Bokrecension: W eller minnet av barndomen av Georges Perec

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

W eller minnet av barndomen, skriven av Georges Perec, driver först åt två olika håll för att i slutet, det är som en uppenbarelse, avslöja eller förklara eller ge läsaren förtroendet att förstå sammanhanget och vad hela romanen egentligen syftar till, en skildring av barndomen och hur minnet och fantasin räddar och bevarar en förnimmelse av det förflutna.

Det jag läst, det jag minns får en annan innebörd, ett samtal handlade egentligen om något helt annat, dolt under ett lager av förträngning blossar nu verkligheten upp, outtalat men underförstått.

Det finns egentligen ingen handling. Allt är lösa, förvisso rätt kronologiska barndomsskildringar, som berättar om de första besvärliga åren i Georges Perec liv, en självbiografisk redogörelse från hans dramatiska första levnadsår.

Insprängt i denna barndomsskildring är även berättelsen om W, livet på en ö i Eldslandet, i södra Argentina, där hela samhället är uppbyggt runt idrott.

Det finns strängt taget inga karaktärer heller. En liten pojke som tvingas fly, flytta, anpassa sig, acceptera livet som det kommer till honom, för liten för att kunna värja sig mot allt det som drabbar honom. Men han fantiserar, skapar en värld att fly till, ovetandes om att hans fantasivärld är en beskrivning av den verklighet han själv lever i.

W eller minnet av barndomen är inte på något sätt omöjlig, det är en barndomsskildring utifrån en vuxen Georges Perecs perspektiv och minnen. Den skildrar en uppväxt på flykt och ett liv med forcerad självförnekelse i syfte att överleva, att inte bli mördad, att gömma sig för att få leva.

Den handlar om ett barn som tvingas ta avstånd från sig själv för att kunna bli sig själv. Genom ett barns ögon förefaller tillvaron så mycket mer obehaglig än hos en vuxen, ett barn är så oförstört och i alla lägen oskyldigt.

I W eller minnet av barndomen tar en uppdiktad ö plats som utfyllnad av tomheten, det blir ventilen, eller en del av processen för att hantera föräldrarnas död, känslor och tankar kring den värld barnet konfronteras med. Tillvaron som den beskrivs på ön W är de samlade tankarna/upplevelserna den unge Perec på något sätt upplever i verkligheten – det är en fantasiskapelse med verklighetsförankring.

Och hur som helst, vad än nu Perec vill med denna bok, är det helt klart en av de mer lättillgängliga böckerna av Georges Perec, och det är bra, den håller en genomgående stämning, en vilja till att berätta om något omöjligt håller uppe intresset genom hela boken.

Och den lever kvar, bilder, ord, stämningen – Perec skriver i W eller minnet av barndomen om hur det oförklarliga, det svarta och svåra, hanteras av ett barn och som sen blivit vuxen och minnena sorteras och sätts i dess sammanhang – minnesbilder får en förklaring och Perec får en förklaring till varför eller hur hans tankar och känslor har reagerat med verkligheten, och vi, vi som läsare får tränga in i en värld som är främmande för många, glömda av andra, och egentligen omöjliga att beskriva, Perec har lyckats – så gott som det nu går.

Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇