Bokrecension: Vägen av Cormac McCarthy

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Mycket få böcker är som denna och den är: poetisk, motbjudande, hänförande, skrämmande, befriande, obskyr och sagolikt sorglig/vacker/vemodig.

Det är en berättelse utan bakgrund och inga som helst förklaringar ges – det som sker är ett resultat av något outtalat och det enda som egentligen är säkert är att hoppet snart är förbrukat.

Världen som de en gång kände till, en man och dennes son, existerar inte längre. Pojken är uppvuxen i en helvetisk värld, allt är grått och tröstlöst, mamman är död, för egen hand i rädsla för den smärta som oundvikligen är på väg.

Mannen svårt medveten om en trolig och nära förestående död och uppfostrar sin son till att skjuta sig själv i huvudet om de andra, de onda, de som alldeles uppenbart inte är goda – om de kommer för nära. Hellre döden.

Inget mer behöver tilläggas. Men ändå. Det är en allt för enkel förklaring. Så en annan form av förklaring följer:

Mannen leder sin son mot ett hav som ligger någonstans i en riktning som egentligen är det enda de två har att förhålla sig till – de går mot ett mål som inte ens behöver vara ett mål, det kan lika gärna vara slutet.

Andningen haltar stundtals, och orden tränger inte riktigt in, det är kallt i kroppen och mannen som leder sin pojke är för mig alldeles tydlig. Mycket märkligt. Kylan vid elden är påfallande. Hungern. Den ständiga strävan framåt.

De trasiga, smutsiga och blöta kläderna avger en obehaglig stank. Det är inte ofta texter kommer så nära, som tillåter ett inträde i berättelsen. Skräcken och paniken är delad, den lyfts ut ur texten och det påverkar och lämnar obehagliga avtryck.

Naturen har seden en tid gett vika för förstörelsen och ger inte något tillbaka.

Allt det som ännu lever kommer troligtvis inom kort att vara dött. Och där, mitt i allt detta, vandrar mannen men sin son.

Varje ögonblick är överlevnad och dag som natt är en fråga om liv och död. De mest fundamentala livsvillkoren har satts ur spel; ingen mat, inget boende, ingen värme, ingenting av det de tidigare kände till finns kvar.

Tryggheten är obefintlig. Det går inte att lite på någon. Och där går mannen med sin son längs med en väg där varje mänsklig kontakt kan innebära döden. Men de kan inte avvika från vägen, även det är ett hopplöst företag.

De måste fortsätta, för om de inte fortsätter finns ingen mening, och finns det ingen mening finns det inget liv.

Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇