Bokrecension: Undret av R.J. Palacio

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Trots att den hÀr boken Àr mer Àn trehundra sidor lÄng har jag lÀst den fort och sÄ gott som i en enda sittning.
Jag har hört mycket om den förut och reagerat pÄ det sÀregna omslaget, sÄ det kÀnns vÀldigt roligt att Àntligen ha lÀst den.

Innerst inne kĂ€nner sig August inte sĂ€rskilt annorlunda mot alla andra tioĂ„riga pojkar. Han tycker om Star Wars, att spela tv-spel och sparka fotboll. Problemet Ă€r bara att August inte Ă€r som alla andra – han Ă€r född med ett missbildat ansikte.

Under hela sin barndom har han blivit utpekad och utstirrad, och han har aldrig gÄtt i en riktig skola.

IstÀllet har hans mamma undervisat honom hemma. Men nÀr det Àr dags att börja femte klass bestÀmmer sig familjen för att August ska prova en riktig mellanstadieskola. August sjÀlv inser med en gÄng att allting kommer att förÀndras.

FrÄgan Àr bara om förÀndringen kommer bli till det bÀttre eller det sÀmre.

Jag lÄnade den hÀr boken frÄn biblioteket dÀr jag jobbar och blev vÀldigt förvÄnad över att den klassas inte som vuxenbok eller ens tonÄrsbok, utan faktiskt som en bok för barn mellan nio och tolv.

PĂ„ en del andra bibliotek och i bokhandlar klassas den dĂ€remot som vuxenroman. Och den Ă€r onekligen en ganska svĂ„r bok att kategorisera – den handlar ju om en tioĂ„ring, och pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r det inte en Ă„ldersbunden bok.

De teman den tar upp – om utseende, mobbing och vĂ€nskapsrelationer – Ă€r lika viktiga för barn och unga som för vuxna. Men personligen har jag Ă€ndĂ„ svĂ„rt att tĂ€nka mig att en tioĂ„ring skulle vara helt redo för de mer komplexa teman som Undret tar upp.

För först och frÀmst Àr Undret kanske en bok om yta och hur vi alla Àr tvungna att handskas med skillnaden mellan de vi kÀnner oss som och de vi ser ut som. I Augusts fall mÄste han hela tiden kÀmpa för att fÄ omgivningen att förstÄ vem han Àr under ett ansikte som fÄr de jÀmnÄriga att hitta pÄ öknamn och inte vilja röra vid honom. Boken skildrar hans kamp med en kÀnslighet som bara gÄr att beundra.

Samtidigt Àr jag glad för att Undret vÀljer att angripa problemet med utsatthet inte bara frÄn Augusts eget hÄll, för det Àr först nÀr boken byter berÀttare och vÀxlar mellan karaktÀrer i Augusts nÀrhet som boken blir mer komplex.

SÀrskilt hjÀrtskÀrande Àr det att lÀsa ur storasystern Olivias perspektiv, och kÀnna bÄde hennes stora kÀrlek och beskyddarkÀnslor inför sin lillebror, samtidigt som hon lider av att aldrig fÄ lov att ta plats, av att allting alltid handlar om August.

PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt gillar jag Undret skarpt – den Ă€r rolig sĂ„ att jag ibland skrattar, sorglig sĂ„ att jag ibland grĂ„ter, och vĂ€ldigt vĂ€lskriven pĂ„ ett sĂ€tt som kĂ€nns enkelt att ta till sig och Ă€ndĂ„ aldrig trĂ„kigt. Jag har lĂ€st boken vĂ€ldigt fort och den Ă€r svĂ„r att slĂ€ppa ifrĂ„n sig.

ÄndĂ„ finns det delar av den som jag har vĂ€ldigt svĂ„rt för.

För det mesta balanserar boken vÀl pÄ kanten mellan allvar och livsglÀdje, och lyckas med att beröra utan att verka anstrÀnga sig. Men efter ett tag börjar jag mÀrka att författaren vill göra Undret till mer av en feelgood-bok Àn en bok om utsatthet. Och dÀr tappar boken mig, för plötsligt kÀnns den inte alls sÀrskilt trovÀrdig lÀngre.

Det Àr sÀrskilt framÄt slutet som fÄr jag allt mer svÄrt för Ät vilket hÄll berÀttelsen Àr pÄ vÀg. Hela boken blir mer och mer tillrÀttalagd, mer och mer klyschig, och i slutet vill jag nÀstan krÀkas lite av frustration över att allting ordnar sig till det bÀsta och alla lever lyckliga.

Det kĂ€nns sĂ„ glĂ€ttigt, sĂ„ tillgjort, och det Ă€r synd pĂ„ en bok som dittills kĂ€nts sĂ„ angelĂ€gen, viktig och – ja, verklig.

ÄndĂ„ skulle det vara dumt att inte rekommendera Undret.

Den kÀnns unik och Àven om jag har svÄrt för det karamelliserade amerikanska slutet, sÄ Àr det ÀndÄ en stark och berörande bok som vÀcker tankar till liv om vikten vi lÀgger vid utseende och normalitet, och varför sÄdana saker trots allt spelar roll.

Det finns scener dÀr man bara vill grÄta över det orÀttvisa i Augusts situation, men tyvÀrr Àr det bara med nöd och nÀppe som detta rÀddar boken frÄn att bli alltför banal.

“Wonder”, 2012

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇