Bokrecension: The Circle av Dave Eggers

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag upptÀckte den hÀr boken nÀr jag lÀste en recension av den i lokaltidningen, och jag tyckte att idén verkade intressant. Det Àr ju verkligen högaktuellt med internet och dess pÄverkan pÄ samhÀllet som vi kÀnner till det, nu mer Àn nÄgonsin.

Mae Holland Ă€r ung, driven och karriĂ€rslysten – och har precis fĂ„tt jobb pĂ„ Circle. Circle Ă€r vĂ€rldens mest inflytelserika internetföretag, med full tillgĂ„ng till sina anvĂ€ndares alla uppgifter, och dĂ€rmed ocksĂ„ full kapacitet att pĂ„verka dem.

Mae blir genast förĂ€lskad i sitt nya jobb, i de ultramoderna miljöerna, felfriheten – att jobba pĂ„ Circle Ă€r som att befinna sig i en utopi dĂ€r allting fungerar precis som det ska, dygnet runt. Och företaget har visioner – och medlen att förverkliga till och med de mest lĂ„ngsökta projekt.

Det Àr visioner som snabbt gÄr Ät revolutionerande hÄll, och Mae blir en nyckelperson i företaget. Men hur mycket klarar en mÀnniska av att veta? Hur stort inflytande bör internet ha över livet? Kanske finns det trots allt en baksida av Circle?

Jag bĂ„de gillar och ogillar den hĂ€r boken av flera olika anledningar, och det gör det ganska svĂ„rt för mig att reda ut var boken egentligen landar för mig. Men först och frĂ€mst Ă€r The Circle en bok som rent genremĂ€ssigt hamnar nĂ€ra en dystopi, med uppenbara nickningar Ă„t Orwells hĂ„ll. Men samtidigt Ă€r den inte alls en framtidsvision – ju mer jag lĂ€ser, desto mer inser jag att vi mer eller mindre redan lever i den vĂ€rld som Dave Eggers beskriver i sin bok.

Bokens företag Circle Ă€r igenkĂ€nnbart som en blandning av vĂ„ra egna internetgiganter – Google, Facebook, Twitter och YouTube, allt i ett, och mĂ„nga av bokens uppfinningar kĂ€nns bara som varianter pĂ„ de vi redan omger oss med.

Kanske Àr vÄr egen vÀrld inte riktigt lika extrem, men det gÄr att kÀnna igen sig i den hÀr boken pÄ ett sÀtt som bÄde gör mig lite illa till mods och lite trött, för jag tillhör inte dem som tror pÄ att internet hÄller pÄ att förstöra vÄrt samhÀlle och kontakten mellan mÀnniskor. Jag Àr i grunden vÀldigt positivt instÀlld till nÀtet och till delandet av information, och jag Àr vÀldigt fascinerad av det medium som nÀtet faktiskt Àr.

Men det Àr ett komplext medium med flera olika sidor och massor av oanade konsekvenser, och det Àr just de konsekvenserna som Circle tar upp.

För vad hÀnder med oss som mÀnniskor nÀr vi börjar bygga upp vÄra liv kring skÀrmar istÀllet för mÀnniskor, och nÀr vi eliminerar alla alternativ?

Är det verkligen positivt att veta allt, och behöver vi veta allt?

Det Àr frÄgor som i dagens informationssamhÀlle Àr viktiga att fundera över.

Allt detta Àr vad som gör romanen Circle intressant och rolig att lÀsa. Det som jag ogillar med boken Àr mindre dess idéer och teman och mer dess utförande. För den hÀr boken tar evigheter pÄ sig att över huvud taget komma igÄng.

Det dröjer Ă€nda tills 300-sidorsstrecket innan nĂ„got verkligt intressant hĂ€nder – fram tills dess Ă€r boken byggd pĂ„ bakgrundsinformation, platta karaktĂ€rer och ett ganska mediokert sprĂ„k.

Dessutom innehÄller den en slags kÀrlekstriangel som Àr sÄ tröttsam och dÄligt genomförd att jag skulle vilja krÀkas lite.

Det, i kombination med att den Àr skriven utan nÄgon kapitelindelning, gör att jag vid flera tillfÀllen Àr nÀra att lÀgga boken ifrÄn mig, och det Àr först i del tvÄ av boken som sjÀlva storyn faktiskt kommer igÄng. Och jag tycker inte att det ska dröja mer Àn hÀlften av en bok innan den blir riktigt intressant. Jag tror att Circle hade tjÀnat pÄ att kortas ner och snÀvas ihop en hel del.

Men bokens sista tredjedel ungefĂ€r, Ă€r faktiskt vĂ€ldigt spĂ€nnande, och skrĂ€mmande. Och det Ă€r faktiskt vĂ€rt lĂ€sningen, för frĂ„gorna boken lyfter Ă€r Ă€ndĂ„ viktiga. För Circle handlar inte om en diffus framtid, den handlar om nuet. Och Ă€ven om jag Ă€ndĂ„ vidhĂ„ller att internet Ă€r nĂ„gonting positivt, sĂ„ Ă€r det viktigt att komma ihĂ„g att nyansera sin bild, och kanske framför allt – att dĂ„ och dĂ„ ta en paus.

“The Circle”, 2013

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇