Bokrecension: The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

The Left Hand of Darkness Àr min första erfarenhet av Ursula K. Le Guins författarskap och det kÀnns alltid vanskligt att ge sig i kast med en bok av en författare man inte har lÀst tidigare. 

Samtidigt hade jag lÀst och hört mycket om Le Guin sÄ jag var ganska sÀker pÄ att The Left Hand of Darkness skulle bli en riktig lÀsupplevelse. Och redan i förordet fÄngar Le Guin mig med sin diskussion om science fiction, skrivande och framförallt lÀsarens roll i hur en historia vÀxer fram.

Genly Ai anlÀnder till planeten Gethen, Àven kÀnd som Winter, som sÀndebud frÄn den interplanetÀra auktoriteten Ekumen, med uppdraget att erbjuda gethenierna medlemskap i Ekumens galaktiska allians.

Gethen Àr fÄngad i en evig istid och detta har gjort att Gethens mÀnniskor har tagit en annorlunda evolutionÀr vÀg. SjÀlvklart har de blivit mer tÄliga mot kyla och har en större förmÄga att klara svÀltperioder. Men det Àr inte det mest i ögonfallande.

Gethenierna Ă€r könlösa, förutom under sina parningscykler, dĂ„ blir de antingen mĂ€n eller kvinnor. Allt beroende pĂ„ förutsĂ€ttningarna som bestĂ€ms av hormoner, feromoner och vilket kön ens sexpartner har antagit. Denna androgynitet, eller ambisexualitet som Le Guin kallar den, gör ocksĂ„ att alla gethenier kan bli gravida. Det Ă€r slumpen som avgör vem som blir ”mamma” och ”pappa”.

Detta blir sjÀlvklart en kulturkrock av stora mÄtt för Genly Ai, som genom hela historian blir tvungen att kÀmpa med sitt eget tvekönade paradigm. Samtidigt som han mÄste övertyga Gethens politiska ledare att alliera sig med Ekumen. Och mitt alltihop börjar hans kÀnslor för en viss gethenier att djupna allt mer, samtidigt som starka krafter arbetar för att Genly Ai ska misslyckas med sitt uppdrag.

Ursula K. Le Guin har skapat en knivskarp roman som skiner ett obekvÀmt och föga smickrande ljus pÄ de könsroller som konstruerats pÄ jorden under tusentals Är. Samtidigt blir en sÄ enkel sak som personliga pronomen ett nÀstintill oöverstigligt problem. För hur benÀmns en person som varken Àr man eller kvinna, men samtidigt bÄde och.

Boken Àr skriven som antropologisk rapport, författad av Genly Ai till sina överordnade. BerÀttelsen vÀxer fram hur hans synvinkel och fokuserar pÄ hans upplevelser och observationer. Parallellt med rapporten fÄr vi Àven ta del av getheniern Estravens dagbok som fyller i och utvecklar de delar av berÀttelsen Genly Ai missar eller inte har skrivit ner.

Inskjutet genom hela boken finns dessutom kapitel med getheniska myter, en förklaring om hur getheniernas fortplantning och sexualitet fungerar. Vilket sjÀlvklart ökar förstÄelsen om vÀrlden Gethen och dess invÄnare. Men det ger ocksÄ djup till allt och Ursula K. Le Guin lÄter mig som lÀsare ana en historia som gÄr tillbaka tusentals Är, vilket ger nyans och trovÀrdighet Ät en berÀttelse som utspelar sig i en fiktiv verklighet.

Mitt enda problem med The Left Hand of Darkness Àr att startstrÀckan kÀnns lite lÄng. Ursula K. Le Guin hade nog kunnat tjÀna lite pÄ att redigera de tvÄ, kanske tre första kapitlen lite hÄrdare. Dessa sÀnker tempot lite, sÀrskilt med tanke pÄ att förordet ger mig ett momentum in i berÀttelse, som dÄ bromsas in. Fast det blir en petitess i sammanhanget.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇