10 bÀsta böckerna som utspelar sig i Rom


BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Mellan dess hÀrliga imperialistiska förflutna och de livliga gatorna i dag har Rom fascinerat konstnÀrer och författare i Ärhundraden.

Följande böcker omfattar nÄgra av de mest framstÄende figurerna i italiensk litteratur, liksom den utmÀrkande blicken av internationella författare, och förtrollar den eviga staden.

1. ‘The Woman of Rome’ by Alberto Moravia (1947)

Romakvinnan skrevs ursprungligen som en novell av den romerska författaren Alberto Moravia 1945. Moravia startade den i början av november och avsÄg att skriva bara nÄgra sidor, men nÀsta vÄr fann han sig med det första utkastet till en full roman i hans hÀnder.

Boken publicerades sedan 1947. Romanen skildras i Rom under Ären av Mussolinis diktatur och visar en stad som Ànnu inte har upplevt krigets fasor. Adriana Àr en blygsam, naiv tjej med dÄlig bakgrund, som uppmuntras av sin mamma att utnyttja sin skönhet i strÀvan efter ett bÀttre liv.

Först försökte Adriana modellera naken för en mÄlare, och Adriana dras snart in i prostitution, hennes liv förvirras med en bedrÀglig chaufför, en hemlig polis, en brutal brottsling och en misslyckad revolutionÀr student.

I den hÀr boken utforskar Moravias smidiga och djupgÄende prosa komplexiteten hos en av de mest moderna och levande kvinnofigurerna i italiensk litteratur.

2. ‘That Awful Mess on the Via Merulana’ av Carlo Emilio Gadda (1957)

Ett mĂ€sterverk av italiensk litteratur, That Awful Mess on the Via Merulana, publicerades först som episoder och senare som en volym 1957. “Mess” hĂ€nvisar till ett invecklat dubbelt brottmĂ„l rörande ett rĂ„n och mord pĂ„ en ung kvinna i en lĂ€genhet.

Detektiv Ciccio Ingravallo kallas till att leda utredningen, bara för att upptÀcka att nÀstan alla i byggnaden verkar vara inblandade. Med flerskiktat sprÄk som ofta jÀmförs med James Joyces och sublima ironi drar Gadda samman olika delar av det romerska livet i en detektivhistoria som i slutÀndan graviterar kring sanningens svÄrfÄng.

3. ‘Rome Tales’ av Hugh Shankland and Helen Constantine (2011)

I denna volym följer 20 noveller varandra för att spÄra den eviga stadens historia under hundratals Är. Boken sammanfattar klassiska författare av italiensk litteratur och nÄgra av de finaste rösterna i modern och samtida litteratur och presenterar skisser av Rom i en kombination av komiska, tragiska och dramatiska berÀttelser.

FrĂ„n ett Casanova-Ă€ventyr till pĂ„ven Johannes Francis II, frĂ„n La Dolce Vita-Ă„ren till det moderna metropolens liv, framtrĂ€der Rom frĂ„n dessa sidor i all prakt av sitt kejserliga förflutna, sĂ„vĂ€l som i dess mĂ„ngfacetterade identitet – dag livliga gator.


Med ett varierat urval av skrifter av bland annat Boccaccio, Alberto Moravia, Pier Paolo Pasolini, Melania Mazzucco och Igiaba Scego fÄngar Rome Tales essensen av en av de mest fascinerande stÀderna i vÀrlden och ramar in den till en livlig mosaik.

4. ‘Clash of Civilisations Over an Elevator in Piazza Vittorio’ av Amara Lakhous (2006)

Det andra tvÄsprÄkiga arbetet frÄn den algeriskt födda italienska författaren Amara Lakhous, Clash of Civilizations Over an Elevator in Piazza Vittorio, skrevs först pÄ arabiska och skrivs sedan om pÄ italienska av dess författare.

PĂ„ vissa sĂ€tt resonerar Gadda’s Awful Mess, Lakhous bok Ă€r inriktad pĂ„ det mĂ„ngkulturella samhĂ€llet som bor i en hyreshus pĂ„ Piazza Vittorio, en kort promenad frĂ„n Via Merulana. Livet i byggnaden skakas nĂ€r en av dess invĂ„nare, en olycksbĂ„dande man som kallas “Gladiatorn”, hittas död i hissen.

Romanen utvecklas i en sekvens av vittnesmÄl frÄn byggnadens invÄnare och avslöjar lapptÀcken av liv som utgör ett av Roms mest mÄngkulturella stadsdelar.

5. ‘Pleasure’ av Gabriele D’Annunzio (1889)

Andrea Sperelli lever ett liv som mest liknar Oscar Wildes Dorian Gray, och Àr en vÀlutbildad och raffinerad estet, den unga Àttlingen till en Àdel familj, vars strÀvan efter skönhet och strÀvan efter en extraordinÀr existens utvecklas bland de aristokratiska kretsarna av en sen 1800-talets Rom.

I sitt förakt för den borgerliga moral och hans sökande efter de upphöjda höjderna av estetisk perfektion, blir Sperelli involverad i invecklade och frÀtande kÀrleksaffÀrer.

Nöjet ligger mot bakgrund av den eviga stadens överdĂ„diga bostĂ€der och trĂ€dgĂ„rdar och gĂ„r lĂ€saren genom Palazzo Zuccari, Palazzo Barberini och Villa Medici. Pleasure publicerades 1889 och var D’Annunzios första roman och förblir en av italiensk litteraturens största verk.

6. ‘I, Claudius’ av Robert Graves (1934)

BerÀttas i första personen som den sjÀlvbiografiska memoaren till den romerska kejsaren Claudius, jag, Claudius Àr en historisk roman som spelades under det första Ärhundradet.

I en av de bÀsta romanerna under 1900-talet Äterkallar Robert Graves Roms kejserliga historia frÄn Claudius födelse Är 10 f.Kr. till hans kröning Är 41. AD VÀnster haltad av en barndomssjukdom och drabbad av en stammare, sparade Claudius fysiska hinder honom vÄld och brutalitet i slottets intriger och mord under hans föregÄngares Augustus, Tiberius och Caligula.

Avskedats frÄn statliga angelÀgenheter och under ledning av Livy blev Claudius en historiker och en uppmÀrksam observatör av sina samtida. Med jag, Claudius, skapar Graves ett detaljerat portrÀtt av den kejserliga historien i Rom genom ögonen pÄ ett av dess mÀktigaste vittnen.

7. ‘The Roman Spring of Mrs Stone’ av Tennessee Williams (1950)

Den första av Tennessee Williams tvÄ romaner, The Roman Spring of Mrs Stone, publicerades 1950. Den ligger i den italienska huvudstaden under Ären efter slutet av andra vÀrldskriget, och boken Àr inriktad pÄ fru Stone, en amerikansk före detta skÄdespelare. och en rik Ànka.

I en preliminĂ€r anpassning till Ă„ldrandet och till ett liv som hon uppfattar som meningslöst drar fru Stone in i en affĂ€r med en ung italiensk gigolo. Mrs Stone’s Roman Spring Ă€r ett kraftfullt portrĂ€tt av en kvinna som kĂ€mpar med sin egen vilse existens.

8. ‘Lucrezia Borgia’ av Maria Bellonci (1939)

Noggrant undersökta och uteslutande baserade pÄ historiska dokument vann denna roman Maria Bellonci det berömda Viareggio-priset för italiensk litteratur 1939, Äret för dess publicering.

Dotter till pÄven Alexander IV och systern till Cesare, Lucrezia Borgia, Àr i allmÀnhet förknippad med grymheterna, obehindrade passioner och förrÀdiska tomter som hennes kontroversiella familj Àr kÀnd för.

Bellonci utmanar de gemensamma antagandena kring hennes figur och strÀvar efter strikt saklig rekonstruktion med en berÀttelse om kÀnslor, som visar Lucrezia Borgia som en passionerad, motsÀgelsefull och komplex kvinna som rör sig bland intrigerna och knepen för pÄvliga domstolen i renÀssans Rom.


9. ‘The Public Image’ av Muriel Spark (1968)

Publicerad 1968 och Àr listad till Booker-priset Äret dÀrpÄ, The Public Image Àr en av en lÄng lista med romaner av Dame Muriel Spark.

Boken berÀttar om Annabel Christopher, en glamorös skÄdespelare som Àlskas av hennes publik, som just har flyttat till Rom med sin man Frederick och hennes baby son Carl.

I en skimrande show-affÀrsatmosfÀr avslöjar Spark graciöst hennes karaktÀrers dubbla karaktÀr och avslöjar stammarna bakom en kÀndisbesatt kultur i hennes huvudperson.

Den offentliga bilden av Annabel mĂ„ste vara glittrande och perfekt, uppmĂ€rksamt odlad till minsta detalj, inklusive hennes familj – bara verkligheten i hennes liv ser inte lika smidig ut som dess glĂ€nsande yta.

10. ‘The Marble Faun’ av Nathaniel Hawthorne (1859)

Hawthornes sista fÀrdiga roman, The Marble Faun, inspirerades av statyn Faun of Praxiteles, som författaren hade sett under sin vistelse i Italien i slutet av 1850-talet.

Boken Ätnjöts ofta av viktorianska turister som en guide till den eviga staden, eftersom den fokuserar pÄ tiden som tillbringades i Rom av tre amerikanska konstnÀrer och deras faunliknande italienska vÀn Donatello.

I en rikt symbolisk roman finner karaktÀrerna att deras liv kastas i ordning nÀr ett mord oÄterkalleligt trasslar samman deras existenser och tvingar dem att konfrontera de mest fruktansvÀrda effekterna av mÀnsklig impuls.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta böckerna som utspelar sig i Rom.

Vi hoppas genuint du hittar en ny bok eller tvÄ som du finner spÀnnande!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!