Bokrecension: Supermamsen: om livet som pedagog och förälder till barn med särskilda behov

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Att vara förälder är ett av dem tuffaste arbeten som finns. Man tvingas arbeta 24 timmar om dygnet, och får för den delen ingen OB-ersättning. Det är en hel del som måste balanseras: barnets utbildning, emotionella utveckling, sociala utveckling och – förstås – måendet. Men hur blir det när ens barn inte är neurotypisk?

Barn som avviker från normen är ännu svårare att begripa sig på, och kräver speciell omsorg för att man som förälder ska kunna garantera dem en riktigt bra uppväxt. Som tur nog finns det folk som kan det där med funktionsnedsättningar, och är villiga att dela med sig av sina erfarenheter.

Det är just det boken Supermamsen: om livet som pedagog och förälder till barn med särskilda behov går ut på. Här får man möjlighet att lära sig mer om såväl neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som svårigheterna med att vara förälder när ens barn har helt annorlunda utsättningar.

Vad menas egentligen med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? En NPF kan innebära flera olika diagnoser, men de allra vanligaste är ADHD, autism och Tourettes syndrom. Ett barn med en av dessa diagnoser ser världen ur ett något annorlunda perspektiv, vilket kan vara svårt att relatera till för någon som är neurotypisk, d.v.s. någon som inte lider av en NPF.

Supermamsen är en bok skriven av en neurotypisk mamma och fritidslärare vars alla tre barn fått NPF-diagnoser. Boken detaljerar mammans (endast känd som Supermamsen) upplevelse av att uppfostra barn med diagnoser såsom autism, samt insikter som uppkommit genom både arbetet som fritidslärare och arbetet som mamma. Det här är vad du behöver veta om Supermamsen.

En personlig ”berg-och-dalbana”

Detta är inte någon trög och tråkig bok kring det allra senaste inom barnpsykologi, d.v.s en bok som knappt är begriplig för gemene läsare. Supermamsen är skriven av en vanlig förälder, till alla föräldrar där ute som försöker sitt allra bästa att uppfostra sina NPF-diagnoserade barn på rätt sätt.

Författaren beskriver det som att man får ta del av ”berg-och-dalbanan mellan hopp och förtvivlan” som hon själv åkt på. Denna personliga aspekt är något man klart känner när man faktiskt läser boken, eftersom kapitlen dryper av värme och kärlek till barnen, och genomsyras av ett starkt hopp om att allt faktiskt kommer lösa sig i slutändan.

Supermamsen är alltså en bok som erbjuder praktisk information till föräldrar, och här får man ta del av strategier som fungerar i praktiken.

Allt började med en blogg

Det hela började med en vanlig blogg startad av en vanlig, men väldigt trött och frustrerad, mamma. Bloggen Supermamsen satte igång år 2015, och agerade som en form av terapi för författaren – ett utlopp för hennes frustration över att det här med att vara mamma ska vara så svårt.

Bloggnamnet är enligt henne själv ironiskt, eftersom hon vid det tillfället inte kände sig som en supermamma alls, utan snarare som världens sämsta mamma. Det var självklart inte fallet, men det är fullt förståeligt att ”Supermamsen” kände som så när familjelivet var på gränsen till att fallera och hennes autistiska son inte kunnat gå till skolan på åtta månader.

Men med tid, kärlek och en hel del ansträngning blev det förstås bättre. Det gäller att ta saker en dag i taget, samt förstå sig på att en NPF-diagnos innebär att barnen kräver mer tålamod, mer omsorg och mer arbete. Det är något som inte går att ta sig undan.

I bloggen skriver författaren om hur hennes äldsta son, som fått aspergerdiagnos (numera autism, klass 1) inte kunnat ta sig till skolan på hela åtta månader, eftersom han mått så dåligt och varit så pass utmattad. Åtta månader av frånvaro kanske låter helt otroligt, särskilt för ett yngre barn, men det är dessvärre väldigt vanligt hos barn med NPF-diagnoser.

Den traditionella skolgången är designad med neurotypiska barn i åtanke, och är därmed svår att anpassa för barn som avviker från normen. Barn med autism eller ADHD kämpar därför ofta mycket mer med skolan, både vad gäller innehållet och den sociala aspekten.

Det kan i sin tur leda till utbrändhet, ångest och depression. Att lyckas hitta en balans för ens ”otypiska” barn är inte lätt, och kräver ett nära samarbete med skolan, samt en hel del stöd och uppmuntran i hemmet.

I boken får man lära sig mer om hur Supermamsen lyckades med detta, och vad hon har för tips och råd till andra föräldrar i samma sits. Med personliga anekdoter görs varje kapitel riktigt intressant!

Framsidan och innehållet

På framsidan av boken får man se ”Supermamsen” balansera sig på ett långt rep som hänger fastbundet mellan två punkter. Långt i bakgrunden ser man en enorm stad (kanske New York?) med skyskrapor och andra byggnader som ter sig vara otroligt små från den väldigt höga höjden.

Själv är Supermamsen klädd likt en clown, och är precis på gränsen till att falla bakåt. Denna scen är en klockren avbildning av författarens egna situation. Hon gör sitt bästa för att balansera något otroligt, men känner sig som ett skämt, och är alltid på gränsen till att falla över och förlora allt.

Innan man ens bläddrat sig till första sidan får man en bra inblick i hur författaren känner sig, och vad som krävs av en förälder som har NPF-diagnoserade barn i livet.

Supermamsen är indelad i flera olika kapitel, som bland annat går ut på olika diagnoser som kan uppkomma, de utmaningar som hennes barn haft, vad som krävs av föräldrarna, samt hur man borde se på framsteg och framtiden. För den som vill lära sig mer om NPF-diagnoser rekommenderar Supermamsen även ett flertal böcker som kan intressera!

Summering

Supermamsen: om livet som pedagog och förälder till barn med särskilda behov är en intressant och lärorik bok som rekommenderas starkt till föräldrar som har lite annorlunda barn som de behöver hjälp med.

Här får man lära sig en hel del om NPF-diagnoser, och får även läsa om författarens egna erfarenheter med att uppfostra hela tre barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar!

Parallellt med boken kan man även läsa Supermamsens blogg för extra insikt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇