Bokrecension: Utan personligt ansvar av Lena Andersson

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Det är sällan som jag kan sammanfatta mina tankar om en bok direkt efter att jag har läst den. Oftast behöver jag några dagar för att fundera och smälta, formulera och bestämma vad jag egentligen tycker. Med Utan personligt ansvar behövdes nästan ingen tid innan jag började skriva och diskutera och spinna vidare. Den är så säker och självklar som den bara kan bli.

Utan personligt ansvar är alltså Lena Anderssons andra bok om karaktären Ester Nilsson, efter Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek som vann Augustpriset 2013. Egenmäktigt förfarande handlar om hur Ester Nilsson blir kär i och utvecklar en relation med konstnären Hugo Rask, och om hur den relationen utvecklar sig på ett katastrofalt sätt.

Utan personligt ansvar har Ester Nilsson gått vidare från uppbrottet med Hugo Rask och börjar träffa Olof Sten, en skådespelare som hon faller pladask för och som även råkar vara gift. De inleder en relation, även om han inte vill benämna det så – hon blir älskarinna.

Igenom hela boken följer sedan ett maktspel – Esters enorma kärlek och längtan till att bli utvald som får henne att stanna kvar och tolka varenda liten signal så fördelaktigt som hon bara kan, och Olofs motvilja mot henne och mot deras relation, en motvilja som får honom att behandla henne med förakt men som ändå inte är stark nog att bryta upp helt.

Jag älskade Egenmäktigt förfarande, och jag älskar Utan personligt ansvar.

Lena Anderssons språk är vackert men rationellt, hennes (karaktärers) tankar intressanta, de psykologiska mönster och cirklarna som boken följer allmänmänskliga och fyllda av igenkänning men ändå gestaltade på ett nytt sätt.

Lena Anderssons karaktärer är stereotyper, de är vi men förlängda och skapade till att upprepa sina misstag gång på gång för att illustrera en poäng. Och poängen blir illustrerad, oerhört väl.

Utan personligt ansvar är en beskrivning av vad kärleken kan göra mot en människa eller en relation, den visar på kärlekens förödande och sårande krafter snarare än den typiska lyckliga kärleken (författaren har tidigare sagt att lycklig kärlek är meningslös att skriva om, då den ska upplevas).

Den berättar också om hur desperat vi klamrar oss fast vid vårt hopp, hur stark vår längtan efter att få älska och bli älskade är och hur långt vi är beredda att gå för att rättfärdiga handlingar som vi vet inte är moraliskt försvarbara.

Den är alla relationers maktspel och patriarkatets inverkan på våra handlingar, drivna till en extrem nivå.
Och den har fått mig att tänka på ett nytt sätt kring kärlek och relationer. Lästips!

Inlägg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇