Bokrecension: Svensk synd av Martin Jern

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Oj, vad jag behövde det hÀr! Efter ett gÀng vuxenromaner har det verkligen varit helt fantastiskt att lÀsa en ungdomsbok igen. Den hÀr valde jag pÄ mÄfÄ eftersom jag gillade omslaget. Och den har tagit vÀldigt kort tid att lÀsa, trots att den Àr mer Àn 300 sidor lÄng.

FjortonÄriga Otto Àr pÄ flykt. Han och hans mamma flyttar för elfte gÄngen pÄ fyra Är, och den hÀr gÄngen hamnar de i Ryda, en riktig liten hÄla. HÀr Àr allting nedstÀngt, öde och avskilt. SamhÀllet verkar inte ens finnas pÄ kartan.

Det Ă€r kanske precis rĂ€tt stĂ€lle att bo pĂ„ om man inte vill bli upptĂ€ckt? Det enda som finns Ă€r massor av skog och mĂ€rkliga mĂ€nniskor – och sĂ„klart kyrkan. NĂ€stan alla i det lilla samhĂ€llet tillhör kyrkan.

Men snart mÀrker Otto att nÄgonting i Ryda inte stÀmmer. Han Àr inte den enda som har en stor hemlighet


Om jag skulle vÀlja en genre till Svensk synd sÄ skulle nog den genren vara action.

Det hÀr Àr en actionthriller för ungdomar, som genom att ta ganska klassiska actionupplÀgg (smÄstaden, den lÀskiga kyrkan, byfÄnarna) och förlÀgga dem till en svensk smÄstad skapar nÄgonting helt nytt som kÀnns originellt och som Àr vÀldigt roligt att lÀsa. Det Àr filmiskt bÄde till sin handling och sitt upplÀgg, man kan verkligen se hur bra det hÀr skulle göra sig pÄ en bioduk.

Svensk synd Àr en vĂ€ldigt spĂ€nnande bok som gĂ„r i rasande fart. Den Ă€r skriven ur Ottos jagperspektiv i nutid, vilket bidrar till det höga tempot. ÄndĂ„ gĂ„r det nĂ€stan aldrig för snabbt, och jag har inga problem med att hĂ€nga med i vad som hĂ€nder.

Det Àr den första boken jag lÀser av Martin Jern, men jag tycker mycket om sÀttet den Àr skriven pÄ, utan att moralisera över karaktÀrerna eller göra exempel av dem.

Men just dĂ€rför kan jag ocksĂ„ tycka att bokens karaktĂ€rer kĂ€nns lite vĂ€l unga – jag hade nog inte rekommenderat Svensk synd till en fjortonĂ„ring. Den kĂ€nns för vuxen för det, med massor av svordomar, vĂ„ld och andra mer vuxna teman.

I mitt huvud kan jag aldrig fÄ karaktÀrerna att kÀnnas yngre Àn femton eller sexton. Ottos eget sprÄk Àr sÄ spÀckat med fula ord att jag ibland tycker det kÀnns lite onödigt, Àven om det samtidigt ger honom en helt unik, egen röst som Àr mörk och cynisk, och inte sÀllan komisk.

För komisk Àr boken, trots att den handlar om sÄ allvarliga saker som övergrepp, misshandel, hjÀrntvÀtt och mord. Ofta skrattar jag Ät Otto och hans tankar och handlingar, och det Àr skönt att boken vÀljer en mer lÀttsam ton nÀr den med lÀtthet hade kunnat bli betydligt tyngre.

Otto och de andra karaktÀrerna kÀnns alla autentiska och verklighetstrogna. OcksÄ dialogen Àr trovÀrdig och vÀlskriven.

Dock frĂ„gar jag mig ibland hur lĂ€nge den hĂ€r boken kommer att hĂ„lla. Den Ă€r en samtidsroman som vilar mycket pĂ„ vĂ„ra popkulturella fenomen för att fungera fullt ut. År 2014 kĂ€nns den frĂ€sch och helt rĂ€tt, men bĂ€st före-datumet Ă€r kanske inte sĂ„ lĂ„ngt bort, och det Ă€r synd.

För Svensk synd Àr faktiskt en himla bra bok som jag tror skulle attrahera mÄnga tonÄringar, och för den delen en Àldre publik ocksÄ. Det Àr en engagerande och galet spÀnnande bok som Àr svÄr att slÀppa ens för en minut.

Martin Jern har tidigare skrivit boken Affektion, som har fĂ„tt mycket bra kritik. Och efter att ha lĂ€st Svensk synd mĂ„ste jag sĂ€ga att jag blivit vĂ€ldigt sugen pĂ„ att lĂ€sa mer av honom. För det hĂ€r Ă€r en bra bok, och Ă€ven om den inte hamnar pĂ„ listan över bĂ€sta-jag-nĂ„nsin-lĂ€st sĂ„ har det varit en genuint lustfylld lĂ€supplevelse, och sĂ„dana kan man inte ha för mĂ„nga av.

“Svensk synd”, 2014

InlÀgg senast uppdaterat: 6 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇