Bokrecension: Vernon Subutex 3 av Virginie Despentes

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Den avslutande delen i Virginie Despentes trilogi om Vernon Subutex (Norstedts, 2020) Àr en av de mest blÀndande uppvisningar i romankonsten som jag lÀst.

Även om man inte lĂ€st de andra tvĂ„ delarna, sĂ„ förstĂ„r man ganska snabbt att Vernon Subutex Ă€r en fd skivhandlare som blivit hemlös, hamnat pĂ„ dekis, men kommit pĂ„ fötter genom mĂ€nniskor som blivit sĂ„ fascinerade av honom att de tagit honom till sig.

FrÄn att samlas i en park, sÄ har gruppen omkring Subutex uppgraderat sig till att hyra hus dÀr de ordnar s k sammanstrÄlningar, som Àr trÀffar dÀr man lyssnar pÄ musik och dansar, kanske talar om nÄgot man tycker Àr viktigt eller lÀser poesi. Musiken och dansen stÄr dock i centrum och dessa skickar energier mellan deltagarna som förÀndrar dom i grunden.

Man fĂ„r följa olika individer omkring Vernon och det Ă€r hĂ€r som Despentes briljerar. PĂ„ ett övertygande sĂ€tt fĂ„r man en inblick i en fascist tankesĂ€tt, en kommunists,  en fd missbrukares, etc.

Vi fĂ„r möta filmproducenten Dopalet, pĂ„ vars rygg AĂŻcha och CĂ©leste har hĂ€mndtatuerat ”vĂ„ldtĂ€ktsman”. En tatuering som han tar bort och ersĂ€tter med ett japanskt tecken innan han börjar jaga de bĂ€gge kvinnorna. Med alltför benĂ€get bistĂ„nd av ett par övertĂ€nda svin till Hells Angels-killar.

AĂŻcha: dotter till den sekulĂ€ra muslimen SĂ©lim och porrstjĂ€rnan Vodka Santana. Konverterad till islam. Hon hamnar som au pair i ett muslimskt hem i Frankfurt, lyder alla strĂ€nga regler om könsĂ„tskillnad – som mannen i huset sakta börjar bryta mot 
 en gripande liten novell mitt i boken.

Olga Ă€r en stark och resolut jĂ€ttekvinna som vill abortera bort alla manliga foster, Ă€lskar hundar och inte drar sig för nĂ„gonting. Hon Ă€r lika begiven pĂ„ ”rĂ„kurr” som pĂ„ chips.

Det Ă€r sĂ„ levande beskrivet sĂ„ man upplever att man faktiskt kĂ€nner dessa personer! Despentes ger Ă€ven en levande samtidsskildring av Frankrike och vĂ€ver in de större samhĂ€llshĂ€ndelserna som hĂ€nt, bl a de tvĂ„ stora terrorattentaten. 

Despentes har varit rockjournalist och det mÀrks, för hennes kunskap om musik Àr vÀldigt gedigen. Hon beskriver Àven olika band och grupper pÄ ett sÄdant sÀtt att jag ofta fick avbryta lÀsningen och gÄ in pÄ Spotify för att lyssna. MÄnga nya playlists har det blivit, min syn pÄ musik har förÀndrats, Àven om jag alltid lyssnat pÄ musik sÄ gör jag det nu pÄ ett helt annat sÀtt.

Jag tycker om sÄdant, att olika kulturyttringar kan leda till andra yttringar; böcker till film, film till böcker eller böcker till musik.

Men slutet gillar jag inte. Det sista kapitlet kĂ€nns som om det Ă€r skrivet i en hast för att knyta ihop nĂ„got, men egentligen kommer slutet helt ovĂ€ntat, i alla fall för mig. Som sĂ„dant Ă€r det inte fel, men det blir för hastigt pĂ„ och kĂ€nns framstressat. 

Hur som helst, efter att ha lÀst denna sista del, fÄr mig att vÀrdera de andra delarna pÄ ett annat sÀtt och jag kÀnner att jag vill lÀsa om hela trilogin snarast.

InlÀgg senast uppdaterat: 25 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇