Bokrecension: The Pearl av John Steinbeck

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Kino Àr en fattig pÀrlfiskare. Han bor med sin fru Juana och son Coyotito i en liten mexikansk kustby.

En morgon slÄr katastrofen till. En skorpion sticker sonen nÀr han ligger i sin vagga, men byns lÀkare vÀgrar att ta emot familjen.
För han vet att de Àr fattiga och inte kan betala för hans tjÀnster.

Juana och Kino gör vad de kan för att lindra sonens förgiftning och hoppas pÄ att han ska överleva pÀrsen. Familjen beger sig ut för att fiska och hittar Kino en pÀrla stor som ett mÄsÀgg. En pÀrla som skulle kunna ge familjen ekonomiskt oberoende under resten av livet. Men den har sitt pris.

För Kino blir plötsligt paranoid och misstÀnksam, lÀkaren blir plötsligt vÀldigt ivrig att behandla Coyotito och familjen utsÀtts för flera nattliga inbrott. Samtidigt kÀnner Kino hur pÀrlan lockar och frestar honom. Till slut flyr familjen frÄn byn, vilket slutligen leder till en Ànnu större katastrof.

John Steinbeck tillhör mina favoritförfattare och The Pearl Àr precis vad jag förvÀntar mig. En gripande berÀttelse om fattigdom, kÀrlek och fruktlösa drömmar. Ett tema som kÀnns igen frÄn till exempel Of Mice and Men.

Det övergripande temat Àr hur en plötslig rikedom kan korrumpera Àven den mest Àrlige och godtrogne man. Men pÀrlan korrumperar inte bara Kino, utan hela byn han bor i. Till och med de som redan Àr korrumperade blir allt mer anfÀktade av girighet och illvilja.

Talande Àr scenen dÀr Kino besöker pÀrlhandlarna i byn, som pÄ alla sÀtt försöker lura honom att sÀlja pÀrlan till underpris. John Steinbeck lyckas förmedla den frustration och irritation Kino kÀnner just i den stunden.

The Pearl Àr en spÀnnande och sorglig roman som drivs framÄt av ett brinnande socialt patos, som Àr bÄde lÀsvÀrd och stÀndigt aktuell.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇