Bokrecension: Wolf Hall av Hilary Mantel

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳
Wolf Hall av Hilary Mantel blev en av 2010 Ärs största lÀsupplevelser. Visserligen var det mycket som talade för den redan innan jag ens hade öppnat den. Historisk roman, England och politiska intriger Àr bara tre av ingredienserna som fÀngslade mig innan boken ens hade köpts in.

Bokens huvudperson Àr den engelske statsmannen Thomas Cromwell, som frÄn enkla förhÄllanden (han var son till en smed) lyckades arbeta sig upp till att bli Henry VIII:s nÀrmsta man och högra hand.

Fast som för mÄnga andra av Henry VIII:s förtrogna sÄ slutade Thomas Cromwells dagar pÄ stupstocken. Den 28 juli halshöggs han, en avrÀttning Henry VIII senare Ängrade bittert.

Thomas Cromwell tillhör de personer som ganska genomgÄende har portrÀtterats som elaka och illvilliga genom historien. MÄnga gÄnger har den grymme realpolitikern Cromwell fÄtt utgöra en kontrast till andra historiska personers godhet och inneboende vÀlvilja.

Ett sÄdant exempel Àr sir Thomas More, som i regel alltid iklÀds rollen som den gode renÀssanshumanisten och idealisten.

DÀrför Àr just Hilary Mantels roman Wolf Hall sÄ uppfriskande. Hon tar tydligt Thomas Cromwells parti, utan att för den skull förlora sitt sinne proportioner. För det Àr lÄngt i frÄn en hagiografi hon bjuder lÀsaren pÄ. För ett jublande positivt portrÀtt av Cromwell Àr lika ointressant som det motsatta. Utan det Àr ju i nyanserna som berÀttelsen blir levande.

Boken Àr skriven i tredje person men Àr sÄ hÄrt bunden till Cromwells person att jag stundtals upplever det som om den Àr skriven i jag-form. Det gör ocksÄ att jag som lÀsare hamnar under skinnet pÄ Cromwell och nÀstan blir honom. För Cromwell Àr fysiskt nÀrvarande genom hela berÀttelsen.
Den fysiska nĂ€rheten till Cromwell skapar Hilary Mantel frĂ€mst genom att omnĂ€mna sin huvudperson med de personliga pronomina ”han” och ”honom”. Ett grepp som fungerar ovĂ€ntat bra. Även om det stundtals kan leda till smĂ€rre förvirring, sĂ€rskilt i lĂ€ngre dialoger dĂ€r det kan bli svĂ„rt att hĂ„lla reda pĂ„ exakt vem som talar.

Fast det Àr inte bara nÀrheten till Cromwell som gör romanen sÄ fÀngslande. Hilary Mantels sprÄk Àr sÄ levande och besvÀrjande att det drar in mig. Jag blir den dÀr flugan pÄ vÀggen som hör allt, ser allt, kÀnner doften av allt.

Boken blir en tidsresa tillbaka till det tidiga 1500-talets England och Henry VIII:s hov. Flera gÄnger under lÀsningen förlorar jag mig helt i Cromwells 1500-tal och glömmer bort att tiden faktiskt ocksÄ gÄr i mitt eget universum.

Hilary Mantel har berÀttat att hon Àgnade sex fem Är Ät att göra research inför skrivandet boken. Vilket har resulterat i en omtumlande detaljrikedom. Bland annat har alla de viktigaste karaktÀrernas fysiska befintlighet kartlagts in i minsta detalj. Allt för att Hilary Mantel ville undvika möten mellan karaktÀrer som inte hade kunnat ske i verkligheten.

Trots den trohet till de historiska kÀllorna blir romanen aldrig en torr och faktaspÀckad redogörelse. En bedrift i sig i min mening. För ofta tycks det mig att historiska romaner antingen Àr korrekta, torra som fnöske och lika underhÄllande som en rÄgskorpa.

Alternativt sÄ serveras man en mustig, rolig och underhÄllande historia men med sÄ mÄnga fel och friheter med kÀllmaterialet att man varje lÀsare med en nÄgorlunda fungerande kÀllkritisk hjÀrna fÄr krupp och utslag. SÄ heder Ät Hilary Mantel som lyckas med den prekÀra balansakten mellan fiktion och fakta.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇