Bokrecension: The Crying of Lot 49 av Thomas Pynchon

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

En dag nÀr Oedipa Maas ÄtervÀnder hem frÄn ett Tupperwareparty vÀntar ett brev pÄ henne. I det stÄr det att hennes tidigare Àlskare Pierce Inverarity har gÄtt bort och gjort henne till sin testamentsexekutor.

Hon Ätar sig motvilligt uppdraget och dras snabbt in i en mÀrklig historia dÀr hon trÀffar pÄ en rad bisarra karaktÀrer som leder henne mot ett hemligt sÀllskap som sedan medeltiden har kÀmpat för kontroll över vÀrldens postvÀsende.

The Crying of Lot 49 Àr den första av Thomas Pynchons romaner jag har lÀst och jag vet Àrligt talat inte riktigt vad jag ska tycka och tÀnka om den. Den Àr gediget skriven, rolig och tankevÀckande. Samtidigt fÄr jag kÀnslan av att nÄgot undflyr mig nÀr jag lÀser den.

För den Àr fylld av lager pÄ lager av undertext och nÀr man trÀngt genom ett lager sÄ vÀntar ett nytt. Djupet i denna 127 sidor lÄnga roman Àr svindlande och trots att jag precis lÀst fÀrdigt den sÄ kÀnner jag ett behov av att lÀsa om den för att verkligen kunna förstÄ.

OvanpÄ detta Àr den dessutom full av kulturella referenser sÄ det Àr nÀstan utmattande. Förutom de uppenbara hÀnvisningarna till historien sÄ plockar Pynchon in allt frÄn Shakespeare, till Vladimir Nabokov, till The Beatles.

The Crying of Lot 49 Àr en bra bok, men exakt vad som tilltalar mig har jag svÄrt att sÀtta fingret pÄ och jag Àr inte sÀker pÄ om jag ens har förstÄtt den fullt. Jag vet bara att jag gillar den vÀldigt, vÀldigt mycket.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇