Bokrecension: VANMAKT av Lourdes Daza-Gillman

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

”VĂ„ld i nĂ€ra relationer” brukar det kallas pĂ„ ett kliniskt och avskalat sĂ€tt nĂ€r man pratar om rĂ„ misshandel/vĂ„ldtĂ€kt/förtryck. DĂ€r en man (ja, jag vet att det finns kvinnor som slĂ„r) vĂ„ldför sig pĂ„ sin partner som han, om inte inför Gud lovat att Ă€lska i nöd och lust, i alla fall gjort det troligt att de tillsammans skall leva ett nĂ„gorlunda drĂ€gligt liv.

Det Àr inte ett Àmne som lÄter sig avhandlas i en kort pamflett. Och det gör inte Lourdes Daza-Gillman heller nÀr hon initierat och detaljerat guidar oss genom Àmnet i sin nÀstan 600 sidor lÄnga kriminalromanen.

Bokens centralgestalt Àr den ordentligt störde Börge som pÄ ett tidigt stadium plockas in av polisen för att pÄ ett rÄtt och bestialiskt vis ha misshandlat sin hustru till döds. Det rÄder egentligen aldrig nÄgon tvekan om att det Àr Börge som, mot sitt nekande, har utfört dÄdet.

Även om Börge, eller rĂ€ttare sagt hans handlingar, Ă€r centrala i boken sĂ„ Ă€r det kriminalpolisduon Sanna och Kalle som skall genomföra utredningen. En utredning som bara vĂ€xer och vĂ€xer. Det Ă€r inte första gĂ„ngen som Börge slagit sin hustru eller andra kvinnor.

Vi blir bjudna pÄ en resa med de mest makabra uttryck för en sjuk mans behov av att dominera, hÀrska och krossa kvinnor. Och det hat som det i sin tur föder hos andra mÀnniskor. Sanna har bittra erfarenheter av familjevÄld i sin egen uppvÀxt vilket bidrar till hennes engagemang och outtröttliga sökande efter sanningen.

All bevisning pekar mot Börge men 
 Daza-Gillman planterar skickligt ut sidospĂ„r vilket gör att man följer utvecklingen med en kĂ€nsla av att allt inte stĂ€mmer. Och det gör det inte heller.

DÀr finns Börges alla offer och anhöriga, dÀr finns tidigare fruar, ocksÄ offer, och dÀr finns Börges far. Boken hade kanske tjÀnat pÄ en kraftigare redigering med nÄgot fÀrre sidospÄr men spÀnningen hÄlls hela tiden vid liv och det var mycket svÄrt att lÀgga ifrÄn sig boken.

Är Börge dĂ„ den typiske svenske hustrumisshandlaren? I Sverige anmĂ€ls det över 20.000 (sic) fall dĂ€r kvinnor misshandlats av sina mĂ€n och dĂ„ vĂ„gar man knappt tĂ€nka pĂ„ hur mĂ„nga fall som INTE anmĂ€ls. SjĂ€lvklart Ă€r inte dessa mĂ€n sĂ„ sjuka och snedvridna som Börge men, sĂ€kert Ă€r det samma drivkrafter.

Att skriva en bok pÄ sitt eget modersmÄl Àr som alla förstÄr inte det lÀttaste. Att Lourdes Daza-Gilllman skriver pÄ ett sprÄk som hon lÀrt sig som vuxen mÀrks vid nÄgra tillfÀllen men genomgÄende Àr sprÄket rikt och vackert. Hon Àr en författare som sÀkerligen kommer att lÄta tala om sig igen.

InlÀgg senast uppdaterat: 20 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇