Bokrecension: The Perks of Being a Wallflower

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

And in that moment, I swear we were infinite

Av Stephen Chbosky
Titel: The Perks of Being a Wallflower
Utgiven: 1999
Sidor: 231
Förlag: Pocket Books
Första Meningen:  Dear friend,

I am writing to you because she said you listen and understand and didn’t try to sleep with that person at that party even tough you could have.” Charlie har precis börjat High School (tror jag, det Ă€r de dĂ€r Ă„ren innan college iallafall
). Man kan ju inte precis pĂ„stĂ„ att han Ă€r sĂ€rskilt populĂ€r- han Ă€r kĂ€nslig, grĂ„ter ofta, socialt obekvĂ€m och blyg. Han har aldrig stĂ„tt ut.

Handling

Han Àr en wallflower, en person lyssnar och förstÄr, som Àr fast mellan att leva livet och att fly frÄn det. Och hans enda vÀn hittils Àr hans engelskalÀrare Bill, som har extralÀxor i form av att lÀsa olika böcker som han sen ska göra en recension pÄ.Detta sÄg ut att bli Ànnu ett vanligt Är, Ànda tills han möter Patrick och Sam. Patrick och Sam Àr styvsyskon, och de blir de enda Charlie nÄgonsin haft som liknar vÀnner.

NÀr han blir vÀn med dem inser hur hans liv faktiskt skulle kunna vara. Han gÄr pÄ The Rocky Horror Picture Show, gÄr pÄ fester som han aldrig nÄgonsin blivit bjuden pÄ förut, möter en massa med mÀnniskor, och inser hur det Àr att vara accepterad för den han Àr. Men allt Àr inte alls dans pÄ rosor.

Han Àr störtförÀlskad i Sam, som han tycker Àr den vackraste tjejen han mött, men hon Àr redan ihop med en Àldre kille. Charlie Àr ocksÄ den enda, utom Sam antar jag, som vet om att Patrick Àr gay, och vilka konsekvenser det drar till sig. Ibland kan man kÀnna sig glad, ibland ledsen. Ibland kan man kÀnna sig som om man knappt finns, och ibland kan det kÀnnes som om man Àr oÀndlig och syns av alla.

Allt detta Àr en del av berg-och-dal banan som kallas att vÀxa upp, och det Àr det som boken handlar om.

Mitt omdöme

Som sagt, det Àr gansaka svÄrt att beskriva handlingen, men aja. Jag har hört mycket gott om boken, om hur himla bra den var och hur speciell den var. Jag upptÀckte den första nÀr en annan bokbloggare la upp en trailer till filmen. Jag tyckte filmen verkade jÀttebra, sÄ jag sökte lite pÄ vad för slags bok det var, och nÀr har jag den Àntligen i min Àgo!

Ärligt talat, den hĂ€r boken Ă€r unik. Den Ă€r sĂ„ speciell och underbar och det finns ingen bok som liknar den. Bara sjĂ€lva grejen att boken Ă€r skriven i brevform Ă€r ju fantastisk. Det Ă€r som en dagbok, fast med brev istĂ€llet. Vaje brev börjar med “Dear Friend” och slutar med “Love always, Charlie”. Det har blivit som en symbol för The Perks of Being a Wallflower, kĂ€nns det som.

Om nĂ„gon skulle sĂ€ga “Dear Friend” till mig skulle jag svara “Love always, Charlie”, jag skulle nog inte kunna lĂ„ta bli. Jag undrar om “Dear Friend” nĂ„gonsin svarade pĂ„ breven. Det verkar ju inte sĂ„, eftersom han inte ger sken av det i sina brev. Det tycker jag Ă€r bra, det skulle förstöra upplevelsen om han skrev “tack för ditt senaste brev, hoppas du fĂ„r det kul pĂ„ Bahamas”, eller nĂ„got liknande.

Och Charlie, gud, vilken intressant karaktÀr. För det första kÀnns det som om de flesta böcker handlar om tjejer (vilket sÄklart inte Àr sant, men ibland kÀnns det sÄ) och för det andra sÄ brukar de killarna, om man har turen att ha en som huvudperson, vara ganska sÄ utÄtriktade. Men Charlie Àr sÄ speciell. Han Àr sÄ kÀnslig och grÄter nÀr han kÀnner sig kÀnslosam och har sÄna underbara tankar.

Och det underbara Àr att det kÀnns som om han egentligen inte tÀnker efter sÀrskilt mycket nÀr han skriver breven, de kommer ur hjÀrtat.
Och en sak som ocksÄ Àr intressant Àr att det Àr ganska sÄ tydligt att han lider av nÄgon slags mentalsjukdom (som Anna pÄ Boktycke pÄpekade), han tÀnker inte riktigt som alla andra och sÀttet han ser pÄ livet gör det hela tydligare, och det gör boken helt fantastisk.

Varje gĂ„ng jag lĂ€ser en high-school bok om nĂ„gon tonĂ„rings liv sĂ„ förundras jag alltid över hur alla sĂ„na böcker Ă€ndĂ„ kan vara sĂ„ olika varandra. Det kĂ€nns som om en sĂ„n bok bara kan handla om ett fĂ„ antal med grejer, och dĂ„ borde de flesta sĂ„na böcker vara ganska lika varandra. Och sĂ„ kommer det flera bĂ€stsĂ€ljare hit och dit, och jag bara “amen, det finns ju undantag”

Och det hÀr Àr nog en av de största undantagen! Skolan Àr sÄ normal den kan bli, handlingen ocksÄ egentligen, eftersom den inte handlar om nÄgonting, men pÄ nÄgot sÀtt sÄ gör Stephen Chbosky den sÄ underbar i alla fall!Jag Àlskar resten av boken ocksÄ. NÀr man börjar lÀsa den kanske den verkar lite sisÄdÀr, men nÀr man lÀst ett tag Àr man helt fast. Jag gillar verkligen karaktÀrer som Patrick, frÄga mig inte varför, men jag gillar honom iallafall ;D jag lÀngtar verkligen tills filmen kommer sÄ jag kan se den! Boken Àr ett helt jÀvla konstverk, sÀger jag bara.

Recensionen blev kanske lite flummig, jag vet inte riktigt om jag fick fram det jag ville sĂ€ga, men LÄS BOKEN!

FavoritkaraktÀr: Charlie
Citat: Hela boken Ă€r sĂ„ fantastiskt skrivet att jag inte vet vad jag ska skriva
Ett bra citat tog jag överst i recensionen, men jag tar vĂ€l ett dÄ eller tvĂ„: “Charlie, we accept the love we think we deserve.” I am very interested and fascinated by how everyone loves each other, but no one really likes each other.

Maybe these are my glory days, and I’m not realizing it because they don’t involve a ball.
Jag blev inspirerad av:

  • BerĂ€ttarrösten!!

Övrigt: Kommer snart ut pĂ„ film med bland annat Logan Lerman, Emma Watson och Ezra Miller i huvudrollerna.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇