Bokrecension: The Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Det Àr 70-talets Michigan i vad som synes vara en alldeles normal villaförort till Detroit. DÀr bor de hÄrt hÄllna systrarna Lisbon, som beundras av och gÀckar kvarterets pojkar. Redan titeln pÄ boken avslöjar hur allt slutar.

Det Àr ingen hemlighet att de begÄr sjÀlvmord. Det intressanta Àr vÀgen fram till sjÀlvmorden och hur det pÄverkar samhÀllet i allmÀnhet och kvarterets pojkar i synnerhet.

BerÀttelsen utspelar sig under ett Är och börjar med den yngsta systern Cecilias sjÀlvmordsförsök och en tid senare lyckas hon ta livet av sig genom att kasta sig ut genom ett fönster ner pÄ ett jÀrnstaket.

Cecilias sjÀlvmord leder till att de övriga systrarnas isolering ökar samtidigt som familjen Lisbon kÀmpar för att ta sig genom sorgen.

Framförallt Àr det den nÀst yngsta systern, 14-Äriga Lux, som historien kretsar kring. Det Àr ocksÄ hon som stÄr i centrum för pojkarnas fascination och fixering. Hon blir förstoringsglaset som samlar och koncentrerar den uppmÀrksamhet som riktas mot familjen Lisbon efter Cecilias sjÀlvmord.

Romanen Àr skriven i den ovanliga formen första person plural.

Det Àr kvarterets pojkar som berÀttar tragedin om systrarna Lisbon och gör det genom att se tillbaka till det Äret dÄ fem systrar valde att ta sina liv. För pojkarnas fascination har inte upphört utan förföljt dem genom Ären tills de nÄtt vuxen Älder och vÀljer att berÀtta historien sÄ att den kan bevaras Ät eftervÀrlden.

Likt kören i en tragedi av Sofokles bildar pojkarna en fond mot vilken dramat utspelar sig. De för berÀttelsen vidare genom sina kommentarer, bygger upp stÀmningen och leder lÀsaren med en fast hand genom historien.

För det Àr inte bara pojkarnas minnen som ÄterberÀttas. De har under Ären samlat pÄ sig vittnesmÄl, dokument och saker som tillhört systrarna. Allt för att hÄlla dem levande trots deras för tidiga. Detta omfattande bevismaterial vÄrdas ömt av de vuxna pojkarna, likt reliker frÄn nÄgra högt vördade helgon.

The Virgin Suicides Àr Jeffrey Eugenides debutroman, inte för att det mÀrks. Den Àr hÄrt sammanhÄllen och strömlinjeformad roman. Skriven pÄ smÀrtsamt vacker prosa visar Jeffrey Eugenides redan i debuten att han Àr en mogen och fullÀndad författare med en unik röst.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇