5 bÀsta böckerna om ADHD 2021

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

ADHD Àr nÄgot man aldrig kan lÀra sig för mycket om tycker jag. Det finns alltid nÄgot nytt att lÀra sig.

Jag har nÀmligen diagnosen ADHD sjÀlv, varför det hÀr Àr en lista av böcker som betyder extra mycket för mig. Jag har listat vad jag anser vara de bÀsta böckerna om ADHD i dagslÀget, och dÄ har jag med högsta sannolikhet lÀst nÄgra hundra styckna de senaste 10 Ären.

Vi kanske inte hÄller med om vilka böcker som anses vara bÀst, men det hÀr Àr min lista. Jag stÄr för den, och motiverar Àven varje betygsÀttning sÄ gott jag kan. Lycka till med att hitta en ny bok!

1. ADHD: frÄn duktig flicka till utbrÀnd kvinna (2020)

Det hĂ€r Ă€r en fantastisk bok om den kanske minst förstĂ„dda typen av ADHD — nĂ€mligen den hos flickor och kvinnor.

Skriven av författaren Lotta Borg Skoglund Àr det hÀr en bok som Àr ett sjÀlvklart val för dig som Àr kvinna och upplever symtom av ADHD eller har en dotter som du starkt misstÀnker (eller fÄtt bekrÀftat) har ADHD.

DÄ ADHD nÀstan alltid studeras ur perspektivet pojkar och killar Àr det lÀtt hÀnt att man missar vanliga tecken pÄ att en tjej har ADHD. Flickor och unga kvinnor fÄr inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta lÀkemedelsstudier pÄ preparat och doser Àr gjorda pÄ pojkar och mÀn.

Sammanfattning: Det hÀr Àr boken för dig som vill lÀra dig mer om ADHD ur ett kvinnligt perspektiv.

2. ADHD-hjÀlpen: för ett liv i balans (2014)

Det Ă€r inte lĂ€tt att leva med ADHD, och dĂ„ Ă€r en bok likt den hĂ€r ett perfekt verktyg i vardagen. Den hjĂ€lper dig (eller nĂ„gon i din nĂ€rhet) att handskas bĂ€ttre med sin adhd pĂ„ ett vĂ€ldigt pedagogiskt sĂ€tt i mitt tycke — nĂ€mligen med hjĂ€lp av strategier.

Jag minns inte att jag nÄgonsin haft ett livspussel som gÄtt ihop innan jag började lÀsa den hÀr typen av böcker och fick hjÀlp med att börja sÀtta strategier vad gÀllde nÀstan hela mitt liv och kÀnslospektra.

Boken riktar sig frÀmst till dig som Àr vuxen och har ADHD, alltsÄ inte barn. DÀr finns det andra, bÀttre böcker att övervÀga.

Du fÄr öva pÄ att:

  • planera
  • organisera
  • bromsa impulser
  • reglera kĂ€nslor
  • förbĂ€ttra din uppmĂ€rksamhet
  • kommunicera och hantera konflikter

Metoderna bygger pĂ„ KBT, den psykologiska behandling som har starkast vetenskapligt stöd vid adhd. Genom mĂ„nga exempel visar författaren hur andra har arbetat med och fĂ„tt hjĂ€lp av strategierna. HĂ€r finns ocksĂ„ information om kĂ€rnproblemen vid adhd, hur en utredning gĂ„r till och vilket stöd samhĂ€llet kan erbjuda. Även anhörigas situation tas upp och boken ger anvĂ€ndbara verktyg för ett liv tillsammans med nĂ„gon som har adhd. Till kapitlen finns övningsformulĂ€r som gĂ„r att skriva ut frĂ„n webben.

Det kanske allra bÀsta med boken Àr att den Àr lÀttlÀst, vilket till och med gör den perfekt att lÀsa för nÄgon med ADHD!

Sammanfattning: En grym bok som lÀr dig (eller nÄgon i din nÀrhet) konkreta strategier för att arbeta med ADHD.

3. Fördel ADHD: var pÄ skalan ligger du? (2019)

Det hÀr Àr en bok om ADHD jag gillar stort, med anledning av att den fokuserar pÄ de positiva egenskaperna av funktionsnedsÀttningen.

Det hÀr Àr en bok som kan inspirera dig med ADHD att starta ett företag redan efter de tre första sidorna. Det var exakt och precis den hÀr typen av böcker som först gav mig sjÀlvförtroendet att satsa pÄ entreprenörskap i egenskap av nÄgon som lider av ADHD.

En perfekt bok att ge i present till nÄgon som precis fÄtt en ADHD-diagnos, kanske?

En bok som lÀr dig anvÀnda din ADHD till din fördel istÀllet för att skÀmmas för diagnosen.

Sammanfattning: En positiv bok om ADHD. Ordet Àlska Àr starkt, men jag Àlskar verkligen den hÀr boken. Man blir varm i magen av att lÀsa den.

4. Coolt med ADHD (2014)

Det hÀr en unik bok om ADHD för barn, som fokuserar pÄ att fÄ ADHD att framstÄ som coolt.

Detta Àr alltsÄ en bok om ADHD som Àven lyfter fram styrkorna. Boken Àr tÀnkt som ett stöd för barn och deras förÀldrar, samt lÀrare i grundskolan.

Det Àr i synnerhet viktigt att barn fÄr hjÀlp med att inte skÀmmas för sin diagnos tidigt i livet, och fÄr hjÀlp med att se pÄ diagnosen som nÄgonting positivt istÀllet för negativt.

Enligt min lillasyster som har ADHD Àr det hÀr en perfekt bok.

Sammanfattning: En grym bok för barn mellan 9-12 Är.

5. ADHD i bilder (2020)

En oerhört unik bok, som namnet kanske antyder, visar hur ADHD kan ge uttryck i bilder.

Den Àr vÀldigt simpel, men definitivt en av de bÀsta böckerna om ADHD i mitt tycke.

En bok menad att ge förstÄelse kring vad ADHD Àr för nÄgot för nÄgon som vill veta mer. Boken visar upp bÄde de positiva och negativa sidorna.

IdĂ©n bakom boken kom i samband med hans fotoutstĂ€llning om ADHD pĂ„ Kulturhuset i Stockholm i mars 2012. MĂ„nga upplevde att de genom bilderna fick upp ögonen och förstĂ„elsen för sig sjĂ€lva, kompisar eller sina barn och barnbarn…

Victor insÄg att det bÄde skulle vara spÀnnande, givande och lÀrorikt att försöka skapa en bok utifrÄn dessa bilder, för att fler ska fÄ möjlighet att se hur ADHD kan se ut.

Sammanfattning: En bok som ger mer förstĂ„else för ADHD för nĂ„gon som vill veta mer — genom anvĂ€ndningen av bilder.

Varför lÀsa böcker om ADHD?

Det Àr ett enkelt och i de flesta fall bekvÀmt sÀtt att lÀra sig mer om ADHD utan att det behöver kosta skjortan. Sett till hur mycket forskning som görs inom ADHD i dagens lÀge Àr det ingen överraskning att det slÀpps mÀngder av nya böcker varje Är som inkluderar ny information, varför jag anser att man bör köpa nya böcker om ADHD Ärligen för att hela tiden ligga i framkant.

Min erfarenhet av böcker om ADHD

Uppriktigt sagt sÄ upplever jag majoriteten av alla böcker om ADHD att vara vÀldigt bra skrivna.

Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att böcker om ADHD blir för lĂ„nga och innehĂ„llslösa, alternativt att det kĂ€nns som att författaren hela tiden upprepar diverse uttryck och aldrig riktigt kommer med nĂ„got nytt — men böckerna i den hĂ€r listan innehĂ„ller vad jag anser vara unikt innehĂ„ll om ADHD.

Inte bara Ă€r innehĂ„llet unikt — böckerna Ă€r vĂ€lskrivna och ett annat plus i kanten Ă€r att betydligt fler kvinnor blivit experter pĂ„ ADHD och dĂ€rmed börjat publicera böcker i Ă€mnet. Det hĂ€r var inte alls lika vanligt för 10 Ă„r sedan.

Jag anser de bÀsta böckerna om ADHD behandla nya Àmnen baserat pÄ forskning, likt de senaste böckerna som slÀppts om ADHD i kvinnor.

Sammanfattning

Det gÄr alltid att lÀra sig mer om ADHD, varför jag tagit mig tiden att skapa den hÀr listan över vad jag anser vara de bÀsta böckerna om ADHD i dagens lÀge.

Jag hoppas verkligen den hÀr listan hjÀlper dig hitta en bok som förÀndrar sÀttet du ser pÄ ADHD, vare sig det Àr du sjÀlv som upplever symptomen eller nÄgon nÀra dig.

Har du nÄgra tips pÄ andra böcker om ADHD som jag bör övervÀga att inkludera i listan?

AnvÀnd gÀrna mitt kontaktformulÀr för att skicka mig ett meddelande.

Jag Ă„terkommer oftast inom 24 timmar.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)