Bokrecension: Svart som natten av Ann Cleeves

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Svart som natten
Författare: Ann Cleeves
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-550-4
Original titel: Raven Black
Serie: Första Shetlandskvartetten #1)
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 383

Handling

Det Àr en kall januarimorgon och staden Lerwick pÄ Shetlandsöarna ligger under ett djupt tÀcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstÄende mamman Fran Hunter som just har lÀmnat sin dotter i skolan och pÄ vÀg hemÄt nÀr hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön.

Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran kÀnner genast igen henne, det Àr grannflickan Cathrine Ross, som tillsammans med sin pappa nyligen flyttat till Shetlandsöarna frÄn England. 

Shetlandspolisen kallar genast pÄ förstÀrkning frÄn Skottland. Bland invÄnarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om stadens ensling Magnus Tajt Àr inblandad i mordet börjar florera.

NÀr kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istÀllet börjar kartlÀgga vad som egentligen hÀnt sprider sig misstankarna vidare och lÀgger sig som en skugga över den lilla staden.

Grannarna kastar illvilliga blickar pÄ varandra och för första gÄngen lÄser man sin ytterdörr.
Alla kÀnner alla, men en av dem Àr en mördare. Vem?

Mitt omdöme

Ann Cleeves Àr en författare jag haft pÄ min att-lÀsa-lista hur lÀnge som helst.
SÄ i Är fick hon vara med pÄ Boktolvan sÄ det blev av att börja lÀsa hennes böcker.

Svart som natten Àr en bok som engagerar mig frÄn första stund men som tyvÀrr mattades av ju lÀngre jag kom in i berÀttelsen och lÀste. SjÀlva historien Àr helt ok och underhÄllande men den ingav inget djupare spÄr.

Jag vet inte det var en helt ok deckare men historien kunde ha blivit sÄ mycket mer intressant, den vÀckte inte sÄ mycket engagemang hos mig som jag skulle ha velat. Helt klart ett ovÀntat slut som jag inte sÄg komma.

SjÀlvklart spelar miljön en stor roll i en bok som denna. Och miljön Àr sÄklart fin och fantastisk, man kan verkligen se den framför sig.

Det görs inga större fördjupningar av karaktÀrerna och personerna, detta gör att de inte stannar kvar i minnet sÀrskilt lÀnge, synd tycker jag. Dock fastnade jag för kommissarie Jimmy Perez. Det verkar vara en sympatisk man med hjÀrtat pÄ det rÀtta stÀllet.

Det Àr befriande att ibland lÀsa om en kommissarie som inte har de dÀr klassiska problemen som de oftast har i deckare.

Han fick inte sÄ mycket utrymme i denna bok sÄ det hoppas jag han fÄr i nÀsta, har tre delar hÀr hemma i denna serie att lÀsa.

InlÀgg senast uppdaterat: 2 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇