Bokrecension: Till Daniel av Olaug Nilssen

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Till Daniel
Författare: Olaug Nilssen
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-795-9
Original titel: Tung tids tale
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 171

Handling

Den lille pojken Daniel förlorar gradvis sitt sprÄk och hans personlighet förÀndras.

För Daniels mamma blir livet en kamp, först för att förstÄ vad som hÀnder med honom, sen för att kunna ge honom det stöd han behöver. Familjen prövas allt hÄrdare och processen de gÄr igenom för att fÄ rÀtt hjÀlp blir lÄng och svÄr. 

Till Daniel Àr en drabbande roman om att vara förÀlder till ett barn med autism, om kÀrleken och om kampen för att barnet ska bli sett för den han Àr och fÄ det stöd som han och familjen behöver.

Mammor ska aldrig ge upp, sÀgs det, men vad Àr att acceptera sin situation och vad Àr att ge upp?

Mitt omdöme

Böcker behöver inte alltid vara sÄ lÄnga för att man ska fÄ fram det man tÀnkt sig av texten och berÀttelsen.

Det Àr denna bok ett bevis pÄ, med sina 171 sidor berörde den hÀr boken mig oerhört. Ett par dagar efter att jag hade lÀst ut den var jag hos Albert Bonniers Förlag dÀr författaren Olaug Nilssen berÀttade om boken. DÀr blev jag Ànnu mera berörd och kÀnslosam.

Boken “Till Daniel” handlar om författarens egna son. Han har drabbats av autism.

De första Ären av sitt liv utvecklas han som vilken barn som helst i hans Älder, men sedan hÀnder nÄgot med hans utveckling, frÄn att ha varit ett barn som pratar oavbrutet till att inte tala alls, hans personlighet förÀndras helt. Boken handlar om Daniel och hans familjs svÄrigheter att handskas med livet, alla byrÄkratiska hinder som de stöter pÄ.

Boken Àr otroligt utlÀmnande, personlig, gripande, det Àr svÄrt att inte bli berörd. Ibland Àr det svÄrt att förstÄ hur hon orkar med vardagen, men det Àr ju sÄ att man orkar mer Àn man tror nÀr det kommer till ens barn och vill deras bÀsta.

Jag har sÄdan stor respekt för Olaug, den kÀrlek hon har till sitt barn Àr sÄ fint. Jag förbannad över all pappersbyrÄkrati som hon mÄste lÀgga sin tid pÄ till myndigheter för att fÄ hjÀlp, det Àr helt otroligt hur fyrkantiga myndigheter Àr men tyvÀrr inget nytt.

Jag rekommenderar varmt den hÀr boken.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇