10 bÀsta böckerna av Astrid Lindgren du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 12 minuter ⏳

Astrid Lindgren var en svensk författare som skrev mĂ„nga vĂ€lkĂ€nda barnböcker. Hon var ocksĂ„ manusförfattare. Hon skrev frĂ€mst för barn och experimenterade med olika genrer för barnböcker och skapade kanske en av vĂ€rldens mest ökĂ€nda karaktĂ€rer — Pippi LĂ„ngstrump. Hon har skrivit mĂ„nga böcker för barn och hennes bĂ€sta verk finns med i vĂ„r lista över de 10 bĂ€sta böckerna av Astrid Lindgren.

NÄgot som kan vara intressant att veta Àr att det Ärligen sÀljs över 3 miljoner exemplar av Astrid Lindgrens bok vÀrlden över, vilket sÀger en del om hennes inflytande som författare och hur bra historierna faktiskt Àr. Astrid hittade verkligen sin passion och gjorde det bÀsta av den, kan man sÀga.

1. Pippi LĂ„ngstrump (1945)

Tommy och hans yngre syster har fÄtt en ny granne som Àr ganska konstig. Den nya och lekfulla grannen heter Pippi LÄngstrump. Den nya grannen har tvÄ flÀtor, förÀldrar som aldrig berÀttar för henne vad hon ska göra, och hon har en oregelbunden hÀst som sover pÄ verandan.

Pippi LĂ„ngstrump Ă€r onekligen den mest kĂ€nda karaktĂ€ren Astrid Lindgren nĂ„gonsin skapat. Även jag som Ă€r uppvĂ€xt i en förortsmiljö i Sverige lĂ€ste böckerna och tittade pĂ„ filmerna som barn.

Just den hÀr boken var Astrid Lindgrens allra första Pippi LÄngstrump-bok som slÀpptes redan 1945. Det finns flera styckna utgivna, varav denna Àr en klassiker som saknar motstycke i svensk litteraturhistoria.

Böckerna om Pippi har blivit lĂ„ngfilmer, tv-serier och animerad serie. De mest populĂ€ra Ă€r Olle Hellboms filmatiseringar frĂ„n 1969-70 med Inger Nilsson som Pippi. 2019 meddelades att det kommer en ny internationell produktion, producent Ă€r David Heyman (Paddington- och Harry Potter-filmerna).

2. Ronja Rövardotter (1963)

En av Astrid Lindgrens absoluta favoritböcker var ‘Walden’ av Henry David Thoreau, en bok som handlar om en man som byggt sig sjĂ€lv en enklav av material han hittat i skogen och sedan försökt sig pĂ„ att leva sĂ„ pass billigt som möjligt.

SÄ lÄngt bort frÄn den materialistiska staden som möjligt.

DĂ„ Astrid Lindgren sjĂ€lv bodde i en stad och inte hade nĂ€ra till natur fick hon anvĂ€nda sig av sin fantasi för att spendera tid dĂ€r. Det var nĂ€mligen sĂ„ historian om Ronja Rövardotter kom till — frĂ„n en plats av att ha saknat skogen.

Astrid Lindgrens hela liv handlade om att vara i harmoni med naturen, nÄgot som var nÀra kopplat till ett barns intuition och inneboende spontanitet.


Hon sa en gÄng:

Om nÄgon frÄgar vad jag minns frÄn min barndom, Àr min första tanke faktiskt inte mÀnniskorna.

Men den vackra miljön som fyllde mina dagar dÄ och fyllde dem med en sÄdan intensitet att du som vuxen knappt kan förstÄ det i efterhand.

Vilda jordgubbar bland stenarna, mattor av blĂ„ vĂ„rblommor, Ă€ngar fulla av korslipor, speciella platser dĂ€r blĂ„bĂ€r hittades, skogen dĂ€r lĂ€ckra rosa blommor bodde i mossan, paddorna runt NĂ€s dĂ€r vi kĂ€nde till varje liten stig och varje liten sten, bĂ€cken med nĂ€ckrosor, diken, bĂ€ckar och trĂ€d – jag minns allt detta mer Ă€n folket.

— Astrid Lindgren

3. Pippi LÄngstrump gÄr ombord (1946)

Den busiga Pippi LÄngstrump har inga förÀldrar i nÀrheten och inga regler att följa, sÄ hon lever enligt sina egna vÄghalsiga sÀtt.

Hon har bjudit sina vĂ€nner Tommy och Annika pĂ„ vilda Ă€ventyr – som att köpa och Ă€ta 72 kilo godis eller segla till en ö mitt i en sjö för att se hur det Ă€r att bli skeppsbruten. Men sĂ„ Ă„tervĂ€nder Pippis förlorade far och hon kanske mĂ„ste lĂ€mna Villa Villekulla!

Det hÀr Àr den andra boken i som skrevs om Pippi LÄngstrump, och den innehÄller en fantastisk historia. Vissa tycker inte den Àr lika bra som den första boken, men vi tycker helt klart den hÄller mÄttet.

Det Àr ju en klassiker av Astrid Lindgren, trots allt!

4. Bröderna LejonhjÀrta (1973)

Bröderna LejonhjÀrta Àr en roman för barn skriven av Astrid Lindgren. Den publicerades redan hösten 1973 och har översatts till hela 46 sprÄk. MÄnga av dess teman Àr ovanligt mörka och tunga för barnboksgenren. Sjukdom, död, tyranni, svek och uppror Àr nÄgra av de mörka teman som genomsyrar historien. De lÀttare teman i boken involverar platonisk kÀrlek, lojalitet, hopp, mod och pacifism.

De tvÄ huvudpersonerna Àr tvÄ bröder; den Àldre Jonatan och den yngre Karl. De tvÄ brödernas efternamn var ursprungligen Lejon, men de Àr allmÀnt kÀnda som LejonhjÀrta. Karls smeknamn Àr Skorpan eftersom Jonatan gillar dessa typiska svenska skorpor.

I Nangijala, ett land i “lĂ€gereldar och berĂ€ttartid”, upplever bröderna Ă€ventyr. Tillsammans med en motstĂ„ndsgrupp leder de kampen mot den onda Tengil, som styr med hjĂ€lp av den fruktansvĂ€rda eldandande draken Katla.

I egenskap av nĂ„gon som fick chansen att se filmen om Bröderna LejonhjĂ€rta kan jag sĂ€ga att det Ă€r en av de bĂ€sta filmerna man sett i sin barndom. Det Ă€r nĂ„got med Tengil som verkligen sĂ€tter sig. Ännu en klassiker, helt enkelt.

5. Barnen i Bullerbyn (1947-1966)

Astrid Lindgren skrev mÄnga böcker om barnen i Bullerbyn.

I Bullerbyn finns det tre gÄrdar, NorrgÄrden, Mellan- gÄrden och SörgÄrden. DÀr bor sex barn, Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle. De leker och leker, och för det mesta Àr det roligt.

Det Ă€r hĂ€rligt att sova pĂ„ höskullen, att klĂ€ ut sig och att gĂ„ i skolan – sĂ€rskilt roligt Ă€r det pĂ„ vĂ€gen dit och pĂ„ vĂ€gen hem! Men nĂ€r Olle fĂ„r en egen hund dĂ„ Ă€r det bĂ„de mĂ€rkvĂ€rdigt och roligt.

6. Pippi LÄngstrump i Söderhavet (1948)

Jag önskar att jag hade följt med Pippi till Söderhavet. Det mÄste ha varit riktigt kul!

Jag var Pippi för Halloween som barn och jag tror att det var det som fick mig att vilja avsluta bokserien. Jag hade redan lÀst första boken och fortsatte sedan med att lÀsa resten. Men att vara Pippi för Halloween inspirerade mig att lÀsa de andra tvÄ böckerna ocksÄ.

Och jag Àr verkligen glad att jag gjorde det eftersom bÄda böckerna Àr sÄ roliga. Min favoritdel var hur Pippi alltid kom undan frÄn skurkarna, ibland genom att ljuga och ibland genom att bara berÀtta sanningen. Detta gjorde alltid skurkarna förvirrade.


Det hÀr Àr uppföljaren till den första Pippi LÄngstrump-boken, och en bok som definitivt Àr vÀrd sin vikt i guld.

7. Karlsson pÄ Taket (1955)

Karlsson Àr en person med en propell pÄ ryggen.

Min medarbetare köpte den nyligen till sin 6-Äriga dotter och vi började lÀsa den högt mitt pÄ kontoret och skrattade som barn.

VĂ„r chef fick spela Karlsson och vĂ„r kontorschef lyckades vara Fröken Bok. Bara 20 sidor av denna bok och en massa sĂ„ kallade ”vuxna” Ă„tervĂ€nde till sin barndom. StrĂ„lande, snĂ€ll och humoristisk bok.

Filmen som skapades till en följd av den hĂ€r boken Ă€r fantastisk den med — milt uttryckt. Definitivt ett av mina starkare minnen frĂ„n barndomen.

8. Pippi firar jul (2018)

Nu Àr det jul hos Pippi LÄngstrump! Pippi vet allt om hur man firar jul. Hon bakar kakor, klÀr granen, Äker kÀlke och fÄr paket i denna nya pekbok med Ingrid Vang Nymans ikoniska illustrationer.

En julpekbok för de yngsta lÀsarna. Ett mysigt sÀtt att nÀrma sig julen och de klassiska sakerna som hör julen till för de yngsta barnen.

9. KĂ€nner du Pippi LĂ„ngstrump? (1947)

Den Àlskade klassikern om Pippi LÄngstrump nÀr hon flyttar in i Villa Villekulla och trÀffar sina nya lekkamrater, Tommy och Annika. Nu i fin utgÄva med lyxig papperskÀnsla och Ingrid Vang Nymans restaurerade bilder i originalkolorit.

KÀnner du Pippi LÄngstrump? kom ut första gÄngen 1947. Ingrid Vang Nymans banbrytande bilder stÄr sig Àn idag och kÀnns fortfarande moderna. Inför denna nyutgÄva har en genomgripande restaurering av bilderna skett för att Äter fÄ fram de ursprungliga fÀrgerna, sÄ nu kan vi glÀdja oss Ät denna Àlskade Pippi-bok i originalversion! Dessutom Àr boken tryckt pÄ extra fint papper för att göra fÀrgerna rÀttvisa.

En fantastisk klassiker som blivit Ànnu mer fantastisk!

10. Emil i Lönneberga (1963)

Emil i Lönneberga hette en pojke som bodde i Lönneberga. Det var en liten besvÀrlig en, inte riktigt sÄ snÀll som du. Fast han sÄg snÀll ut, det gjorde han visst det. NÀr han inte skrek.

Han hade runda blÄ ögon och ett runt rödblommigt ansikte och ljust, ulligt hÄr. Alltihop sÄg snÀllt ut pÄ nÄgot sÀtt, sÄ man kunde tro att Emil var en riktig liten Àngel, men det skulle man bara inte inbilla sig.

“Han gör jĂ€mt hyss, den pojken”, sa Lina som ocksĂ„ bodde i Katthult i Lönneberga precis som Emil. “Och gör han inga hyss sjĂ€lv, sĂ„ hĂ€nder det Ă€ndĂ„ sĂ„ mycket med Emil. Jag har aldrig sett pĂ„ maken till unge!”

Har du? 🙂

Vanliga frÄgor om Astrid Lindgren

  1. 📚 Hur mĂ„nga böcker skrev Astrid Lindgren?

    Astrid Lindgren skrev 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans sÄlt i hisnande 165 miljoner exemplar och översatts till över 100 sprÄk.

  2. đŸ€© Vad Ă€r Astrid Lindgren kĂ€nd för?

    Astrid Àr kÀnd för att vara en författare som skrivit oerhört omtyckta barnböcker som översatts till en mÀngd sprÄk vÀrlden över.

  3. ✏ Vad har Astrid Lindgren skrivit för böcker?

    Pippi LÄngstrump, Barnen i Bullerbyn och Ronja Rövardotter Àr bara nÄgra av Astrid Lindgrens mest kÀnda verk. Vi listar 10 st av Astrid Lindgrens bÀsta böcker (i vÄrt tycke) i vÄrt inlÀgg.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Astrid Lindgrens 10 bÀsta böcker genom tiderna!


Du bör med enkelhet kunna hitta en eller flera böcker i listan ovan att gotta dig i. Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!