Bokrecension: The Clockwork Prince av Cassandra Clare

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Av Cassandra Clare
Titel: The Clockwork Prince
Serie: The Infernal Devices Del: 2
Sidor: 495
Utgiven: 2011
Förlag: Walker Books
Första meningen: The fog was thick, muffling sound and sight.

Spoilervarning för de som inte lÀst Clockwork Angel!

Mortmain Àr fortfarande lös, men ingen har nÄgon aning om var han Àr. Tillsammans med sin armé av maskindrivna mÀnnisko-prototyper Àr han rent livsfarlig och mÄste stoppas. Tessas bror Nate finns sÀkert ocksÄ i faggorna sen han anslutit sig till Mortmain.

Inte nog med det sÄ Àr det dessutom rÀtt sÄ stor chans att Charlotte förlorar hela Institutet. Andra Shadowhunters, speciellt familjen Lightwood, tar chansen nÀr de stÄr pÄ ruinens brant att anklaga dem för vÄrdslöshet och annat. PÄ det sÀttet fÄr de en deadline. De mÄste hitta Mortmain inom tvÄ veckor annars sÄ gÄr Institutet till familjen Lightwood.

Men varje spÄr de följer leder nÄgon annanstans, och Mortmain Àr i princip omöjlig att hitta. Dessutom mÄste Tessa och Sophie dras med Lightwoods söner, Gabriel och Gideon, som ska lÀra dem att slÄss och försvara sig.

Tessa kÀnner sig dessutom plötsligt mer dragen Ät den dödsdömde Jem, men hennes kÀnslor för Will gÄr fortfarande inte att bortses ifrÄn. Trots alla hans förolÀmpningar och jag-hatar-vÀrlden-attityd sÄ tror ÀndÄ Tessa att det finns ett hjÀrta dÀr bakom.

Men Wills vÀrld hÄller nÀstan pÄ att bryta ihop. Den vÀgg som han sÄ lÀnge kÀmpat för att bevara Àr pÄ vÀg ner. Och det hela blir inte bÀttre av att de upptÀcker att de har en förrÀdare ibland dem.

SÅKLART Ă€r boken inte i samma format som resten av böckerna, SUCK. Om det finns nĂ„gon som har alla i The Mortal Instruments och The Infernal Devices i samma storlek, tell me, för jag börjar tveka pĂ„ att det överhuvudtaget Ă€r möjligt.

Jag gillade ettan, Clockwork Angel, Àven om den inte var lika bra som TMI sÄ gillade jag stilen (för 1800-talet Àr sÄ underbart att lÀsa om, ta Soulless tillexempel!), och eftersom Magnus var med (förlÄt för att jag tjatar om honom men det Àr svÄrt att lÄta bli) sÄ ville jag gÀrna fortsÀtta att lÀsa. Och tvÄan var bra. Riktigt bra, till och med.

Fortfarande inte lika bra som TMI, fast den har jag ioförsig lÀst fem böcker av, och den hÀr bara tvÄ. Om jag bara lÀst de tvÄ första i TMI kunde vi ha börjat snacka jÀmförelse, men sÄ Àr inte fallet.

Det bra: Jem var med mycket mer. Och Magnus. Och en alldeles ny underbar karaktĂ€r kom med, varulven Woolsey Scott. Han pĂ„minde mig lite om Akeldama i Soulless 😀

Och nu fick man Àntligen se Magnus och Camille i samma scen, jag Àlskar den scenen. Jag kan se den framför mig.
Tillbaka till Jem. Han var med mer, och behövde inte spela den snÀlla gulliga Jem som gör vad man sÀger Ät honom att göra hela tiden.

I för sig var han inte det i Clockwork Angel heller för den delen, men det finns vissa stunder som det kÀnns som om Will fÄr alla rappa ironiska repliker. Och eftersom jag Àlskar Jem sÄ var det underbart att se mer av honom.

Och sÄ fick man se en liten annan sida av Will. Han har som vanligt de flesta coola replikerna men nu fick man i alla fall en bra enledning till varför han beter sig som ett svin lite dÄ och dÄ.

Och nu det lite mindre bra: Jag har fortfarande inget bra grepp om Mortmain. Jag vill KÄNNA skurkarna, inte bara veta att han finns dĂ€r nĂ„gonstans och Ă€r jĂ€ttedum. Herregud, jag tjatar nĂ€stan alltid om det hĂ€r nĂ€r jag lĂ€st en bok. Jag vet inte riktigt vad jag Ă€r ute efter.

En ultimat skurk med en cool personlighet som man inte bara fĂ„r se i tvĂ„ sekunder och sen försvinner sĂ„ det enda man vet om personen Ă€r att han Ă€r superelak. Jag menar, ta Thomas i Downton Abbey, jag ÄLSKAR honom, men han Ă€r ett totalt svin, men det Ă€r en cool karaktĂ€r, helt enkelt.

Nu hoppas jag verkligen att trean kommer vara superepisk och att det kommer vara vÀldigt mycket fyrverkerier i slutet och verkligen WOW sÄ hela serien lyfts upp till den mest ultimata serien nÄgonsin. Det kanske Àr lite mycket att hoppas pÄ, men nÄgot Ät det hÄllet i alla fall.

TyvÀrr Àr jag ganska sÀker pÄ att en hel del roliga karaktÀrer kommer dö. Den enda personen jag vet inte kommer dö Àr Magnus O_o

Jag tror jag kommer vara nöjd pĂ„ de flesta fronterna, men att den Ă€ndĂ„ kommer krossa mitt hjĂ€rta sĂ„ jag grĂ„ter hĂ€cken av mig, eller nĂ„got liknande. UngefĂ€r sĂ„ som jag kĂ€nde nĂ€r jag lĂ€ste Vindens Namn. Men nu Ă€r det vĂ€l bara att vĂ€nta


FavoritkaraktÀr: Magnus, ofc, och Jem. Jag gillade Àven Woolsey en hel del, men han var inte med sÄ mycket, förhoppningsvis kommer han var med i Clockwork Princess mycket.

Citat:

”Reparations,” said Jem very suddenly, setting down the pen he was holding.

Will looked at him in puzzlement. ”Is this a game?
We just blurt out whatever word comes next to mind?

In that case mine’s ®genuphobia® It means an unreasonably fear of knees.”

He carried a pipe in his left hand, and as he examined Will at his leisure, he exhaled sending a cloud of sweet-smelling, cough-induced smoke.

“Finally broke down and admitted you’re in love with me, have you?”

He inquired of Will.

“I do enjoy these suprise midnight declarations.”

He leaned against the doorway and waved a languid ringed hand. “Go along, have at it.”

Övrigt: Den tredje och avslutande delen Clockwork Princess ska vĂ€l komma ut snart? Eller har den det? NÀÀ, det skulle jag nog veta


InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇