Bokrecension: Stanna hos mig av Ayobami Adebayo

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Stanna hos mig
Författare: Ayobami Adebayo
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-6420-572-8
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 340

Handling

Yejide trÀffade sin man pÄ universitet och de har varit gifta i fyra Är. De har ett fint Àktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv Àr ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon trÀffar lÀkare, hon gÄr motvilligt pÄ en krÀvande ceremoniell pilgrimsfÀrd. Men inget hÀnder. 

SlÀkten Àr bestÀmd, krÀver ett barn och insisterar pÄ att hennes man ska ta en till fru. Yejide kÀnner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide sÄvÀl som slÀkten. 

Men det Àr en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan. 

Stanna hos mig Àr en kÀrlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under Ättiotalet. Det Àr en berÀttelse om hur skört ett Àktenskap kan vara, om den enorma lÀngtan efter barn och om hur en familj kan gÄ sönder. 

Mina tankar

“Stanna hos mig” Ă€r en av böckerna som nominerades till Årets bok 2018. Boken har varit vĂ€ldigt omskriven och omtyckt hos bokbloggare och instagram. Jag hade riktigt höga förvĂ€ntningar pĂ„ den, jag Ă€r stĂ€ller mig inte helt och hĂ„llet till hyllningskören dĂ„ jag inte blev helt golvad men en lĂ€svĂ€rd bok Ă€r det absolut.

BerĂ€ttelsen utspelar sig i ett politiskt ostabilt Nigeria i slutet av 80-talet. Jag har inte lĂ€st speciellt mĂ„nga böcker som utspelar sig i Nigeria, lĂ€ste “SmĂ„ solfĂ„glar lĂ„ngt borta” av Christie Watson för ett par Ă„r sedan.

Det hÀr Àr en intressant och vÀlskriven bok, jag fastande dock inte riktigt i berÀttelsen, vet inte vad det beror pÄ. Kanske att den varit sÄ omskriven och jag dÄ givetvis hade höga förvÀntningar pÄ den. Boken Àr lÀttlÀst Àven om tempot inte Àr speciellt snabbt.

Som lÀsare fÄr man en inblick hur det Àr att leva i ett förhÄllande som precis hela slÀkten lÀgger sig i och tycker till om, hur viktigt det Àr att skaffa barn och föra traditionerna vidare.

Det Àr en bok som Àr bÄde sorglig och gripande, men det finns Àven mycket hopp, allt Àr inte bara svart och mörkt. Det Àr en intressant bok som vÀcker mÄnga funderingar kring jÀmstÀlldhet, kultur och tradition. SprÄket Àr vÀldigt fint och mÄlande.

HuvudkaraktÀrerna Yejide och Akin Àr intressanta karaktÀrer som man fÄr lÀra kÀnna, jag gillade att författaren lÄter bÄda berÀtta sin historia varvat mellan kapitlen.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇