Bokrecension: Spelar roll av Hans Olsson

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Ännu en bögbok, vad sĂ€gs om det? Det duggar tĂ€tt om dem nuförtiden.

Johan Ă€r femton Ă„r och gĂ„r sista Ă„ret i högstadiet. Han har sin familj – en mamma, pappa och en störig brorsa, och han har gĂ€nget. Tuffe Perra, orolige MĂ„ns och sĂ„ lugna, coola Stisse som varit hans bĂ€sta vĂ€n nĂ€stan hela livet. Allting med Johan Ă€r normalt.

Han festar, har flickvÀn dÄ och dÄ, spelar basket. Men han har insett att han Àr en sÄn. Att han egentligen inte vill ha den klÀngiga Maria som flickvÀn. Att han inte gillar tjejer, inte pÄ det sÀttet. Han Àr bög.

Men hur ska han nÄgonsin kunna berÀtta det, för familjen, för gÀnget? Vad ska de sÀga? Johan pendlar mellan sjÀlvsÀkerhet och sjÀlvförnekelse. FrÄgan om hur omgivningen kommer reagera sysselsÀtter honom varje dag och pÄverkar hela hans liv.

Jag vet inte riktigt vad jag ska sÀga om den hÀr boken. Av de ungdomsböcker med homotema som jag lÀst hittills har tvÄ andra ocksÄ varit av Àldre datum, men av nÄgon anledning kÀnns den hÀr nÀstan Àldst. Till och med Àldre Àn Duktig pojke, som kom ut i början pÄ Ättiotalet.

Den hÀr Àr frÄn 1993, och ÀndÄ kÀnns den mer daterad. Det Àr inte bara avsaknaden av laptops och mobiltelefoner (huvudpersonen skriver riktiga brev, kan ni tÀnka er?), utan sjÀlva kÀnslan, sprÄket och uttrycken i Spelar roll som redan kÀnns lite dammiga.

Dock tvivlar jag inte pĂ„ att det var en bra ungdomsbok nĂ€r den kom – den blev till och med nominerad till augustpriset, men den kĂ€nns inte sĂ„ fĂ€ngslande, inte sĂ„ modern lĂ€ngre.

Oavsett vilka priser den vunnit sÄ kan jag inte sÀga att jag faller pladask för den. Det stora dilemmat i boken Àr Johans oro inför omgivningens reaktioner nÀr de fÄr reda pÄ vem han egentligen Àr. Kommer hans förÀldrar överleva chocken?

Kommer hans kompisar lÀmna honom? Kommer han bli utpekad över hela skolan? Genom boken trasslar Johan till det ganska ordentligt för sig sjÀlv i sina vacklingar mellan att berÀtta eller hÄlla tyst lite till. Resultaten Àr ofta ganska komiska, men pÄ ett lite idiotiskt vis enligt mig.

Okej, okej, jag Àr den första att erkÀnna att de flesta femtonÄringar gör vrickade saker, men ibland blir det lite för bra, liksom lite Berts dagbok-aktigt. Det blir bara löjligt.

Det blir inte bÀttre av att Johan aldrig kommer till skott heller. Bokstavligt talat. Hela boken Àr en enda lÄng vÀntan i Johans huvud pÄ temat hur ska de reagera och det blir ingen upplösning. Boken Àr trots allt drygt 320 sidor lÄng, och jag tycker det blir rÀtt segt att vÀnta pÄ nÄgot som aldrig kommer.

Även om det Ă€r ett viktigt Ă€mne boken handlar om, och Ă€ven om jag kan uppskatta slutet för effektens skull, sĂ„ blir jag besviken. Har jag lĂ€st sĂ„ lĂ„ngt bara för att bli snuvad pĂ„ det som hela boken handlat om? Om ni frĂ„gar mig Ă€r det nĂ„got galet nĂ€r man mumlar â€Ă€ntligen lite action” med femtio sidors mellanrum.

DÀrmed inte sagt att boken Àr hemsk. Jag skrattade faktiskt flera gÄnger högt medan jag lÀste, vilket inte hör till vanligheterna. En sak Àlskade jag med den hÀr boken, och det var liknelserna. De Àr verkligen fantastiskt roliga, och boken har trots allt en charmigt naiv kÀnsla, blandad med den sorgligt hemska rÀdslan inför att bli ratad och förlöjligad.

Det gör att det finns en fint beskriven tonĂ„rskĂ€nsla över boken, med lika delar idioti, barnslighet, rĂ€dsla och kĂ€rlek i mixen. Dessutom Ă€r det skönt att boken visar att Johan inte Ă€r sin sexualitet, att han Ă€r mer Ă€n en kille som gillar andra killar. För det kan jag uppskatta den. Men av nĂ„gon anledning berör det inte mig pĂ„ det sĂ€tt som jag tror Ă€r meningen – Spelar roll engagerar mig inte.

Faktum Àr att jag har haft problem att komma ihÄg huvudpersonens namn under hela tiden som jag skrivit den hÀr recensionen, vilket tyvÀrr indikerar ett bottenbetyg till den hÀr boken.

”Spelar roll”, 1993

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇