styrka och Stark-barns Àventyr över hela Westeros garanterade detta som en bok att komma ihÄg.

Tyrion att agera som en chef var bara fantastisk och att fÄ se Theon ta makten för första gÄngen bara för att fÄ den omedelbart att glida bort pÄ grund av sin egen dumhet var en behandling.

Även om det hade nĂ„gra lĂ„ga punkter som Deanery bara vandrade runt Qarth utan mycket syfte eller resultat, var det fortfarande en episk lĂ€sning.

3. A Dance With Dragons

Om du inte gillade den hÀr boken sÄ mycket, lÄt mig bara sÀga att jag förstÄr var du kommer ifrÄn. Men jag Àlskade absolut den hÀr boken. Det var inte perfekt och nÄgra av de saker som lovade att vara de mest spÀnnande delarna av det klipptes ur det och flyttades till nÀsta bok, men det var ganska jÀvligt episkt.

Jag gillar inte personligen det faktum att slaget vid Winterfell och Maureen flyttades in i nÀsta bok nÀr rapporter sÀger att de var redo för den hÀr men klippt för antal sidor. Men Àven utan dessa var det en ganska mÀsterlig bok. Det var inte en enda del som jag ogillade. Jon blev Lord Commander och försökte göra det jobbet effektivt medan han hanterade bÄde vildlingarna och de andra var fantastiskt att lÀsa och se.

Att se Davos Äka till White Harbor och pruta med Manderly och plotta med honom var jÀttebra. Att se spÀnningen bygga pÄ Winterfell nÀr Roose Boltons knappt allierade försöker motstÄ lusten att döda varandra var min favoritdel.

Att se Tyrion gĂ„ över det smala havet och ta sig till Deanery’s sĂ„vĂ€l som Deanery’s försök att hantera Maureen var inte det bĂ€sta, mest för att mĂ„nga av Tyrions saker kĂ€ndes som fyllmedel.

Och medan mĂ„nga sĂ€ger att Deanery var outhĂ€rdlig i den hĂ€r boken, tror jag att det faktiskt gjorde ett mycket jobb för att visa hur mycket svĂ„rt det Ă€r att vara ledare och till och med nĂ„gon som har de bĂ€sta avsikterna kan inte garantera att fĂ„ bra resultat. ÄndĂ„ var hon irriterande.

NĂ€stan varje karaktĂ€r fick ett kapitel i den hĂ€r boken och det var jĂ€ttebra för att fĂ„ höra och se lite av alla var det som gjorde dessa böcker sĂ„ bra att börja. Även om detta fortfarande hade lite av det för mycket uppstĂ€llda problemet som plĂ„gade A Feast For Crows, var det som gjorde att det stod ifrĂ„n var att det var intressant, spĂ€nnande, spĂ€nningsfylld installation.

I slutet av boken ville jag praktiskt taget veta hur saker skulle bli pÄ Winterfell, om Davos skulle hitta Rickon, vad som skulle hÀnda med muren och vad som skulle hÀnda vid Maureen och Kings Landing. Det enda jag kunde tÀnka nÀr jag var klar var var var nÀsta.

2. A Game of Thrones

Den hÀr boken Àr perfekt och ingen kommer att avskrÀcka mig frÄn den Äsikten. NÀr det gÀller spÀnning, i termer av handling, i termer av karaktÀrer, instÀllning, attityder och de risker som den tog, Àr den hÀr boken perfekt.

Detta var en av de första böckerna i episk fantasi som tog karaktÀrerna som normalt Àr sidokickarna och gör dem till hjÀltar. Bastard son Jon Snow, dvÀrg Tyrion Lannister, helt nya typer av karaktÀrer skapades hÀr. Och medan mÄnga sÀger att Ned fastnade var ganska förutsÀgbar, kan ingen sÀga hur hans liv slutade var.

Alla handlingar i den hÀr boken har senare konsekvenser och medan alla karaktÀrer inte Àr exakt gilliga, Àr de alla intressanta. Subtila instÀllningar för saker som kommer senare Àr överallt. Jaimes hat mot Starks (sÀrskilt Ned), kidnappningen av Tyrion, Renlys attityd, Jons behandling vid vÀggen.

Den hÀr boken Àr den som introducerade oss till Starks och fick oss att bli kÀr i dem sÄ att nÀr svÀrdet föll nÀra slutet, fanns det inget torrt öga runt.

Till och med mÀnniskor som sÀger att Ned var dum att handla som han gjorde nÀr han dog. För Àven om han inte alltid var den smartaste mannen, sÄ var han hedervÀrd, och folk kunde Àlska honom för det.

Det var ocksÄ ögonblicket nÀr publiken insÄg att nÄgon var förbrukad. MÄnga böcker gör detta pÄstÄende, men det hÀr Àr en av de fÄ som hÄller fast vid det.

Det gjorde att lÀsarna verkligen fruktade för nÀr deras favoritkaraktÀr kom i trubbel fanns det absolut ingen garanti för att de skulle komma ut.

Att bygga den typen av spÀnning Àr vÀldigt svÄr att göra, men Martin gjorde det hÀr och skapade en helt ny vÀrld, full av olika mÀnniskor, kulturer och platser som fortsÀtter att fÀngsla miljoner 20 Är senare.

1. A Storm of Swords

Om A Game of Thrones Àr perfekt finns det verkligen inget sÀtt att beskriva A Storm of Swords, som nÀstan obestridligen anses vara den bÀsta boken av de flesta fans. Den hÀr boken hade allt.

Om A Clash Of Kings var actiontungt och A Game of Thrones planerade tungt, hade A Storm of Swords precis rÀtt mÀngd av bÄda. Det sköt verkligen grÀnserna för fiktion pÄ mÄnga sÀtt.

Hela vÀndningen av Jaime Lannister till en av de mest Àlskade karaktÀrerna Àr nÄgot som bara en fantastisk författare kan göra. Det nu ökÀnda röda bröllopet som har mer Àn hÀlften av karaktÀrerna var det som gjorde att jag bokstavligen kastade boken mot en vÀgg, skrek men tog upp den fem minuter senare.

Bröllopet mellan Joffrey och Margaery, bröllopet mellan Sansa och Tyrion, Sansas flykt, RÀttegÄngen mot Tyrion, Striden om muren, Tywin Àr en badass, Olenna Tyrell, Arya och hunden, Kli och krig, Jaime och Brienne och björnen, allt kom samman i en bokstavligen perfekt bok dÀr en episk hÀndelse intrÀffar direkt efter den andra och publiken inte kan vÀnta med att vÀnda sidan.

Jag kan Àrligt sÀga att jag aldrig har lÀst en bÀttre bok. Det hÀr Àr bara en perfekt bok och om du inte har lÀst den eller nÄgon av böckerna i serien, borde du göra det, eftersom du missar det.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!