Bokrecension: Yuko av Jenny Milewski

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det var nÀr jag var pÄ bokmÀssan i höstas som jag gick pÄ ett seminarium om skrÀck och psykologi. Medverkande var John Ajvide Lindqvist, Mats Strandberg och Jenny Milewski. Lindqvists Rörelsen och Strandbergs FÀrjan sÄg jag till att lÀsa kort dÀrefter, men med Yuko har det dröjt Ànda tills nu.

Det Ă€r nittiotal i Linköping och Malin blir överlycklig nĂ€r hon Ă€ntligen fĂ„r ett studentrum i en korridor. Hon har vĂ€ntat pĂ„ dagen dĂ„ det riktiga studentlivet ska börja, och nu verkar den till slut ha kommit. Glad och förvĂ€ntansfull flyttar hon in i sitt studentrum i Ryds AllĂ© och bekantar sig med sina korridorskamrater. Men snart mĂ€rker hon att nĂ„gonting inte riktigt stĂ„r rĂ€tt till – de andra verkar dölja nĂ„got.

Vem bodde egentligen i Malins rum förut? Varför stÄr det grejer kvar i hennes kÀllarförrÄd?

NĂ€r oförklarliga saker börjar hĂ€nda i korridoren spricker Malins dröm om det glada studentlivet. IstĂ€llet mĂ„ste hon försöka fĂ„ reda pĂ„ sanningen om vad som egentligen hĂ€nt, och Ă€nnu viktigare – hur man fĂ„r det att sluta.

Jag kÀnde inte till Jenny Milewski innan jag besökte seminariet pÄ bokmÀssan, och alltsÄ Àr Yuko mitt första möte med hennes författarskap. Jag tycker genast om det. Jag blir oerhört glad över att lÀsa svensk, renodlad skrÀck som dessutom Àr skriven av en kvinna.

Nej, Yuko Àr inte alls det bĂ€sta jag lĂ€st – boken lider dĂ„ och dĂ„ av att bli berĂ€ttad snarare Ă€n visad, och det hĂ€nder att berĂ€ttelsen blir tunn. ÄndĂ„ finns det ett driv och en spĂ€nning i handlingen som verkligen hĂ„ller mig kvar.

SĂ€rskilt gillar jag hur boken flirtar med skrĂ€ckpremisser som man kĂ€nner igen – hĂ€r finns blinkningar Ă„t hela collegeskrĂ€ckgenren, Ă„t japanska spöken ĂĄ la The Ring, och Ă„t vĂ„ra svenska spöktraditioner, men allt Ă€r snyggt infört i en svensk miljö som ger boken en helt egen ton.

Det gör att Yuko pÄ sÀtt och vis inte liknar nÄgot annat jag lÀst, trots att den noga hÄller sig inom ramarna för hur skrÀck ska presenteras och berÀttas. Kanske Àr det just det jag ocksÄ gillar, att boken bÄde hÄller sig till de vÀlkÀnda mönstren men samtidigt gör det hela spÀnnande genom att förlÀgga allt till en ny miljö.

För just att ha en studentkorridor som miljö gillar jag vÀldigt mycket. Kanske beror det pÄ att jag sjÀlv Àr student och kÀnner mig vÀldigt nÀra den typen av plats, vilket ger lÀsningen ytterligare en dimension för mig. Men jag gillar ocksÄ hur  valet av plats sömlöst flyter ihop med karaktÀrer och spökhistoria, hur förvÄnansvÀrt öppen miljön Àr för alla möjliga sorters hÀndelser.

Det Àr ovÀntat, och just dÀrför ocksÄ sÄ roligt och spÀnnande.

SkrÀck Àr ocksÄ en genre som inte behöver vara sÀrskilt komplicerad för att vara effektfull, och ocksÄ det Àr Yuko ett bevis pÄ. BerÀttelsen Àr inte sÀrskilt sofistikerad eller invecklad och behöver inte heller vara det.

Jag beundrar Milewski för att hon sÄ vÀl utnyttjar de klassiska elementen och inte (Ätminstone inte sÄ ofta) lÄter dem gÄ till överdrift, och hur hon lÄter berÀttelsen stÄ i centrum, utan onödiga berÀttartekniker eller sprÄkliga krumbukter. Till och med nÀr det blir lite trist gör det mig inte sÄ mycket, för Milewski Àr ÀndÄ duktig pÄ att dra ihop allting pÄ ett snyggt sÀtt rent handlingsmÀssigt.

En grej jag dock irriterar mig mycket pÄ i lÀsningen Àr hur dÄligt formgiven boken Àr.

Den Àr utgiven av Styxx förlag och sÀttningen av texten Àr inte alls snygg eller lÀttlÀst, typsnittet Àr fult och sjÀlva formatet pÄ boken kÀnns billigt. Det ger boken en amatörmÀssig utstrÄlning som den faktiskt inte förtjÀnar.

Men – jag gillade Yuko mycket. Det har varit uppfriskande att lĂ€sa sĂ„ regelrĂ€tt skrĂ€ck, sĂ€rskilt i ett svenskt sammanhang, och Ă€ven om den inte Ă€r den mest komplexa eller mest intressanta roman jag lĂ€st, sĂ„ har den varit tillrĂ€ckligt skrĂ€mmande, underhĂ„llande och spĂ€nnande. Och ibland behövs det inte mer Ă€n sĂ„.

InlÀgg senast uppdaterat: 1 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇