Bokrecension: The Blue Flower av Penelope Fitzgerald

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det Ă€r mĂ€rkligt hur svĂ„rt det kan vara att lĂ€sa ut romaner som man vet att man Ă€r tvungen att avsluta. SĂ„ fort det Ă€r ett tvĂ„ng slutar det vara roligt, och det gĂ€ller i högsta grad The Blue Flower, som Ă€r den tredje boken jag lĂ€ser till min kurs i engelsk litteratur.

The Blue Flower utspelar sig i slutet pÄ 1700-talet, och Àr en bok baserad till viss del pÄ verkliga livet.

Den handlar nĂ€mligen om Friedrich “Fritz” von Hardenberg, under Ă„ren innan han blev en kĂ€nd romantisk poet och filosof under pseudonymen Novalis. Som ung man blir han pĂ„ ett ögonblick förĂ€lskad i den tolvĂ„riga Sophie, ett mysterium för alla runt honom.

Sophie Ă€r inte bara ett barn – hon Ă€r dessutom obildad, av lĂ€gre klass och inte ens sĂ€rskilt vacker. Men Fritz insisterar – Sophie Ă€r hans hjĂ€rtas Ă„trĂ„, hans “Philosophy”.

Jag har stött pÄ Novalis tidigare, nÀr jag pluggade litteraturvetenskap i Lund och vi pratade om de romantiska poeterna. Jag minns honom pÄ grund av den vackra pseudonymen och ocksÄ pÄ grund av nÄgra fragment jag fick lÀsa dÄ, men inte mycket mer Àn sÄ.

Han var inte nÄgon av författarna vi Àgnade sÀrskilt mycket tid Ät pÄ den utbildningen, sÄ hans liv har jag inte haft en susning om. Inte heller Penelope Fitzgerald har jag hört talas om förut, sÄ det hÀr var en bok jag började lÀsa helt utan nÄgra förvÀntningar.

Och tyvÀrr har det inte varit ett möte som gett mersmak.

Jag har haft ganska svĂ„rt att lĂ€sa The Blue Flower, trots att den inte Ă€r sĂ€rskilt svĂ„rlĂ€st och vĂ€ldigt luftig – boken Ă€r pĂ„ knappt trehundra sidor, men Ă€r indelad i hela femtiofem kapitel, vilket borde göra lĂ€sningen enklare. Att den Ă€r svĂ„rlĂ€st beror istĂ€llet pĂ„ hur trĂ„kig och oengagerande jag tycker att den Ă€r.

Den hĂ€r romanen slĂ„r mig som otroligt menlös, och den inger knappt nĂ„gra kĂ€nslor hos mig över huvud taget – det Ă€r till och med svĂ„rt att sĂ€ga att den Ă€r dĂ„lig. IstĂ€llet slĂ„r boken mig snarare som en helt smaklös lĂ€supplevelse som inte lĂ€mnar nĂ„gra spĂ„r alls hos mig.

Varför Àr det sÄ? Kanske Àr jag bara fel person eller i fel sinnesstÀmning för en bok som denna, men det kan inte vara allt.

Saker som jag tror bidrar till min upplevelse av boken Àr först och frÀmst att det inte finns nÄgon riktig handling, utan karaktÀrerna (som Àr mÄnga och gÄr under flera olika namn, vilket bidrar till en viss förvirring) hastar fram och tillbaka över sidorna utan nÄgot synligt mÄl.

Boken vÀxlar perspektiv mellan fler karaktÀrer Àn vad jag kan rÀkna, och Fritz sjÀlv stÄr ofta i skymundan pÄ ett sÀtt som jag tycker Àr konstigt för en bok som utger sig för att handla om honom.

Till saken hör vÀl ocksÄ att jag normalt sett inte Àr överförtjust i historiska romaner, eller för den delen historiska romaner som handlar om riktiga mÀnniskor.

För mig har det alltid funnits nÄgonting vagt osmakligt i att skriva en roman om riktiga mÀnniskors liv, och ta sig friheter med verkliga personers historia.

DĂ€rmed inte sagt att det inte Ă€r gjort med respekt och kĂ€rlek i The Blue Flower, för det Ă€r det, men jag kĂ€nner att det ligger nĂ„gonting i vĂ€gen för mig som lĂ€sare – en konstant undran över hur var det egentligen? 

SprÄket i boken slÄr mig inte heller som sÀrskilt engagerande. Det gör mig konfunderad att förordet i boken Àr sÄ översvallande positivt, för det finns vÀldigt lite i The Blue Flower som jag personligen tycker Àr bra. I mina ögon Àr meningarna korta, trÄkiga, intetsÀgande.

Det Àr en kÀnslokall bok som bara dÄ och dÄ lyser upp i en humoristisk mening eller tvÄ.

Bokens största styrkor ligger istÀllet i hur verkligt och vardagligt den lyckas göra 1700-talets Tyskland för mig som modern lÀsare. DÀr kan jag uppskatta boken, men det innebÀr inte att den blir engagerande eller rolig lÀsning.

Det Àr synd, för jag tror att jag faktiskt tycker att Novalis Àr intressant.

Hur Fitzgerald lyckas göra honom ointressant Àr nÀstan ofattbart.

“The Blue Flower”, 1995

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇