Bokrecension: Sockerormen av Karin Smirnoff

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Karin Smirnoff rönte stora framgÄngar med romanerna Jag for ner till bror, Jag for upp med mor och Sen for jag hem. Jag har lÀst hennes senaste roman Sockerormen, som har fÄtt lika lysande recensioner.

NÀr jag dÀrför fick tillfÀlle att lÀsa och recensera den hÀr pÄ bloggen, sÄ grep jag det. Men det skulle jag inte ha gjort. 

Boken handlar om ensamma och utsatta barn, som visserligen Àr musikaliska underbarn, men kommer frÄn trasiga familjeförhÄllanden och utsÀtts för övergrepp av olika slag. Jag klarade inte av att lÀsa ut boken. Den var för hemsk. 

Smirnoff skall vÀl ha en eloge för det, att hon skriver sÄ levande menar jag, men för en som sjÀlv blivit utsatt för övergrepp, samt kommer frÄn en trasig familj var det som att uppleva traumat igen. Jag hade ingen aning om att boken handlade om barn som far illa, ingen har överhuvudtaget nÀmnt det.

I sĂ„ fall skulle jag inte lĂ€st den.  Smirmoff levandegör barns utsatthet, deras maktlöshet i de vuxnas vĂ€rld. Att den som gör barnet ont Ă€ven Ă€r den som gör ett barn “sett” Ă€r inte alls konstigt.

Jag har upplevt det. Precis som true crime-genren i bĂ„de poddar och böcker har exploderat, sĂ„ finns det kanske dom som “tycker om” eller finner ett intresse i att lĂ€sa om barn som far illa.

Inte jag. För mig var detta en verklighet och ingen skönlitterĂ€r roman som man kan lĂ€sa och sedan lĂ€gga ifrĂ„n sig och sĂ€ga: Åh, sĂ„ hemskt! för att sedan gĂ„ vidare med sitt liv.

Det handlar inte om att man inte ska fĂ„ skriva om hemska saker, utan det handlar om hur man gör det. Vill ni sova gott om natten ska ni inte lĂ€sa denna bok – om ni inte nu har ett hjĂ€rta av sten, dĂ„ spelar det ju ingen roll.

Jana Kippo-trilogin Àr tydligen ocksÄ mörk, med ett stÀnk av humor i det svarta. Varför folk vill lÀsa sÄdant övergÄr mitt förstÄnd.

InlÀgg senast uppdaterat: 20 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇