Bokrecension: Vapensmederna: Männen som beväpnar Sveriges kriminella

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Att jag skulle skriva denna recension var inget jag planerade. Inte heller att läsa boken som recenseras. Denna blogg har, sedan jag startade min podcast ”Vår Blodiga Historia”, varit ett vilande projekt. Det betyder inte att jag inte läser längre, för det gör jag men lusten att recensera när poddmanus och annat ska skrivas har inte riktigt funnits där.

I förrgår blev jag plötsligt sugen på att läsa något annat än det vi vanligtvis placerar i det ”historiska” facket. Jag öppnade min app och förlamades av den välbekanta beslutsångesten. Vad ska jag välja? Irriterat tog jag det första bästa, eller det som kom i vägen för mitt pekfinger, bland nyheterna. Jag läste knappt titeln. Istället sträckläste jag boken.

Vapensmederna är ett omskakande reportage om illegala vapen som används i gänguppgörelser i Sverige och som tagit stor plats i nyhetsrapporteringen på senare år. Närmare bestämt, varifrån kommer alla vapen som det skjuts med och hur enkelt är det egentligen att skaffa en illegal Glock, Skorpion eller ”Kalle”.

Problematiken med dödsskjutningar är hetaste politiska stoff och hur man ska få bukt med problemet lär bli en av de stora valfrågorna nästa år. Boken ger en intressant överblick av den politiska debatten de senaste åren, åtgärderna, misslyckandena och av det polisiära arbetet med tillhörande utmaningar.

Läsaren får även ta del av offrens röster samt ställs inför de myter och felaktiga föreställningar som florerar kring allmänhetens bild av gängkonflikterna. Som att oskyldiga inte behöver oroa sig, eller att nästan alla illegala vapen kommer från Balkan.

Det är skärrande läsning som knappast ingjuter någon större optimism om framtiden men det är ett viktigt dokument.

Det märks att författarna gjort ett enormt researcharbete och jag är säker att arbetet med boken varit än mer omfattande än vad man kan utläsa av texten. Sannolikt har en hel del material fått utelämnas på grund av säkerhets- och sekretesskäl eller andra överväganden.

Jag uppskattar verkligen ett verk där författarens engagemang framgår.

Om jag ska peka på något som jag tyckte mindre om så är det att man emellanåt lyckas få Balkan att framstå som något slags vilda östern. Exempelvis talar man vid något tillfälle om hur många som skjutits med illegala vapen på västra Balkan efter krigen i forna Jugoslavien, men utelämnar om det rör sig skjutningar inom den undre världen eller inte.

För jag kommer från Bosnien och jag vet att där finns en hög vapentillgång. Men jag vet också att många skadats eller dödats på grund av att vapen hanterats fel eller på olämpliga sätt, utan att det har något med organiserad brottslighet att göra. En annan sak som störde mig var när man skriver att vapen delades ut i den sönderfallande Bosniska staten mellan 1991-1992.

Detta är ett rent faktafel. Bosnien utropade självständighet och erkändes 1992. Det fanns ingen sönderfallande bosnisk stat att tala om under åren 91-92. Man skriver även ”när Jugoslavien befann sig på andra sidan järnridån”, vilket Jugoslavien aldrig gjorde då landet aldrig var en del av Warsawapakten.

Svenska turister åkte rent av på solsemester till Jugoslavien och en omfattande arbetskraftinvandring till Sverige från Jugoslavien, ägde rum på framför allt 60-talet. Detaljer som dessa drar ner helhetsbetyget för mig lite och det fanns några fler som jag inte tänker lista här. Det är dock bra att man är medveten om dessa luckor. Jag ställer gärna upp som faktagranskare nästa gång författarna skriva om Balkan.

Sakfel, slarvfel, faktagranskarens behov av koffein eller vad det nu må vara åt sidan, Vapensmederna är en mycket läsvärd och välskriven bok. Bokens syfte och budskap, faller inte kring uppgiften om när den moderna Bosniska staten kom till. Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle har skrivit en mycket viktig bok som sätter fingret på en något förbisedd del av problematiken med skjutningar i den undre världen.

Personligen följer jag politiken ganska aktivt då jag själv är engagerad i den, men har aldrig funderat över varifrån alla vapen kommer. Jag är sannolikt inte ensam. Att lova strängare straff för gängkriminella och hårdare tag mot buset, har nästan blivit en politisk paradgren, men kanske borde man rikta mer fokus på dem som förser buset med verktygen?

Det är något som absolut bör vara med i diskursen och debatten. Vapensmederna är den självklara ögonöppnaren för oss samhällsintresserade. Helt klart ett köp om du gillar samhällsreportage och/eller nutidshistoria.

Inlägg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇