5 bästa aktieböckerna för nybörjare 2022 [Ekonomiböcker]

Lär dig investera i aktier, fonder & börsen med dessa aktieböcker

Öppnar du upp Avanza-appen det första du gör på morgonen för att kolla in börsen? Vilar ditt öga på tv-skärmen för att försöka ta reda på nästa rimliga hopp i dina aktier?

Oroar du dig i princip dag och natt för pengarna du har investerat på aktiemarknaden? Håll inte andan; det är dags att satsa på intelligenta investeringar som garanterat ger dig en god natts utvilad sömn.

Det här är vår lista över de 5 bästa aktieböckerna för nybörjare du måste läsa ifall du vill börja tjäna pengar på börsen. Ett grymt gäng ekonomiböcker för den som vill sätta sig in i något nytt.

Den genomsnittliga börsavkastningen under de senaste 100 åren är cirka 10 % i USA. Det är därför det är viktigt att inte bara ha en robust investeringsportfölj utan också att förvalta den väl. Att läsa en bra investeringsbok kan hjälpa dig att fatta de rätta ekonomiska besluten, i synnerhet som nybörjare.

Oavsett om du är ett finansproffs som vill förbättra ditt spel eller en amatörinvesterare som föredrar att vara mer praktisk med dina investeringar, har vi täckt dig med vår lista över de bästa aktieböckerna för nybörjare.

Det här är de bästa investeringsböckerna från respekterade branschproffs, såväl som enstaka nybörjarguider för att komma igång på rätt spår.

5 aktieböcker för nybörjare vi rekommenderar

Lär dig investera i aktier, fonder & börsen med dessa fantastiska aktieböcker!

1. Bli grymt rik på aktier! av Anders Haskel (2014)

Vill du göra snabba klipp på dina aktieaffärer? Är du beredd att ta en hög risk vid dina aktieplaceringar för att snabbt bli förmögen?

Svarar du ja på dessa två frågor är det här ingen bok för dig. Det här är i stället en bok för dig som är beredd att låta tiden verka och som genom att följa några förhållandevis enkla principer vid dina aktieplaceringar, kommer att ha en mycket stor möjlighet att bli förmögen. Kanske inte miljardär men väl miljonär!

Boken är skriven av Anders Haskel, en av Sveriges mest erfarna aktieanalytiker och börsskribenter. I boken lyfter Anders Haskel fram sina tankar och sin syn på placeringar i aktier och fonder, efter mer än 30 års erfarenhet. Boken vänder sig till såväl nybörjaren som står i begrepp att starta ett långsiktigt aktiesparande som till den mer erfarne placeraren som vill skaffa sig ny inspiration för sitt sparande.

Se även  Bästa boken om att bli rik du inte läst

Anders budskap är att du som placerare skall vara noggrann med analysen och valet av de aktier och fonder du tänker placera i, att du ska se långsiktigt på dina placeringar och försöka bevara ditt tålamod. Konstigare än så behöver det inte vara för att nå framgång på börsen!

Anders Haskel köpte sina första aktier när han var i 20-årsåldern. Efter några år som yrkesofficer började Anders 1986 arbeta som ansvarig för Aktiespararnas ungdomsverksamhet. Efter det har han bland annat jobbat med analys, rådgivning och portföljförvaltning inom bank.

Anders har också arbetat som prisbelönad ekonomijournalist samt verkat som styrelseledamot i fond- och värdepappersbolag. Sedan 2008 är han verksam som investerare och finansskribent i egna bolaget Haskel Konsult AB. Utöver en yrkesofficersexamen har Anders Haskel studerat ekonomi vid Stockholms Universitet.

Det här är en av Sveriges bästa aktieböcker just nu i vårt tycke.

2. Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare (2018)

Natalie Eriksson tar dig med på en resa för att träffa nio framgångsrika investerare. Personliga porträtt varvas med lärdomar och sylvassa tips för dig som vill komma igång med aktiehandel.

Natalie är, vid sidan av jobbet som konsult, en del av trion bakom den populära Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer.

I boken får vi bland annat möta Sandra Bourbon som berättar varför hon enbart investerar i bolag med jämställda ledningsgrupper. Vi träffar Christina Söderberg, sparekonomen som syns flitigt i TV och i tidningar och som berättar hur även den med ganska liten inkomst kan hitta pengar för att investera. Och vi får möte Patricia Hjärtnér, småbarnsmamman som bygger Sveriges första trading center för kvinnor.

Möt kvinnorna som äger börsen.

För kvinnor som är på jakt efter relevant inspiration är dessa aktieböcker perfekta.

Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Aktie- och fondhandboken: lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi av Björn Wilke (2014)

Aktie- och fondhandboken är en lättläst och överskådlig bok om sparandet i aktier och fonder. När du har läst den kommer du att ha betydligt bättre förutsättningar att fatta beslut om ditt sparande, oavsett om det gäller ditt pensionssparande eller sparandet för andra ändamål. Aktier har varit den bästa sparformen i flera decennier.

Det finns dock en del risker med ägandet i aktier och fonder. Men det finns också goda möjligheter. Riskerna är emellertid inte svåra att identifiera. Med en del enkla medel kan man undvika de värsta fallgroparna. Den som fattar fler riktiga beslut än felaktiga kan bli en framgångsrik aktie- och fondsparare.

Svårare än så behöver det inte vara. För att själv fatta rätt beslut krävs kunskap om aktier och aktiemarknaden.
Boken behandlar exempelvis:

  • Risker och möjligheter på aktiemarknaden
  • Hur aktier värderas och hur börsen reagerar
  • Praktiska frågor om hur man köper och säljer aktier och fonder
  • Hur man fattar bra beslut om att köpa eller sälja aktier eller fonder
  • Hur man ska se på börsintroduktioner
  • Andra placeringar än aktier och fonder
  • Internethandel med aktier
  • Beskattning av aktier och fonder
Se även  3 böcker om sparande du måste läsa

Aktie- och fondhandboken kräver inga förkunskaper mer än ett intresse för aktier och ekonomi. Boken kan läsas på egen hand eller i studiesyfte.

Uppdaterad utgåva med börsdiagram t o m 2010, med andra ord helt klart relevant att platsa på vår lista över de bästa böckerna om aktier.

Björn Wilke har varit verksam som aktieanalytiker och ekonomijournalist i mer än 20 år. Han har skrivit böcker om aktier tidigare, bl a Sätt fart på pengarna och Aktieaffärer över Internet. Björn Wilke kommenterar aktiemarknaden i Dagens Industri och i Nyheterna på TV 4 och fick fyra år i rad utmärkelsen som bästa ekonomijournalist i fackpressen.

4. Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson (2019)

Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende kommer här i en uppdaterad och utökad utgåva. I ett helt nyskrivet kapitel förklarar Ola Lauritzson aktiestrategin ”The Magic Formula”, framtagen av investeraren Joel Greenblatt. Greenblatts magiska strategi har under en 20-årsperiod gett honom en avkastning på 40 % .

Hur blir man egentligen ekonomiskt oberoende? Vem drömmer inte om att kunna resa när man vill eller ha tillräckligt med pengar för att tacka nej till arbete man inte är intresserad av (s.k. fuck off-pengar). Vinna på lotto, ärva en förmögenhet, sälja ett företag, jackpot på bostadsmarknaden eller ett extremt välbetalt jobb?

Ola Lauritzson avfärdar raskt de ovanstående alternativen eftersom de endast kan bli verklighet för en bråkdel av befolkningen. Men det finns andra vägar och den bästa är: Smarta placeringar på aktiemarknaden. Det är en möjlighet för alla. Oavsett hur stort kapital du börjar med.

5. Den enkla vägen att lyckas med aktier av Marcus Hernhag (2016)

Att tjäna pengar på aktier behöver inte vara särskilt svårt. Du behöver varken vara aktienörd eller fullfjädrad räknenisse. Det gäller bara att hitta den väg som passar just dig, menar Marcus Hernhag, välkänd aktieskribent i bl a Privata Affärer, Placeringsguiden och med egna hemsidan hernhag.se.

Marcus guidar dig den enkla vägen till smartare och mer lyckade aktieaffärer, som kan ge dig väsentligt ökade inkomster. Du lär dig att strunta i börsens svängningar och i stället tänka på viktigare saker. Och att följa enkla strategier. Du sparar både tid och energi samtidigt som ditt sparkapital växer.

Marcus har även samlat ett 70-tal goda råd från några av världens mest framgångsrika aktieprofiler och kapitalförvaltare. Som lättläst sammanfattning bjuder han på sina egna bästa tips och enkla tumregler för lyckade aktieaffärer. Har du råd att missa dem?


Sedan jag varit tonåring har aktiemarknaden alltid verkat komplex. Jag är trots allt uppväxt i en förortsmiljö i Göteborg.

Se även  3 böcker om redovisning & bokföring vi rekommenderar

Investeringar var aldrig riktigt på min radar – det vill säga tills min far uppmuntrande tvingade mig att öppna ett konto med några av mina besparingar redan när jag var 23 år gammal. Jag lyssnade, även om min lilla form av motstånd var att snabbt gräva ner huvudet i sanden. Jag tittade inte på mitt konto på flera år eftersom jag var rädd för det jag inte förstod.

När jag började läsa aktieböcker

När jag flyttade hemifrån bestämde jag mig för att det var dags att ta kontroll över min ekonomi. Vänner rekommenderade mig till sina finansiella rådgivare, men efter flera möten där jag diskuterade mina investeringsmål (och riskaversion) gick jag därifrån och kände mig obekväm och förvirrad eftersom jag inte förstod jargongen.

Jag visste att jag behövde lära mig hur aktiemarknaden fungerade innan jag kunde fatta några stora beslut, med eller utan externa rådgivare. Jag ville förstå de olika typerna av investeringar som fanns, såsom enskilda aktier, fonder, indexfonder, ETF:er och obligationer, samt den monetära skillnaden mellan aktiva och passiva investeringar

Så jag började helt enkelt utbilda mig genom att läsa så många böcker som möjligt under de senaste sju åren. Med tiden märkte jag konsistens i de råd jag hela tiden fick, vilket gav mig mer förtroende för vad jag gjorde. Det var då jag insåg att jag var den bästa personen att hantera mina egna pengar och har gjort det på egen hand under de senaste åren. Totalt sparade jag runt 100 000 kr från att investera på egen hand istället för att betala en finansiell rådgivare för att göra det åt mig.

Varför jag rekommenderar aktieböckerna ovan

Det är med stor glädje jag rekommenderar aktieböckerna ovan.

Jag anser det vara det enskilt bästa sättet att bli rik på i dagens läge, något kanske inte alla håller med om beroende på ens bakgrund och mål i livet.


Tipsa om aktieböcker

Har du några aktieböcker du vill tipsa om?

Använd gärna kommentarsfältet nedan!

Vårt mål är att hjälpa dig hitta: aktieböcker på svenska, för nybörjare men även barn om du vill börja tidigt.

Inlägg senast uppdaterat: 25 mars, 2022

1 svar på ”5 bästa aktieböckerna för nybörjare 2022 [Ekonomiböcker]”

  1. Marcus Hernhags nygamla bok ’Den enkla vägen att lyckas med aktier’ är en klassiker bland mig och mina vänner som är intresserade av att handla aktier. Kan inte rekommendera den tillräckligt, den lärde mig grunderna i aktiehandel och strategier jag följer än idag.

    Det skadar inte heller att Marcus framstår som en hyvens kille på sin webbplats och sociala medier. För någon som vill börja köpa aktier är det här en bok jag rekommenderar starkt med andra ord. Marcus går att lita på.

    5 av 5 stjärnor av mig 👍

    Svara

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇