Bokrecension: Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Efter att ha lÀst fÀrdigt hela Stiftelsetrilogin tÀnker jag ge en samlande recension av alla tre böckerna i serien, istÀllet för att skriva en separat för varje bok. Trilogin bestÄr av de romarna Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet samt Den segrande Stiftelsen och de fyra av de fem delarna den första romanen bestÄr av tillhör nÄgot av det tidigaste Isaac Asimov skrev.

HÀr lade han hela grunden till sin Vintergatshistoria som börjar med hans Robot-serie, fortsÀtter med Imperie-romanerna och avslutas med sviten av Stiftelseböcker. Inspirationen till Stiftelsetrilogin sÀgs Asimov ha fÄtt frÄn Edward Gibbon och hans sex volymer om detromerska rikets nedgÄng och fall. I princip har Isaac Asimov förflyttat hela det romerska imperiet till mÀnniskans avlÀgsna framtid och Stiftelsen tar sin början precis nÀr förfallet börjar mÀrkas.

Och det hÀr Àr hela Stiftelse-svitens hjÀlte trÀder in. Hari Seldon har utvecklat psykohistorien, en vetenskap som pÄ matematisk vÀg kan förutse mÀnsklighetens framtid och utifrÄn den har han utvecklat Seldonplanen, som inte kan hindra Vintergatsimperiet frÄn att kollapsa.

I den första boken, Stiftelsen, skildras de första skÀlvande Ären av Stiftelsen och Seldonplanens vandring mot förnyad galaktisk enhet. I bok nummer tvÄ, Stiftelsen och Imperiet, har Stiftelsen mognat och dÀr skildras dels konfrontationen med de sista resterna av det gamla imperiet. DÀrefter dyker det upp en oförutsedd anomali som hotar att omkullkasta hela Seldonplanen och förstöra psykohistorien. I bok nummer tre, Den segrande Stiftelsen, hanteras Seldonplanens kris och galaxens historia Äterförs i rÀtt spÄr.

FrÄn min ganska sÄ anemiska sammanfattning av handlingen lÄter det nog som tre riktigt knastertorra böcker. Men de Àr riktigt spÀnnande och svindlande i sitt omfÄng. Ett myllrande galleri av karaktÀrer bidrar ocksÄ till den episka tonen och kÀnslan av att det Àr en historiebok skriven hundratals Är efter hÀndelserna.

Den första boken, Stiftelsen, publicerades redan pÄ fyrtiotalet i form av noveller i tidskriften Astounding Magazine och pÄ femtiotalet samlades dessa i bokform som sedan följdes av de tvÄ övriga böckerna i trilogin.

Det Àr ocksÄ i denna serie som nÄgra av Asimovs mest oförglömliga och ikoniska karaktÀrer gör sin entré, frÀmst dÄ Hari Seldon, som Àven fungerar som Asimovs alter ego. Men Àven Salvor Hardin, vars aforismer speglade Asimovs egna vÀrderingar.

Den mest berömda av dessa aforismer torde vara: ”VĂ„ld Ă€r den inkompetentes sista utvĂ€g”.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇