Bokrecension: The Strain av Guillermo del Toro & Chuck Hogan

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Min sommarkurs mÄ vara över men jag har fortfarande inte slÀppt vampyrerna. Den senaste romanen i raden Àr The Strain av Guillermo del Toro och Chuck Hogan. Allt börjar med ett flygplan som oförklarligt stannar direkt efter landningen.

Det Àr omöjligt att fÄ kontakt med piloterna och ocksÄ passagerarna Àr onormalt tysta.

NÀr rÀddningsaktionen sÀtter igÄng visar det sig att alla ombord pÄ planet Àr döda, utan nÄgon synbar orsak. Men ett par nÀtter efter landningen hÀnder nÄgot som kommer att Àndra historiens gÄng. Passagerarna har ÄteruppstÄtt som vampyrer.

Det hÀr Àr en rÀtt skitig och brutal historia med riktigt monstruösa vampyrer, mer lika zombies Àn glittriga fotomodeller.

Egentligen Àr zombies inte min kopp te, de Àr alldeles för osofistikerade monster för min smak, men trots det gillade jag verkligen den hÀr romanen. Inte minst för att den faktiskt skrÀmmer mig.

Det hÀr Àr nÀmligen riktigt lÀskigt. Kanske Àr det för att allting kÀnns sÄ vÀldigt genomtÀnkt.

Idén om att vampyrism orsakas av ett virus Àr inte ny, Richard Matheson anvÀnde den redan 1954 i I am Legend. Men del Toro och Hogan beskriver det pÄ ett sÄ övertygande sÀtt att jag faktiskt börjar tro pÄ det.

Framför allt har författarna lyckas skapa en riktigt krypande otÀck stÀmning som verkligen drar in mig och hÄller mig fast.

Tempot Àr egentligen ganska makligt i den första halvan av boken, samtidigt som man verkligen kÀnner hur katastrofen onekligen nÀrmar sig. Jag gillar ocksÄ de flesta av karaktÀrerna, Àven om det Àr lite vÀl könsstereotypt.

Varför Àr det bara de stora grabbarna som fÄr sparka vampyrrumpa? Men utöver det sÄ Àr det hÀr en riktig strÀcklÀsarbok.

Den Àr dessutom tÀnkt som den första boken i en trilogi, sÄ det Àr mer att vÀnta.

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇