Bokrecension: Syskonkärlek av Katarina von Bredow

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Jag har läst en bok som heter Syskonkärlek, skriven av Katarina von Bredow. Boken handlar om kärlek, så som många av hennes andra böcker som riktar sig mest mot ungdomar. 

‘Syskonkärlek’ handlar om Amanda och Ludvig. De har samma mamma, men olika pappor. 

De bor tillsammans och har gjort det enda sedan de var små. När Amanda är 17 år inser hon att hon är kär i sin bror, hennes känslor utvecklas och blir bara starkare för varje dag som går. Då hon tillslut bestämmer sig för att berätta det för honom besvarar Ludvig hennes känslor med att säga att han känner detsamma för henne. De inleder ett hemligt förhållande som blir väldigt seriöst.

Den enda som vet någonting är Eva, Amandas vän som är några år äldre och har läst psykologi ett par år. Eva blir Amanda och Ludvigs enda utväg för tankar och hon hjälper dom mer än gärna med deras förhållande. Men deras känslor är för starka och även om det är fel så älskar de med varandra. Det händer alldeles för ofta och för mycket. 

Huvudkaraktären och även berättarrösten är Amanda, och Ludvig är bikaraktären . Amanda står väldigt mycket i centrum, men det gör även Ludvig. Amanda är en 17 årig tjej som älskar att måla, har hon pengar lägger hon de på målarsaker. Hon är inte alls blyg och säger ofta precis hur hon känner. Amanda och Ludvig har ett starkt förhållande som syskon, men de är inte som vanliga syskon.

Ludvig är också väldigt öppen med sina känslor och de kan berätta allt för varandra. De älskar varandra otroligt mycket och berättar det också för varandra. Andra viktiga karaktärer i boken är Eva, en bra vän som hjälper Amanda och Ludvig med deras förhållande. David, som kommer till att bli en nära vän till Amanda, och deras mamma Berit är också två viktiga karaktärer i bokens handling. 

Boken utspelar sig på 80-talet, då de bodde i en lägenhet, på den tiden då det fortfarande var  inne med gröna medaljongtapeter, vilket hela lägenheten var tapetserat med.  De bodde mitt i ett stort bostadsområde som hette “Backa”, vilket låg ganska centralt och de hade ca 75 meter till Konsum.  Mamma Berit var ensamstående mamma och jobbade som nattsköterska på ett stort sjukhus.

Familjen var inte fattig, men hade lite ont om pengar med tanke på att dom bodde i en lägenhet och fick ofta lov att spara för att kunna göra saker. Här är ett stycke som förklarar hur dom sparade pengar:

“Efter ett drygt år hade vi sparat tillräckligt med veckopengar för att måla väggarna vita. Mamma tyckte vi var helgalna. Det var de gröna medaljongtapeternas tid. Några år senare var mitt rum det enda uthärdliga i hela lägenheten och mamma tömde sin sparbanksbok och tapetserade med Ludvigs och min hjälp övriga rum med ljusa tapeter.”

Eftersom de mesta i boken är taget ifrån Amandas dagbok kan man se skillnad på hur hon skrev då och hur dagens ungdomar skriver. Det är inte så många dialoger i boken med tanke på att det mesta är ifrån Amandas tankar och hennes egna texter. 

Författaren Katarina von Bredow skriver på ett speciellt sätt, och jag som läst näst intill alla hennes böcker kan känna igen hennes stil. Hon skriver vuxet och moget i sina böcker, men ändå så att ungdomar ska kunna förstå språket på ett lätt sätt. Katarina börjar ofta med en eller två sidor med ett intressant stycke som får en att vilja fortsätta läsa. Till exempel på första sidan i Syskonkärklek står det ett stycke som gör att de flesta vill ta reda på vad som verkligen hände. 

“Lite rädd för att skriva det här är jag allt. Mina barn har gått och blivit ganska konventionella, och stackars David kanske får en chock. Men jag lovade Ludvig att jag en gång skulle försöka skriva ner alltsammans så som det var,  och jag hopppas att han sitter någonstans på en molntapp och ser mig nu.”                

Ett återkommande tema i Katarina von Bredows böcker är förbjuden kärlek. I Syskonkärlek är problemet att dom är syskon, och det är olagligt att ha ett förhållande med sitt syskon. Men ett viktigt budskap som Katarina vill förmedla med sina böcker är att kärlek har inga gränser, och man kan bli förälskad. Även om det är ens egna bror. 

Syskonkärlek är en av de bästa böcker jag har läst någonsin, den har en bra början, ett sorgligt men ändå bra slut. Efter första kapitlet ville jag inte sluta läsa, utan läste ut boken på bara några kvällar. Jag har dessutom läst den flera gånger förut, och den är lika bra varje gång. Katarina skriver med ett sådant flyt och med väldigt mycket känsla. När hon förklarar hur t.ex Amanda ser ut får man en klar bild i huvudet.                                                                                                                            

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇