Bokrecension: Stalins prickskytt av Ljudmila Pavlitjenko

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Alla ni Ryssland-nördar (mig sjĂ€lv inberĂ€knad!), alla ni vapenintresserade och militĂ€rhistorie-intresserade – titta hit! Ljudmila Pavlitjenkos memoarer Stalins prickskytt Àr precis rĂ€tt bok för dig!

Ljudmila var bara omkring 20 Är nÀr andra vÀrldskriget bröt ut, men hon hade redan arbetat nÄgra Är i en vapenfabrik.

PÄ fritiden uppmuntrades arbetarna att förkovra sig sÄ Ljudmila gick en utbildning i prickskytte. Det visade sig att hon hade en naturlig fallenhet för det vilket pÄ slingrande vÀgar ledde till att Ljudmila blev prickskytt i Röda Armén under kriget.

Hon Àr en av de bÀsta pricksyttarna genom alla tider. Tack vare Ljudmilas berömmelse sÄ skickades hon ut pÄ resor i USA och Europa. Röda Armén var omÄttligt populÀr ett tag under och strax efter kriget. Ljudmilas resor var som en nutida popstjÀrne-turné.

  SprÄket Àr sakligt och Ljudmila berÀttar utan större kÀnslosamhet kort om sin uppvÀxt, sitt arbete, hur det kom sig att hon började med skytte och sedan hur hennes karriÀr som prickskytt fortskred. Ljudmila ger detaljerade beskrivningar av de strider hon var med i och av de personer som var runt omkring henne.

Man fÄr en kÀnsla för hur det var att vara Ljudmila och det Àr högst beundransvÀrt att hon lyckats med det tycker jag, för det Àr inte en helt lÀtt uppgift! SÄ, Àr ni historieintresserade, vapenintresserade eller militÀrhistoriskt intresserade sÄ ska ni absolut köpa och lÀsa denna bok, som Historiska Media (2019) gett ut.

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇