Bokrecension: Stardust av Neil Gaiman

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Av Neil gaiman
Titel: Stardust
Sidor: 333
Utgiven: 1999
Förlag: Harper
Första meningen: There was once a young man who wished to gain his Heart’s Desire.
Övrigt: Har blivit film.

Tristran Thorne bor i den lilla byn som kallas Wall (Mur, pĂ„ svenska). Den byn ligger vĂ€ldigt lĂ„ngt borta, och namnet fick den för den jĂ€ttehöga muren som skiljer “VĂ„r vĂ€rld”, frĂ„n “den andra vĂ€rlden”.

I “den andra vĂ€rlden” finns saker som ingen skulle tro pĂ„ om de berĂ€ttade nĂ„gonting. Men vilka skulle kunna berĂ€tta? Ingen kan komma över muren, den Ă€r vĂ€ldigt hög och det finns inga öppningar.

Eller, jo, en. Det finns ett litet hÄl i muren, men den vaktas dygnet runt sÄ att ingen, ingen kan ta sig varken in eller ut.

Men vart nionde Är sÄ hÄlls en speciell marknad pÄ andra sidan muren. Och dÄ kommer det mÄnga frÀmmande resande frÄn kors och tvÀrs för att gÄ pÄ marknaden och fÄ underliga och konstiga saker, drömmar pÄ burk och rockar av natt eller skymning.

PĂ„ den marknaden gick Tristrans far Dunstan Thorndag, och trĂ€ffade en vacker kvinna med kattliknande öron som var fastkedjad till en gammal karavan


För att göra en lÄng historia kort, nio mÄnader senare sÄ kom en korg med ett litet grÄtande barn i sig till Dunstan, och det fanns en lapp dÀr det stod ett enda ord, Tristran.

I alla fall, detta vet inte Tristran om, sÄ vitt han vet sÄ Àr Bridget Comfrey (nu Thorn) hans mamma.

Tristran Àr förÀlskad i en tjej vid namn Victoria Forrester. Hon Àr vÀldigt vacker, och Tristran skulle kunna göra vad som helst för henne. Men en dag ser de en fallande stjÀrna. Och Tristran ger ett dumt löfte om att han ska hÀmta den stjÀrnan, och ge den till Victoria om hon lovade att ge honom vad han mest önskade i hela vÀrlden. Hon accepterar, men tar honom egentligen inte pÄ sÄ stort allvar.

Men Tristran ger sig av, och pÄ nÄgot sÀtt sÄ lyckas han komma ut ur Wall. Han möter en hÄrig liten gubbe, som blir hans medresenÀr. Av den lilla gubben fÄr han ett ljus, med vilket ha fÀrdas betydligt snabbare till platsen dÀr stjÀrnan finns.

Men stjÀrnan Àr ingen metallisk sten som den skulle vara i vÄr vÀrld, istÀllet Àr det en vacker kvinna som blivit trÀffad av en Àdelsten och som sen störtat ner frÄn himlen och brutit benet. Tristran kedjar fast henne vid honom, och medan hon kastar svordomar över honom, tar de sig lÄngsamt mot Wall, som ligger vÀldigt lÄngt borta.

Ädelstenen tillhör Herren av Stormhold. Innan han dog sa han att de av hans kvarvarande sönerna (tre av sju) som lyckas hitta den ska bli nĂ€sta Herre av Stormhold.

SÄ bröderna ger sig ivÀg för att hitta Àdelstenen.

Samtidigt sÄ ger sig en hÀxa ut för att hitta stjÀrnan. Och nÀr hon hittar henne, ska hon skÀra ut stjÀrnans hjÀrta och Àta upp det (tillsammans med sina tvÄ systrar).

Tristran Ă€r kanske lite naiv i början. Som en korkad kille som Ă€r sĂ„ naiv att tro att han har det minsta chans att komma hem levande överhuvudtaget. Men han vĂ€xer som person, sĂ„ han blir lite mera “man” pĂ„ slutet, vilket anses som positivt.

Jag vet inte om naiviteten har ett bidrag i detta, men han Ă€r ganska modig. Jag skulle aldrig kunna sticka min hand i elden frivilligt om det sĂ„ gĂ€llde livet, fast jag kanske inte Ă€r den mest modiga personen som finns, men jag vill gĂ€rna tro det, sĂ„ vi sĂ€ger sÄ 

StjĂ€rnan, ocksĂ„ kallad Yvaine, gör egentligen inte nĂ„got hjĂ€ltemodigt, men hon var Ă€ndĂ„ rĂ€tt kĂ€ck, hon var inte den “Oh, herregud, hjĂ€lp! Åh, herregud jag bröt en nagel, ring brandkĂ„ren, Ă„h, Ă„hhhhhh *svimmar*”, hon kunde iallafall svĂ€ra och vara sur och butter.
Men hon var inte sÀrskilt rolig som person, egentligen sa hon inte sÄ mycket.

Boken var relativt bra. Jag blev lite besviken, och jag skÀms nÀstan för att sÀga att filmen nÀstan föll i min smak mer Àn boken. Det fanns inte sÀrskilt mÄnga dialoger, vilket var vÀldigt synd. Om det hade funnits det hade det varit roligare att lÀsa.

Men jag gillar sjÀlva historien, det finns inte sÄ mÄnga böcker som Àr fantasy Ànda in i sjÀlen (och som alltsÄ inte utspelar sig nÄgonting i verkligheten, som typ Harry Potter). HÀxan var mycket lÀskigare i boken Àn i filmen, och mer blodtörstig. Det finns vissa scener som jag helst inte skulle vilja se pÄ film.

Filmen var faktiskt vÀldigt bra, men den skilde sig vÀldigt mycket frÄn boken. Och det fanns vÀldigt mÄnga kÀnda och bra skÄdespelare med, bland annat Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Mark Strong, Claire Danes och Charlie Cox, m.m.

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇