10 bästa böckerna av Astrid Lindgren du måste läsa

Beräknad lästid: 12 minuter ⏳

Astrid Lindgren var en svensk författare som skrev många välkända barnböcker. Hon var också manusförfattare. Hon skrev främst för barn och experimenterade med olika genrer för barnböcker och skapade kanske en av världens mest ökända karaktärer — Pippi Långstrump. Hon har skrivit många böcker för barn och hennes bästa verk finns med i vår lista över de 10 bästa böckerna av Astrid Lindgren.

Något som kan vara intressant att veta är att det årligen säljs över 3 miljoner exemplar av Astrid Lindgrens bok världen över, vilket säger en del om hennes inflytande som författare och hur bra historierna faktiskt är. Astrid hittade verkligen sin passion och gjorde det bästa av den, kan man säga.

1. Pippi Långstrump (1945)

Tommy och hans yngre syster har fått en ny granne som är ganska konstig. Den nya och lekfulla grannen heter Pippi Långstrump. Den nya grannen har två flätor, föräldrar som aldrig berättar för henne vad hon ska göra, och hon har en oregelbunden häst som sover på verandan.

Pippi Långstrump är onekligen den mest kända karaktären Astrid Lindgren någonsin skapat. Även jag som är uppväxt i en förortsmiljö i Sverige läste böckerna och tittade på filmerna som barn.

Just den här boken var Astrid Lindgrens allra första Pippi Långstrump-bok som släpptes redan 1945. Det finns flera styckna utgivna, varav denna är en klassiker som saknar motstycke i svensk litteraturhistoria.

Böckerna om Pippi har blivit långfilmer, tv-serier och animerad serie. De mest populära är Olle Hellboms filmatiseringar från 1969-70 med Inger Nilsson som Pippi. 2019 meddelades att det kommer en ny internationell produktion, producent är David Heyman (Paddington- och Harry Potter-filmerna).

2. Ronja Rövardotter (1963)

En av Astrid Lindgrens absoluta favoritböcker var ‘Walden’ av Henry David Thoreau, en bok som handlar om en man som byggt sig själv en enklav av material han hittat i skogen och sedan försökt sig på att leva så pass billigt som möjligt.

Så långt bort från den materialistiska staden som möjligt.

Då Astrid Lindgren själv bodde i en stad och inte hade nära till natur fick hon använda sig av sin fantasi för att spendera tid där. Det var nämligen så historian om Ronja Rövardotter kom till — från en plats av att ha saknat skogen.

Astrid Lindgrens hela liv handlade om att vara i harmoni med naturen, något som var nära kopplat till ett barns intuition och inneboende spontanitet.

Hon sa en gång:

Om någon frågar vad jag minns från min barndom, är min första tanke faktiskt inte människorna.

Men den vackra miljön som fyllde mina dagar då och fyllde dem med en sådan intensitet att du som vuxen knappt kan förstå det i efterhand.

Vilda jordgubbar bland stenarna, mattor av blå vårblommor, ängar fulla av korslipor, speciella platser där blåbär hittades, skogen där läckra rosa blommor bodde i mossan, paddorna runt Näs där vi kände till varje liten stig och varje liten sten, bäcken med näckrosor, diken, bäckar och träd – jag minns allt detta mer än folket.

— Astrid Lindgren

3. Pippi Långstrump går ombord (1946)

Den busiga Pippi Långstrump har inga föräldrar i närheten och inga regler att följa, så hon lever enligt sina egna våghalsiga sätt.

Hon har bjudit sina vänner Tommy och Annika på vilda äventyr – som att köpa och äta 72 kilo godis eller segla till en ö mitt i en sjö för att se hur det är att bli skeppsbruten. Men så återvänder Pippis förlorade far och hon kanske måste lämna Villa Villekulla!

Det här är den andra boken i som skrevs om Pippi Långstrump, och den innehåller en fantastisk historia. Vissa tycker inte den är lika bra som den första boken, men vi tycker helt klart den håller måttet.

Det är ju en klassiker av Astrid Lindgren, trots allt!

4. Bröderna Lejonhjärta (1973)

Bröderna Lejonhjärta är en roman för barn skriven av Astrid Lindgren. Den publicerades redan hösten 1973 och har översatts till hela 46 språk. Många av dess teman är ovanligt mörka och tunga för barnboksgenren. Sjukdom, död, tyranni, svek och uppror är några av de mörka teman som genomsyrar historien. De lättare teman i boken involverar platonisk kärlek, lojalitet, hopp, mod och pacifism.

De två huvudpersonerna är två bröder; den äldre Jonatan och den yngre Karl. De två brödernas efternamn var ursprungligen Lejon, men de är allmänt kända som Lejonhjärta. Karls smeknamn är Skorpan eftersom Jonatan gillar dessa typiska svenska skorpor.

I Nangijala, ett land i “lägereldar och berättartid”, upplever bröderna äventyr. Tillsammans med en motståndsgrupp leder de kampen mot den onda Tengil, som styr med hjälp av den fruktansvärda eldandande draken Katla.

I egenskap av någon som fick chansen att se filmen om Bröderna Lejonhjärta kan jag säga att det är en av de bästa filmerna man sett i sin barndom. Det är något med Tengil som verkligen sätter sig. Ännu en klassiker, helt enkelt.

5. Barnen i Bullerbyn (1947-1966)

Astrid Lindgren skrev många böcker om barnen i Bullerbyn.

I Bullerbyn finns det tre gårdar, Norrgården, Mellan- gården och Sörgården. Där bor sex barn, Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle. De leker och leker, och för det mesta är det roligt.

Det är härligt att sova på höskullen, att klä ut sig och att gå i skolan – särskilt roligt är det på vägen dit och på vägen hem! Men när Olle får en egen hund då är det både märkvärdigt och roligt.

6. Pippi Långstrump i Söderhavet (1948)

Jag önskar att jag hade följt med Pippi till Söderhavet. Det måste ha varit riktigt kul!

Jag var Pippi för Halloween som barn och jag tror att det var det som fick mig att vilja avsluta bokserien. Jag hade redan läst första boken och fortsatte sedan med att läsa resten. Men att vara Pippi för Halloween inspirerade mig att läsa de andra två böckerna också.

Och jag är verkligen glad att jag gjorde det eftersom båda böckerna är så roliga. Min favoritdel var hur Pippi alltid kom undan från skurkarna, ibland genom att ljuga och ibland genom att bara berätta sanningen. Detta gjorde alltid skurkarna förvirrade.

Det här är uppföljaren till den första Pippi Långstrump-boken, och en bok som definitivt är värd sin vikt i guld.

7. Karlsson på Taket (1955)

Karlsson är en person med en propell på ryggen.

Min medarbetare köpte den nyligen till sin 6-åriga dotter och vi började läsa den högt mitt på kontoret och skrattade som barn.

Vår chef fick spela Karlsson och vår kontorschef lyckades vara Fröken Bok. Bara 20 sidor av denna bok och en massa så kallade ”vuxna” återvände till sin barndom. Strålande, snäll och humoristisk bok.

Filmen som skapades till en följd av den här boken är fantastisk den med — milt uttryckt. Definitivt ett av mina starkare minnen från barndomen.

8. Pippi firar jul (2018)

Nu är det jul hos Pippi Långstrump! Pippi vet allt om hur man firar jul. Hon bakar kakor, klär granen, åker kälke och får paket i denna nya pekbok med Ingrid Vang Nymans ikoniska illustrationer.

En julpekbok för de yngsta läsarna. Ett mysigt sätt att närma sig julen och de klassiska sakerna som hör julen till för de yngsta barnen.

9. Känner du Pippi Långstrump? (1947)

Den älskade klassikern om Pippi Långstrump när hon flyttar in i Villa Villekulla och träffar sina nya lekkamrater, Tommy och Annika. Nu i fin utgåva med lyxig papperskänsla och Ingrid Vang Nymans restaurerade bilder i originalkolorit.

Känner du Pippi Långstrump? kom ut första gången 1947. Ingrid Vang Nymans banbrytande bilder står sig än idag och känns fortfarande moderna. Inför denna nyutgåva har en genomgripande restaurering av bilderna skett för att åter få fram de ursprungliga färgerna, så nu kan vi glädja oss åt denna älskade Pippi-bok i originalversion! Dessutom är boken tryckt på extra fint papper för att göra färgerna rättvisa.

En fantastisk klassiker som blivit ännu mer fantastisk!

10. Emil i Lönneberga (1963)

Emil i Lönneberga hette en pojke som bodde i Lönneberga. Det var en liten besvärlig en, inte riktigt så snäll som du. Fast han såg snäll ut, det gjorde han visst det. När han inte skrek.

Han hade runda blå ögon och ett runt rödblommigt ansikte och ljust, ulligt hår. Alltihop såg snällt ut på något sätt, så man kunde tro att Emil var en riktig liten ängel, men det skulle man bara inte inbilla sig.

“Han gör jämt hyss, den pojken”, sa Lina som också bodde i Katthult i Lönneberga precis som Emil. “Och gör han inga hyss själv, så händer det ändå så mycket med Emil. Jag har aldrig sett på maken till unge!”

Har du? 🙂

Vanliga frågor om Astrid Lindgren

 1. 📚 Hur många böcker skrev Astrid Lindgren?

  Astrid Lindgren skrev 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans sålt i hisnande 165 miljoner exemplar och översatts till över 100 språk.

 2. 🤩 Vad är Astrid Lindgren känd för?

  Astrid är känd för att vara en författare som skrivit oerhört omtyckta barnböcker som översatts till en mängd språk världen över.

 3. ✏️ Vad har Astrid Lindgren skrivit för böcker?

  Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn och Ronja Rövardotter är bara några av Astrid Lindgrens mest kända verk. Vi listar 10 st av Astrid Lindgrens bästa böcker (i vårt tycke) i vårt inlägg.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Astrid Lindgrens 10 bästa böcker genom tiderna!

Du bör med enkelhet kunna hitta en eller flera böcker i listan ovan att gotta dig i. Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.

Hanif Ehtesham

Latest posts by Hanif Ehtesham (see all)

  Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇