Bokrecension: Snabba Cash av Jens Lapidus

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Det finns ett annat Stockholm under ytan i den mörka natten nĂ€r gatlyktorna skiner i sommar – och höstmörkret vid Stureplan. HĂ€r Ă€r insatserna höga precis som pĂ„ Stockholms Fondbörs eller Aktionskammaren Bukowski.

I boken ”Snabba Cash” av Jens Lapidus handlar det om kokain. Vinner du tar du hem allt, förlorar du sĂ„ Ă€r du lika med stendöd! Baksidan av den undre vĂ€rlden Ă€r brutal och skoningslös. Ett kontrakt lĂ€ggs ut pĂ„ dig om du inte följer spelets regler och Ă€r lojal.

Det Ă€r detta Stockholm som författaren och advokaten Jens Lapidus skildrar i sin bok ”Snabba Cash”, utgiven pĂ„ bokförlaget Wahlström och Widstrand Ă„r 2006.

Det kriminella nĂ€tverket ute i den segregerade förorterna i Stockholm vill inte bara sĂ€lja frukt lĂ€ngre utan vill ocksĂ„ ha en del av kakan. Precis som landsortsborna som kommer till Stockholm vill de bli nĂ„gonting och skĂ„la i champagne och en del av dem vill ta kokain med överklassen vid Stureplans heta innestĂ€llen i Stockholm.

I boken ”Kokain” utgiven pĂ„ Nordstedts förlag Ă„r 2010 av författarna Lasse Wierup och Erik De La Reguera pĂ„pekar de att inom EU berĂ€knas 4 miljoner mĂ€nniskor Ă„terkommande ta drogen.

Enligt en svensk undersökning frÄn FolkhÀlsoinstitutets Är 2009 uppgav 30 000 tillfrÄgade mÀn och kvinnor mellan 15-64 Är 3.3 % procent av de tillfrÄgade att de hade erfarenheter av kokain. I faktiska tal motsvarar det nÀstan 200 000 mÀnniskor i Sverige.

Författaren Jens Lapidus lĂ€gger inga politiska eller moraliska vĂ€rderingar pĂ„ de mĂ€nniskor han skildrar i boken ”Snabba Cash”. 

Ett folkhem i upplösning och ett Stockholm som allt mer liknar ett segregerat Johannesburg i Sydafrika. Det Àr sÄ hÀr Stockholm kan se ut idag beroende pÄ vilka kretsar du rör dig i!

Vi lever i skilda vĂ€rldar och i en global vĂ€rld dĂ€r svarta affĂ€rer görs upp och pengar hamnar i skatteparadis som Panama, Hong Kong, Singapore, Förenade Arabemiraten och Dubai m.fl. Enligt skatteverket i Sverige uppskattas det att 300-400 miljarder i oredovisade pengar som göms utomlands. Siffrorna kommer frĂ„n Dagens Nyheters ekonomiska Webbilaga den 12 juli Ă„r 2011. En del av dessa pengar kommer sannolikt frĂ„n verksamheter som inte tĂ„l dagens ljus!

Olika vÀrldar

I ”Snabba Cash” krockar olika kriminella kulturer med varandra och i den undre vĂ€rlden styr Radovan Kranjic frĂ„n f.d. Jugoslavien. Han har fĂ„tt konkurrenter om makten. Det Ă€r albaner, Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet Wolfpack, Fittja Boys, Original Gangsters, kokainförsĂ€ljare med arabiskt ursprung och Latinamerikaner i boken ”Snabba Cash”.

Latinon Jorge Salinas Barrio flyr frĂ„n ÖsterĂ„kersanstalten i början av boken. Jorge har kontroll pĂ„ kokainimporten frĂ„n Sydamerika över London och hur det ska sĂ€ljas i Stockholm.

Langarna frÄn ett syndikat sÀljer kokain 100 kg till jugoslaviska maffian, Jorge och hans kriminella nÀtverk frÄn Stockholm och JW, Johan Westlund. Kokainet smugglas in Sverige med hjÀlp av flyg till Arlanda och tvÄ lastbilar med containrar till VÀstberga kylförvaringshallar. Kokainet Àr förpackat i vitkÄlsplantor.

JW har hög svansföring för överklassen pÄ Stureplan och gÄr pÄ Handelshögskolan. Han lever ett dubbelliv pÄ de hetaste innestÀllena vid Stureplan som stekare och sÀljer kokain. Dessutom kör han svart taxi för att dryga ut sina inkomster frÄn staten. Studiebidrag, studielÄn och bostadsbidrag. JW Àr en klassresenÀr frÄn Robertsfors i VÀsterbotten.

Pappan Àr arbetsledare pÄ ett sÄgverk och mamman arbetar pÄ arbetsförmedlingen. Han passar inte in bland överklassen och vill imponera pÄ de nya vÀnnerna och damerna. JW lever ocksÄ med en tragedi som han döljer vÀl. Hans syster Àr försvunnen sedan fyra Är tillbaka! Hon har hÀngt vid Stureplan i Stockholm.

Imponerar pÄ damerna

J W Ă€r intelligent och kĂ€nslig! Dessutom ser han bra ut och imponerar pĂ„ damerna bland annat Sophie. Lika barn leka bĂ€st sĂ€ger en av hans nya kamrat Nippe som gillar JW i filmen ”Snabba Cash” av regissören Daniel Espinosa.

Det budskapet förstĂ„r han nĂ„gonstans innan han lekt rommen av sig! En annan av huvudpersonerna i boken ”Snabba Cash” Ă€r mafioson Mrado Slovovic en brutal indrivare och penningtvĂ€ttare frĂ„n forna Jugoslavien som ligger i konflikt med bossen Radovan. Dessutom ligger han i en vĂ„rdnadstvist med sin förra fru om sin dotter Lovisa.

Mrado Àr irriterad pÄ chefen Radovans kaxighet och förstÄr nÄgonstans att det Àr nya tider för den jugoslaviska maffian i Stockholm. De mÄste dela med sig annars blir det krig och det Àr precis vad polisen vill ha för dÄ försvagas de olika grupperna pÄpekar Mrado för Radovan.

Det Ă€r inte ett populĂ€rt budskap! Lojalitet finns i den maffian sĂ„ lĂ€nge du gĂ„r bossens Ă€renden och inte krĂ€ver för stor andel av ”kakan”.

Mrado tar inte ”skit” av de svenska dörrvakterna frĂ„n bolaget SWEA – security vid restaurang Kvarnen pĂ„ Södermalm i Stockholm.

De fÄr duktigt med stryk av Mrado och hans tvÄ kompanjoner. Den serbiska maffian vill ha en uppgörelse om avgifter och beskydd med restaurangÀgarna.

Författaren Jens Lapidus beskriver i boken ”Snabba Cash” en utveckling inom restaurang vĂ€rlden i Stockholm som Ă€r hemsk, dĂ€r organiserad brottslighet tagit över garderoberna. Är det fiktion eller verklighet fĂ„r lĂ€saren sjĂ€lv avgöra!

Vad Ă€r det som gör att författaren Jens Lapidus nĂ„r fram till sina lĂ€sare över 700 000 i bokform och över 600 000 har sett filmen ”Snabba Cash”. Jag tror att det Ă€r sprĂ„ket först och frĂ€mst. Rinkebysvenska blandas med kanslisvenska, kvĂ€llstidningsprosa och ekonomiska spörsmĂ„l. Boken Ă€r inte alla gĂ„nger sĂ„ vĂ€lskriven, men den Ă€r spĂ€nnande.

Skurkarna

De olika vĂ€rldarna i Stockholm som huvudpersonerna i ”Snabba Cash” rör sig i spelar ocksĂ„ en roll som gör att publiken och lĂ€sarna tar till sig böckerna och filmen. Dessutom Ă€r skurkarna och stekarna vid Stureplan trovĂ€rdiga i sina roller de spelar bĂ„de i boken ”Snabba Cash” och filmen av regissören Daniel Espinosa.

Det gör inte saken sÀmre att författaren Jens Lapidus Àr advokat och har sett en hel del av denna verklighet i sitt yrke.

Huvudpersonerna i ”Snabba Cash” Latinon Jorge Salinas Barrio, JW Johan Westlund och den serbiske mafioson Mrado Slovovic livsöden vĂ€vs ihop skickligt av författaren Jens Lapidus.

De möts och deras vÀrldar krockar med varandra! Alla fÄr betala ett högt pris för sitt kriminella liv med bristfÀlliga relationer till nÀra anhöriga, barn, flickvÀnner, rotlöshet, svek av s.k. vÀnner och med fÀngelsestraff m.m.

Jens Lapidus förebilder bland kriminalförfattarna Àr Raymond Chandler, Dennish Lehane och James Ellroy m.m.
De skriver i en hÄrdkokt deckargenre!

Lapidus Ă€r en av de yngre författarna idag som verkligen har en chans att skriva den stora samtidsromanen om Sverige. Bloggen ”Historiska Utblickar” kommer att följa upp författaren Jens Lapidus förehavanden och Ă„terkomma till böckerna ”Aldrig Fucka Upp” utgiven Ă„r 2008 och nu senaste boken ”Livet deluxe” i Stockholm Noir trilogin utgiven pĂ„ Wahlström & Widstrand Ă„r 2011.

InlÀgg senast uppdaterat: 4 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇