Bokrecensioner: Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj.

Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra.

De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Tusen strålande solar är full av viktiga ämnen. Mariam och Laila utsätts för kvinnoförtryck både från deras gemensamma man och Talibanerna. Boken ger också en mycket bra bild av hur livet är under krig.

Hur det känns att se vänner och familj dö inför sina ögon eller se dem fly till andra länder. Hur det känns att se sin hemstad bli förstörd, otrygg och människorna där gå under jord.

Boken rymmer även vänskap, föräldrskap och hopp till kärlek.

Även fast boken ibland kan vara fruktansvärt hemsk och ledsam gillar jag den väldigt mycket. Till skillnad från andra böcker om krig och förtryck har den här boken ett ljus. För mig blir vänskapen mellan Mariam och Laila ljuset i boken som gör att den inte blir för tung.

Det är en lätt uppgift för en författare att skriva en rakt i genom mörk bok, det svåra är att placera in ett hopp och något lyckligt i det hemska. Khaled Hosseini lyckas med placeringen och skapar en fantastisk historia!

Inlägg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇