Bokrecension: Vargbröder av Michelle Paver

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Vargbröder  är första delen i serien Han som föddes för att möta mörkret. Det är sex olika delar, och Vargbröder kom ut år 2004.

Boken handlar om Torak som är en tolvårig pojke som har levt tillsammans med sin far i skogen – de båda tillhör Vargklanen- då hans mor hade dött strax efter att Torak föddes.

Under de första månaderna av sitt liv levde Torak i en lya med en vargmamma som hade fått ungar ungefär samtidigt som han föddes.

Under dessa månader lärde sig Torak vargspråket, något han hade fördel av senare under sitt liv. Men efter att Torak flyttat tillbaka till sin far, började han prata vanligt och han glömde vad vargarna lärt honom.

En dag blir Torak och hans far överraskade av en björn. Men inte vilken björn som helst, utan en demonbjörn som kommer ha styrkan att förgöra världen. Han dödar allt i sin väg, och lämnar ett spår efter sig med ruttnande lik. Björnen var skapad för att döda.

I boken beskriver Torak att det hade varit en helt vanlig kväll och han och hans far hade slagit läger, helt plötsligt hörde de ett brak i skogen och sen var demonbjörn över dem. Torak skadades lindrigt, men det var värre med hans far som låg för döden.

Torak tvingades till att svära en ed att söka upp Världsandens berg och förgöra björnen. Sedan fick han lov att fly.

Torak möter en ensam vargunge, vars familj har drunknat. De två slår följe, och där startar deras broderskap. Minnena från Toraks barndom i varglyan letar sig upp till ytan, och han tar hand om den unge vargen.

Ulv, som Torak döper ungen till, hjälper i sin tur Torak med jakten, men förstör lika många gånger.

De båda försöker undvika andra människor i så stor grad som möjligt, det rådet fick han av sin far innan denne dog, men en dag när de är ute och jagar misslyckas de.

De har jagat och Torak håller på att ta reda på bytet, när han och Ulv blir tillfångatagna av jägare från Korpklanen, däribland en rödhårig tjej i samma ålder som han, som spårat samma bock.

De blir förda till klanens läger, där Torak blir anklagad för att ha tagit bocken.

Han hålls åtskild från Ulv medans klanen håller möte om vad de ska göra med honom. Med mycket list och tur lyckas han tillslut rymma, och så möter han Renn, tjejen med rött hår, som har tagit med sig Ulv.

De flyr tillsammans, motvilligt från Renns sida men hon är besluten om att han är viktig och måste leva, då klanen har bestämt att han ska dö.

Deras äventyr tar sin början och tillslut blir de alla tre riktigt bra kompisar, och med hjälp av Spådomen som funnits i Korpklanen i årtionden hittar de nanuaker, kraftfulla föremål, som de behöver för att förgöra demonbjörnen.

De jagas genom skogarna av demonbjörnen och klaner, de träffar på en galen man som både hjälper dem och förstör för dem.

Till slut hittar de Världsandens Berg, men med björnen och Korpklanen i hälarna.

Kommer de klara det, eller kommer Toraks blod offras så som det sägs i Spådomen?

Jag har läst boken massor med gånger, första gången var när boken kom ut och jag var 7 år och fick hjälp av pappa.

Sen har jag läst den år efter år, innan varje nästa del kom ut, och fastnar lika mycket för den varje gång. Man lever sig in boken, önskar att man levde själv med dessa äventyr. Spänningen håller under hela boken, och den är väldigt svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa!

Michelle är verkligen en grym författare som har tagit reda på så mycket fakta om hur folket levde under stenåldern och sedan kunnat göra det verkligt.

Den är lite mer anpassad för de som är 10-13 år, men det beror också en del på vad man tycker om att läsa. Men jag rekommenderar den verkligen, speciellt om man vill drömma sig bort en stund och leva sig in i en annan tidsålder.

Inlägg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇