Bokrecension: Tingen av Georges Perec

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Det Àr svÄrt att avgöra om det Àr min verklighet Perec beskriver, eller om det Àr din, eller vÄr, eller om det överhuvudtaget finns nÄgon verklighet som beskrivs i Georges Perecs Tingen.

Finns det nĂ„got som Ă€r vĂ€rt att reflektera över, eller bli berörd av – det Ă€r min, din och allas vĂ„ra tankar om livet och framtiden han beskriver – och beskriver han, boken: det: livet/verkligheten, ett nĂ„gonting som har med ett liv att göra?

Det Ă€r mest en lĂ€ngtan efter nĂ„got annat – men det kanske Ă€r universellt?

Vi Àgs av vÄra saker men vi talar om att bli fria frÄn dem, vi Àr besatta av det vi Àger och det vi Àger blir en del av oss, sÀg mig vilka strumpor du bÀr och jag ska sÀga dig vem du Àr.

SvĂ„rare Ă€n sĂ„ Ă€r det inte – allt definieras utifrĂ„n vad vi Ă€ger eller vad vi vill Ă€ga eller vad vi vill Ă€ga men aldrig kommer att Ă€ga, sĂ€g Eremitaget. Men att Ă€ga eller inte utgör en stor del av mĂ€nsklighetens kval, antingen Ă€ger du eller sĂ„ Ă€ger du inte och i vĂ€rsta fall Ă€r du sjĂ€lv Ă€gd, av nĂ„gon: av nĂ„gon, av allt.

Det stÄr, under titeln, att Georges Perec Tingen Àr en berÀttelse om sextiotalet vilket det kanske Àr och eftersom boken till stor del berÀttar om ett pars relation till de föremÄl de Àger/inte Àger eller vad de vill fÄ ut av sitt liv: Àga olika saker, köpa och konsumera vore det naturligt att börja med en jÀmförelse med den vÀrld vi lever i idag, men det kÀnns för enkelt och för uppenbart.

Det Àr ett sextiotal som Ànnu inte har kommit, boken publiceras i början av sextiotalet sÄ vad det syftar till fÄr diskuteras separat.

DÀremot kan det nog ses som konstaterat att de föremÄl vi Àger eller inte Àger pÄ ett eller annat sÀtt definierar vilka vi Àr, vem du Àr och vem jag Àr. Och det Àr denna definiering som Tingen kretsar kring.

NĂ„got hĂ€nder nĂ€r dina drömmar blir besannade och nĂ„got annat hĂ€nder nĂ€r de inte blir det – under en livstid intrĂ€ffar bĂ„de och, och i Tingen Ă€r denna grĂ€ns flytande. BegĂ€r och besvikelse, förestĂ€llningar och drömmar om en framtid som Ă€r nĂ€ra, men Ă€ndĂ„ onĂ„bar, frustration över en annan hĂ€ndelseutveckling – det blev nĂ„got annat, Ă€n vad vi hade hoppats pĂ„.

Tingen inleds med en lÄng beskrivning av ett hem, som Àr stort och rÀtt möblerat, varje rum beskrivs i detalj, tyget till gardinerna, en lampskÀrm i grönt opalglas, fÀrgerna i rÀtt toner, att böckerna i de smala höga bokhyllorna ska vara omlÀsta om och om igen.

Livet i detta hem beskrivs som att det ska vara enkelt och att problemen, de eventuella problem som skulle kunna uppkomma skulle lösa sig pÄ ett alldeles naturligt sÀtt.

SÄ Àr det nu inte och det dÀr hemmet Àr endast en fantasi, en dröm och hur DE (en man och en kvinna) skulle vilja leva och bo.

DE önskar att de vore rika, DE tror att det skulle klÀ dem. Men DE Àr varken rika eller i och för sig fattiga, och de talar mer om vad de vill göra Àn vad de i sjÀlva verket gör.

Boken gĂ„r igenom DERAS önskemĂ„l, krav och drömmar, vad de upplever och hur och varför, och vad de faktiskt fĂ„r och vad de inte fĂ„r – deras fĂ„fĂ€nga strĂ€van efter vad de inte har. Det som blir uppenbart Ă€r att de jagar nĂ„got istĂ€llet för att se livet ligger framför dem.

De lÀngtar efter nÄgot men gör inget för att fÄ det, de blir mÀtta av att tala om det. De vill göra om i deras lilla vÄning, men det sker först nÀr de flyttar. Drömmen Àr lÀttare att drömma Àn att leva i verkligheten.

De flyttar utomlands, lever och gÄr under, flyter undan och bort frÄn tillvaron. Inget hÀnder. De flyttar hem och börjar om.

Texten Ă€r kompakt, saklig, sorterad och upprĂ€kningarna Ă€r deras livs önskelista, de har en tydlig och klar bild av vad/hur de vill leva – men texten Ă€r inte svĂ„r att ta till sig, den Ă€r överraskande livfull och sympatisk, och sextiotalet mĂ€rks inte: boken Ă€r tidlös (tydligen skrevs Tingen redan i början av sextiotalet vilket inte alls gör det till en berĂ€ttelse om sextiotalet).

Tingen Àr föredömligt lÀtthanterlig utan att bli enfaldig eller vattnig. Vilket överensstÀmmer med det jag lÀst av Perec tidigare: sprÄket och texten, syftet och den grundlÀggande tanken Àr precis sÄ otydligt tydlig den ska vara utan att det blir för uppenbart.

Återigen nĂ€r det kommer till Perec, eller alla andra översatta böcker, Ă€r det svĂ„rt att veta hur mycket av Perec som faktiskt Ă€r kvar i texten, men oavsett, konstruktionen/kompositionen Ă€r avslappnad men fantastisk, texten, orden, de existerar i en upplyftande samklang med innehĂ„llet/berĂ€ttelsen.

De böcker som föder nya tankar, som inte direkt lĂ€mnar mig i fred Ă€r de jag uppskattar mest, dĂ€r det uppenbara Ă€r tillrĂ€ckligt bra men dĂ€r nĂ„gon underton sakta vĂ€xer fram och med Tingen Ă€r det verkligen sĂ„, det föds fler frĂ„gor allt eftersom – befogade som obefogade.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇