Bokrecension: To Kill a Mockingbird

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

“To kill a mockingbird” utspelar sig under 30-talet i den lilla staden Maycomb i Alabama, USA. Vi fĂ„r följa pojkflickan Scout, hennes Ă€ldre bror Jem och hennes pappa Atticus,Ă€ven kĂ€nd som stadens advokat.

I början av boken Àr Scout 6 Är gammal och hennes och Jems syskonrelation stÄr i fokus. De Àr tvÄ otroligt smarta och begÄvade barn, men samtidigt vÀldigt busiga och brÄkiga.

Deras största nöje Ă€r att smyga pĂ„ den konstiga grannen Boo Radley som vĂ€grar komma ut ur sitt hus. Åren gĂ„r och Scout och Jem vĂ€xer upp i ett samhĂ€lle drabbat av den stora depressionen och fördomar mot svarta mĂ€nniskor.

NÀr den svarte mannen Tom Robinson anklagas för vÄldtÀkt pÄ en vit kvinna förvÀntar sig ingen att Tom ska fÄ nÄgon rÀttegÄng i Maycomb.

Vem vill stÄ upp för en svart mans handlingar? Men Atticus tar pÄ sig jobbet som Toms försvarsadvokat.

Scout Àr nu nio Är gammal och har insett att vÀrlden inte lÀngre Àr ett land fyllt av oskuldsfulla mÀnniskor och hÀndelsen med Tom Robinson blir en en ögonöppnare för bÄde henne och brodern Jem.

Det Àr en fantastisk klassiker som med ett hÀrligt sprÄk leder en genom hela boken. Det stora fokuset ligger pÄ rasismen i samhÀllet under 30-talets USA och Harper Lee beskriver de fördomar som rÄdde pÄ ett vÀldigt bra och djupgÄende sÀtt.

FörstĂ„elsen för de svartas begrĂ€nsade möjligheter att ta plats och höras i samhĂ€llet ökar och Ă€ven om den utspelar sig för 80 Ă„r sedan kĂ€nns den fortfarande aktuell. Även tidstypiska könsroller tas upp.

Atticus lÄter Scout bete sig som en pojkflicka, men hon lever inte upp till förvÀntningarna  frÄn kvinnliga grannar och slÀktingar. De ojar sig över att Scout aldrig kommer vÀxa upp och bli en riktig kvinna. Men att Scout Àr en sÄdan annorlunda, modig och smart tjej i den tidens mÄtt tycker jag höjer berÀttelsen vÀldigt mycket.

Hon och Jem kÀnns sÄ moderna i jÀmförelse med resten av befolkningen i Maycomb och att följa deras uppvÀxt Àr vÀldigt spÀnnande.

“To kill a mockingbird” Ă€r en klassiker jag verkligen kan rekommendera.

InlÀgg senast uppdaterat: 24 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇