Bokrecension: Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Som jag redan nÀmnt hÀr pÄ bloggen i samband med John Greens debutroman Var Àr Alaska? sÄ Àr han en av de fÄ författare som jag har en nÀrmare relation till över nÀtet Àn genom böckerna. Kanske den ende, nu nÀr jag tÀnker efter. John Green och hans bror Hank Green samsas nÀmligen om en YouTube-kanal vid namn Vlogbrothers, dÀr de turas om att lÀgga upp videor nÄgra gÄnger i veckan.

Ironiskt nog tog det mig evigheter innan jag fattade att det hÀr var den John Green. Jag hade lÀst Var Àr Alaska? utan att överhuvudtaget göra kopplingen till YouTube-John förrÀn lÄngt senare.

Eftersom jag genom YouTube följt John Green och hans författarskap det senaste Ă„ret eller tvĂ„, faller det sig ganska naturligt att man vill lĂ€sa hans böcker. ÄndĂ„ Ă€r det hĂ€r bara den andra boken som jag kommit mig för med att lĂ€sa. Och den Ă€r skriven tillsammans med en annan amerikansk författare som liksom John Green skriver för barn och ungdomar – David Levithan.

Den andre Will Grayson handlar om tvÄ sextonÄriga killar som rÄkar dela precis samma namn. Den förste Will Àr en osynlig kille. Han hÄller sig till mantrat hÄll tyst och bry dig inte för att klara sig igenom vardagen, men sÄ rÄkar han samtidigt ha Tiny Cooper som bÀsta vÀn.

Tiny Ă€r inte bara enorm rent fysiskt – hans personlighet, hans röst och hans kĂ€nslor tar ungefĂ€r lika stor plats som hans gigantiska kroppshydda.

Han Àr öppet gay och dejtar varenda kille inom synhÄll, och drar med sig Will in i alla sina galna idéer utan att nÄnsin riktigt bry sig om vad Will sjÀlv tycker. Will bröjar bli utled pÄ att ha Tiny som kompis, men vad gör man nÀr man inte har nÄn annan att vara med?

Den andre Will betraktar vÀrlden pÄ det allra mörkaste och cyniska vis man kan tÀnka sig. Han överlever skoldagen genom sina antidepressiva piller, sina pessimistiska diskussioner med emotjejen Maura och genom att planera hur han helst skulle vilja döda allt och alla. Det enda i hans vardag som Àr positivt Àr chattsamtalen med Isaac, internetkompisen som kanske Àr lite mer Àn bara en vÀn.

Det enda dessa tvÄ har gemensamt Àr namnet. Will Grayson, Will Grayson. Deras vÀgar korsas en kvÀll i Chicago pÄ det mest osannolika stÀllet av alla, och deras möte kommer förÀndra allt.

Det var lĂ€ngesedan jag skrattade sĂ„ mycket nĂ€r jag lĂ€ste en bok – Den andre Will Grayson Àr faktiskt fenomenalt rolig. Jag lĂ€ste mycket av boken medan jag satt pĂ„ ett tĂ„g, och var bokstavligen talat tvungen att kvĂ€va mina skratt i halsduken medan jag försökte blinka bort skrattĂ„rarna.

Det hÀr Àr precis min humor, den hÀr sarkastiska, cyniska ironin. Jag tror mina medresenÀrer trodde jag fick nÄgor mÀrkligt epileptiskt anfall sÄdÀr var tredje minut.

Kanske Àr det mest för humorn som jag tycker om boken, men jag gillar den verkligen skarpt. Det Àr en strecklÀsningsbok som, trots allvarliga och ibland ganska mörka teman som depression, homosexualitet och kÀrlek lyckas vara underbart underhÄllande.

Men jag Àr inte jÀtteförtjust i slutet, som kÀnns Hollywood-ifierat. Det drar ner mitt helhetsintryck av boken en del, men om jag bortser frÄn det sÄ skulle jag lÀtt kunna sÀga att jag Àlskar den. Synd att jag inte tyckte om slutet, bara. Men man kan inte fÄ allt, antar jag.

Oavsett om jag gillar slutet eller ej sÄ Àr Den andre Will Grayson en enormt kul bok som kÀnns bÄde spÀnnande, aktuell och originell. Jag sÄg nyss att den ocksÄ röstats fram som en av detta Ärets bÀsta ungdomsböker av Bokjuryn.

Och Àrligt, allt som fÄr mig att vika mig dubbel och köra in knogen i munnen för att inte vÀcka hela huset i mina skrattanfall förtjÀnar faktiskt ett högt betyg, eller vad sÀger ni?

”Will Grayson, Will Grayson”, 2010

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇