Bokrecension: Vargattacken av Lars Berge

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag lÀser nÀstan uteslutande skönlitteratur, vilket tydligt mÀrks hÀr pÄ bloggen.

Det Ă€r sĂ€llan jag Ă€gnar mig Ă„t facklitteratur om det inte Ă€r till studierna, men ibland snubblar jag över nĂ„gon intressant fackbok som jag lĂ€ser enbart för nöjes skull – böcker som till exempel Katarina Wennstams Flickan och skulden och En riktig vĂ„ldtĂ€ktsman, eller Johan Hiltons Monster i garderoben. Vargattacken Àr ocksĂ„ en sĂ„dan bok – ett reportage kring vargattacken pĂ„ KolmĂ„rdens djurpark 2012 och om hur den kunde hĂ€nda.

Det Àr pÄ förmiddagen den 17 juni 2012 som en ung kvinnlig djurskötare pÄ KolmÄrdens djurpark hittas död inne i ett av parkens varghÀgn, dödad av de vargar hon skött om sedan de var valpar.

Tragedin beskrivs av alla inblandade som en chock, nĂ„got fullstĂ€ndigt ovĂ€ntat som tar dem alla pĂ„ sĂ€ngen. Men nĂ€r Lars Berge börjar grĂ€va i omstĂ€ndigheterna kring dödsfallet vĂ€xer en annan bild fram – en bild av hur det under flera Ă„r pĂ„gĂ„tt ett tveksamt experiment i Nordens största djurpark dĂ€r pengar spelat större roll Ă€n de anstĂ€lldas sĂ€kerhet.

Möjligheten för detta experiment bottnar i bilden av vargen i Sverige, hur den förÀndrats i takt med samhÀllet, men ocksÄ i sjÀlva drivkraften bakom varför mÀnniskor dras till upplevelsen av det vilda.

Jag tror att den största anledningen till att jag ville lÀsa Vargattacken Àr att den handlar mycket om frÄgor som liknar de som jag Àgnat mitt examensarbete Ät. Jag har nÀmnt det lite kort hÀr pÄ bloggen, men mitt uppsatsÀmne rörde en novell av Jack London och skildringen av varghunden i den.

Min uppsats, och kursen jag tog inom litteratur och djur, Àr Àmnen som tassar i nÀrheten av den hÀr bokens mest centrala teman, kring djur och hur vi mÀnniskor anvÀnder dem för att se pÄ och definiera oss sjÀlva, och hur bilden vi har av ett djur aldrig egentligen kan spegla det verkliga djuret utan alltid utgÄr frÄn vÄrt mÀnskliga medvetande.

Den hĂ€r reportageboken handlar naturligtvis mycket om sjĂ€lva attacken 2012 och hur den möjliggjordes av en mĂ€ngd faktorer inom KolmĂ„rdens djurpark som tĂ„l att ifrĂ„gasĂ€ttas – varför jobbade djurskötarna ensamma och utan kommunikationsradio?

VarifrÄn kom idén att lÄta skötarna vistas ensamma i hÀgnen med vuxna rovdjur, och hur kom det sig att detta sÄgs som sÄ ofarligt att gÀster kunde betala för att följa med in och hÀlsa pÄ vargarna? KÀndisar som Mikael Persbrandt, Zlatan och kungen sjÀlv har besökt vargarna och klappat och gosat med dem. Hur kom det sig dÄ att de kunde döda en av de skötare de kÀnde bÀst?

Men sjÀlva dödsfallet Àr bara startpunkten för Vargattacken, som utifrÄn det spinner vidare pÄ trÄdar kring vargen i svenskt medvetande, hur den gÄtt frÄn ett hatat skadedjur till en skyddad art som tas i försvar av bÄde djurrÀttsaktivister och allmÀnheten i stort, och hur den blivit objekt för en polariserad debatt.

Vidare fortsĂ€tter Berge med att undersöka andra fall av socialiserade vargar, hur vargar beter sig i fĂ„ngenskap och hur traditionen av att hĂ„lla dem i djurparker ser ut. Han gĂ„r dessutom tillbaka till berĂ€ttelsen om hur KolmĂ„rdens djurpark kom till, och Ă€nnu lĂ€ngre – till sjĂ€lva uppkomsten av djurparker och vilken funktion de fyller hos oss som mĂ€nniskor.

Allt detta vÀvs ihop som en grund för vargattacken pÄ KolmÄrden. Boken ger inga svar, men erbjuder en slags förklaring samtidigt som den vÀcker frÄgor kring djurparker, instÀngda djur och det mÀnskliga behovet av att spegla sig i andra arter och vilka konsekvenser det kan fÄ.

SjĂ€lv uppskattar jag verkligen Vargattacken, som tagit mig vĂ€ldigt kort tid att strĂ€cklĂ€sa och som Ă€r bĂ„de intressant, lĂ€ttlĂ€st och fascinerande. Det mĂ€rks att den Ă€r skriven för en bred allmĂ€nhet, men jag uppskattar hur Berge formulerar vĂ€ldigt komplexa idĂ©er kring antropomorfism och relationerna mellan djur och mĂ€nniska sĂ„ att de blir lĂ€ttillgĂ€ngliga och rentav spĂ€nnande. Det fĂ„r mig nĂ€stan att vilja skriva Ă€nnu en uppsats inom samma Ă€mne. Men bara nĂ€stan.

“Vargattacken”, 2018

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇