Bokrecension: Stolthet och fördom av Jane Austen

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: “Stolthet och fördom”
Originalets titel: “Pride and Prejudice”
Författare: Jane Austen
Format: Flexband
Antal sidor: 462
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Copyrightår: 2011 (Originalutgåvan publicerades år 1813)

Baksidetext

“Det är en allmänt vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru. Hur lite man än vet om en sådan mans känslor eller uppfattningar då han flyttar till trakten är denna övertygelse så grundmurad hos familjerna i omgivningen att han blir betraktad som rättmätig egendom för någon av deras döttrar.”

Förlagets beskrivning

“Stolthet och fördom” är en av de där riktigt mäktiga kärleksromanerna som man kan läsa gång på gång.

Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter. Med sitt rika och engagerande persongalleri och med sin subtila humor har romanen inspirerat och fängslat otaliga läsare världen över och fortsätter att göra så.

Mitt omdöme

Jag har två erkännanden att göra. För det första kan jag inte minnas huruvida jag har läst den här boken förut eller ej. Jag vill nämligen minnas att vi blivit “tvingade” att läsa denna historia i skolan, både på svenska och engelska, men jag kan faktiskt inte dra mig till minnes den exakta handlingen, karaktärerna eller något annat. För det andra bävade jag lite grann för att läsa “Stolthet och fördom”.

Eftersom den räknas som en klassiker hade jag väntat mig en högtravande och framförallt seg och tråkig historia. Då kan man ju undra varför jag ens bryr mig om att läsa en bok som jag har sådana låga förväntningar på. Orsaken är att den helt enkelt blev vald till månadens bokcirkelbok.Döm då om min förvåning när jag blev Austen-frälst redan under första kapitlet!

Man kastas direkt in i berättelsen som inte en enda gång under sina närapå femhundra sidor ens är i närheten av tråkig.

Det finns ett naturligt driv i Austens sätt att berätta, och jag är stormförtjust både i hennes ironiska och sarkastiska humor och i hennes fantastiska karaktärer.

Språket är verkligen målande – och inte alls högtravande – och får mig att med ett leende på läpparna sluka hela boken snabbare än jag någonsin kunnat föreställa mig.

Nu funderar jag självklart på vilket av Austens övriga verk jag ska läsa nästa gång – något som kändes helt främmande för bara några dagar sedan.Tack Sofie för att du valde den här underbara boken till vår nästa bokcirkeltträff!

Inlägg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇