Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

10 bästa böckerna som utspelar sig i Rom

Beräknad lästid: 11 minuter ⏳

Mellan dess härliga imperialistiska förflutna och de livliga gatorna i dag har Rom fascinerat konstnärer och författare i århundraden.

Följande böcker omfattar några av de mest framstående figurerna i italiensk litteratur, liksom den utmärkande blicken av internationella författare, och förtrollar den eviga staden.

1. ‘The Woman of Rome’ by Alberto Moravia (1947)

Romakvinnan skrevs ursprungligen som en novell av den romerska författaren Alberto Moravia 1945. Moravia startade den i början av november och avsåg att skriva bara några sidor, men nästa vår fann han sig med det första utkastet till en full roman i hans händer.

Boken publicerades sedan 1947. Romanen skildras i Rom under åren av Mussolinis diktatur och visar en stad som ännu inte har upplevt krigets fasor. Adriana är en blygsam, naiv tjej med dålig bakgrund, som uppmuntras av sin mamma att utnyttja sin skönhet i strävan efter ett bättre liv.

Först försökte Adriana modellera naken för en målare, och Adriana dras snart in i prostitution, hennes liv förvirras med en bedräglig chaufför, en hemlig polis, en brutal brottsling och en misslyckad revolutionär student.

I den här boken utforskar Moravias smidiga och djupgående prosa komplexiteten hos en av de mest moderna och levande kvinnofigurerna i italiensk litteratur.

2. ‘That Awful Mess on the Via Merulana’ av Carlo Emilio Gadda (1957)

Ett mästerverk av italiensk litteratur, That Awful Mess on the Via Merulana, publicerades först som episoder och senare som en volym 1957. “Mess” hänvisar till ett invecklat dubbelt brottmål rörande ett rån och mord på en ung kvinna i en lägenhet.

Detektiv Ciccio Ingravallo kallas till att leda utredningen, bara för att upptäcka att nästan alla i byggnaden verkar vara inblandade. Med flerskiktat språk som ofta jämförs med James Joyces och sublima ironi drar Gadda samman olika delar av det romerska livet i en detektivhistoria som i slutändan graviterar kring sanningens svårfång.

3. ‘Rome Tales’ av Hugh Shankland and Helen Constantine (2011)

I denna volym följer 20 noveller varandra för att spåra den eviga stadens historia under hundratals år. Boken sammanfattar klassiska författare av italiensk litteratur och några av de finaste rösterna i modern och samtida litteratur och presenterar skisser av Rom i en kombination av komiska, tragiska och dramatiska berättelser.

Från ett Casanova-äventyr till påven Johannes Francis II, från La Dolce Vita-åren till det moderna metropolens liv, framträder Rom från dessa sidor i all prakt av sitt kejserliga förflutna, såväl som i dess mångfacetterade identitet – dag livliga gator.

Med ett varierat urval av skrifter av bland annat Boccaccio, Alberto Moravia, Pier Paolo Pasolini, Melania Mazzucco och Igiaba Scego fångar Rome Tales essensen av en av de mest fascinerande städerna i världen och ramar in den till en livlig mosaik.

4. ‘Clash of Civilisations Over an Elevator in Piazza Vittorio’ av Amara Lakhous (2006)

Det andra tvåspråkiga arbetet från den algeriskt födda italienska författaren Amara Lakhous, Clash of Civilizations Over an Elevator in Piazza Vittorio, skrevs först på arabiska och skrivs sedan om på italienska av dess författare.

På vissa sätt resonerar Gadda’s Awful Mess, Lakhous bok är inriktad på det mångkulturella samhället som bor i en hyreshus på Piazza Vittorio, en kort promenad från Via Merulana. Livet i byggnaden skakas när en av dess invånare, en olycksbådande man som kallas “Gladiatorn”, hittas död i hissen.

Romanen utvecklas i en sekvens av vittnesmål från byggnadens invånare och avslöjar lapptäcken av liv som utgör ett av Roms mest mångkulturella stadsdelar.

5. ‘Pleasure’ av Gabriele D’Annunzio (1889)

Andrea Sperelli lever ett liv som mest liknar Oscar Wildes Dorian Gray, och är en välutbildad och raffinerad estet, den unga ättlingen till en ädel familj, vars strävan efter skönhet och strävan efter en extraordinär existens utvecklas bland de aristokratiska kretsarna av en sen 1800-talets Rom.

I sitt förakt för den borgerliga moral och hans sökande efter de upphöjda höjderna av estetisk perfektion, blir Sperelli involverad i invecklade och frätande kärleksaffärer.

Nöjet ligger mot bakgrund av den eviga stadens överdådiga bostäder och trädgårdar och går läsaren genom Palazzo Zuccari, Palazzo Barberini och Villa Medici. Pleasure publicerades 1889 och var D’Annunzios första roman och förblir en av italiensk litteraturens största verk.

6. ‘I, Claudius’ av Robert Graves (1934)

Berättas i första personen som den självbiografiska memoaren till den romerska kejsaren Claudius, jag, Claudius är en historisk roman som spelades under det första århundradet.

I en av de bästa romanerna under 1900-talet återkallar Robert Graves Roms kejserliga historia från Claudius födelse år 10 f.Kr. till hans kröning år 41. AD Vänster haltad av en barndomssjukdom och drabbad av en stammare, sparade Claudius fysiska hinder honom våld och brutalitet i slottets intriger och mord under hans föregångares Augustus, Tiberius och Caligula.

Avskedats från statliga angelägenheter och under ledning av Livy blev Claudius en historiker och en uppmärksam observatör av sina samtida. Med jag, Claudius, skapar Graves ett detaljerat porträtt av den kejserliga historien i Rom genom ögonen på ett av dess mäktigaste vittnen.

7. ‘The Roman Spring of Mrs Stone’ av Tennessee Williams (1950)

Den första av Tennessee Williams två romaner, The Roman Spring of Mrs Stone, publicerades 1950. Den ligger i den italienska huvudstaden under åren efter slutet av andra världskriget, och boken är inriktad på fru Stone, en amerikansk före detta skådespelare. och en rik änka.

I en preliminär anpassning till åldrandet och till ett liv som hon uppfattar som meningslöst drar fru Stone in i en affär med en ung italiensk gigolo. Mrs Stone’s Roman Spring är ett kraftfullt porträtt av en kvinna som kämpar med sin egen vilse existens.

8. ‘Lucrezia Borgia’ av Maria Bellonci (1939)

Noggrant undersökta och uteslutande baserade på historiska dokument vann denna roman Maria Bellonci det berömda Viareggio-priset för italiensk litteratur 1939, året för dess publicering.

Dotter till påven Alexander IV och systern till Cesare, Lucrezia Borgia, är i allmänhet förknippad med grymheterna, obehindrade passioner och förrädiska tomter som hennes kontroversiella familj är känd för.

Bellonci utmanar de gemensamma antagandena kring hennes figur och strävar efter strikt saklig rekonstruktion med en berättelse om känslor, som visar Lucrezia Borgia som en passionerad, motsägelsefull och komplex kvinna som rör sig bland intrigerna och knepen för påvliga domstolen i renässans Rom.

9. ‘The Public Image’ av Muriel Spark (1968)

Publicerad 1968 och är listad till Booker-priset året därpå, The Public Image är en av en lång lista med romaner av Dame Muriel Spark.

Boken berättar om Annabel Christopher, en glamorös skådespelare som älskas av hennes publik, som just har flyttat till Rom med sin man Frederick och hennes baby son Carl.

I en skimrande show-affärsatmosfär avslöjar Spark graciöst hennes karaktärers dubbla karaktär och avslöjar stammarna bakom en kändisbesatt kultur i hennes huvudperson.

Den offentliga bilden av Annabel måste vara glittrande och perfekt, uppmärksamt odlad till minsta detalj, inklusive hennes familj – bara verkligheten i hennes liv ser inte lika smidig ut som dess glänsande yta.

10. ‘The Marble Faun’ av Nathaniel Hawthorne (1859)

Hawthornes sista färdiga roman, The Marble Faun, inspirerades av statyn Faun of Praxiteles, som författaren hade sett under sin vistelse i Italien i slutet av 1850-talet.

Boken åtnjöts ofta av viktorianska turister som en guide till den eviga staden, eftersom den fokuserar på tiden som tillbringades i Rom av tre amerikanska konstnärer och deras faunliknande italienska vän Donatello.

I en rikt symbolisk roman finner karaktärerna att deras liv kastas i ordning när ett mord oåterkalleligt trasslar samman deras existenser och tvingar dem att konfrontera de mest fruktansvärda effekterna av mänsklig impuls.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa böckerna som utspelar sig i Rom.

Vi hoppas genuint du hittar en ny bok eller två som du finner spännande!

Inlägg senast uppdaterat: 2 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇